Skal jeg kjøre på «fyllinga» eller leie container?

Av Morten Frøid 11. juli 2017

Norsk-Gjenvinning_container-eller-henger_miljøstasjon_IMG_4162.jpg

Planlegger du å bruke sommerferien til å rydde? For mange betyr ferietid også tid til å rydde hytte, hjem og garasje. Kvitte seg med avfall og ting en ikke har bruk for lenger. Men lønner det seg å kjøre avfallet til miljøstasjonen selv, eller å leie container? Her er noen tips som kan gjøre det enklere for deg å velge riktig.

En tidseffektiv måte å bli kvitt avfallet på

Personlig liker jeg effektivitet. Når jeg setter i gang med en oppgave, skal den helst kunne gjøres raskt, og selvfølgelig så enkelt som mulig. Derfor blir du sikkert ikke overrasket over at mitt ryddevalg faller på containeren.

Alt jeg trenger å gjøre er å sette av tid, bestille en container til fastpris og rydde i vei. Uten å tenke på at jeg må stable på hengeren, og rekke avfallsstasjonen før den stenger.

Hva kan kastes i containeren?

Ikke alt avfall kan kastes i containeren. Du finner en oversikt over disse avfallstypene herDreier det seg om den type avfall, kan det være smart å velge henger. Det samme gjelder hvis du har små avfallsmengder.

Er det derimot snakk om litt volum på det du skal kvitte deg med av ordinært avfall, kan også en kombinasjon være tingen. Det vil spare deg for flere turer fram og tilbake til miljøstasjonen.

Hva koster det å leie en container?

Hvis du lurer på hva det koster å leie en container, kan du klikke på denne linkenHva som vil lønne seg for deg, avhenger selvfølgelig av hvor mye - ohva slags - avfall du har, og hva du ønsker å bruke tiden din på. 

Del en container med naboen

Jeg slår gjerne et slag for å dele containeren med en eller flere naboer. Da er dere flere som kan dele på kostnadene også.

Har dere en velforening der du bor, et sameie eller et borettslag, kan dere organisere en felles ryddeaksjon. Og hvorfor ikke avslutt med en gate- eller gårdsfest? Sommeren er over oss, så benytt anledningene! Ta gjerne en titt på blogginnlegget om vårdugnad i borettslaget for flere tips.

Hvis dere velger å leie en container som skal stå i et fellesområde, bør dere vurdere lukkede/låste containere. Da unngår dere at uvedkommende kaster avfall der.

Vær også obs! på sikkerheten. Ta hensyn til barn i nærmiljøet, og plasser containeren i trygg avstand fra husvegger med tanke på eventuell brannfare.

Velger du henger? Dette bør du passe på

Hvis du har så lite avfall at det lønner seg for deg å kjøre bort avfallet selv, må du huske å sjekke både førerkort og vognkort før du kjører med henger, ellers kan du fort få en uforutsett kostnad hvis du blir stoppet i kontroll. Jeg vet om flere som har måttet sette fra seg hengere fulle av avfall langs veien fordi de har kjørt med større hengerlass enn de hadde lov til.

Det er selvfølgelig viktig med sikkerhet på veiene også. Pass på at du sikrer lasten slik at den ikke forskyver seg eller faller av. Du kan lese mer om dette på nettsidene til Statens vegvesen: Last på tilhenger.

Er gjenbruk et alternativ?

Avfall er en ressurs. Det som kastes i containeren går til gjenvinning eller energiforbrenning. (Hvis du er bekymret for hvor det blandede avfallet ender, skal du vite at det blir sortert, så du trenger ikke ha dårlig samvittighet for det.)

Men, uansett om du velger å kaste avfall i container eller ta det på en henger, bør du vurdere om gjenbruk er et alternativ: Er det noe av det du skal kaste som kan brukes av andre?

Ta kontakt med en gjenbruksforretning i nærheten av der du bor. Ofte kan de komme og hente. Kanskje er det en mulighet å ha en byttedag i nabolaget, på skolen eller i idrettslaget. (Om ikke nå i sommer, så til høsten). Stadig flere byer tilbyr også gratis utleie av forskjellig utstyr. De kan være interessert i det du skal kvitte deg med hvis det er i brukbar stand.

Er du usikker på hva og hvor du kan sortere avfall der du bor, anbefaler jeg et besøk på nettsidene til sortere.no. Der finner du meste av relevant informasjon om renovasjon, åpningstider på miljøstasjon og kildesortering på ditt hjemsted.

Har du hverken bil eller henger?

I de største byene finnes løsningen Isekk. Det er en god løsning hvis du har lite du skal kaste. Det passer også fint der containere ikke får plass. «Søppeltaxier» er selvfølgelig også en mulighet.

Et lite råd til slutt: Husk å nyte finværet når (og hvis) det kommer. Sjekk værvarslet og planlegg ryddingen på en gråværsdag. Er vi heldige blir det ikke så mange av dem i år. Går du for «full pakke» med rydding og fest etterpå? Velg en dag sola skinner.

God sommer!

 

Temaer: avfall, garasjerydding, leie container, Gjenbruk


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten Frøid har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987. Først som selvstendig næringsdrivende og fra år 2000 med ulike roller i Norsk Gjenvinning-konsernet. Fra 2003 har han hatt stilling som markedsdirektør i konsernet. Han har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen på flere plan.

Epost

Skriv en kommentar:

Norsk Gjenvinning er Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Våre tjenester omfatter bl.a. avfallshåndtering, metallgjenvinning, industriservice, farlig avfall, og mye mer. Hver uke publiserer vi nye innlegg her på Gjenvinningsbloggen. Følg oss gjerne!

Besøk også www.ngn.no

Siste innlegg

Temaer

se alle