4 tips om kildesorteringsutstyr

Av Rune Jahnsen 26. september 2017

Norsk_Gjenvinning_kildesorteringsutstyr_miljøskap_IMG_7653.jpg

Riktig utstyr må til for å lykkes med kildesortering. Hvis du hadde spurt meg om hva som trengs for å komme i gang, hadde jeg anbefalt deg 4 ting. Kanskje har du dem allerede? Sjekk ut hvilke produkter som er mine favoritter, og hvorfor jeg mener du bør ha dem.

Miljøskap

For å unngå oppsamling av avfall ved kontorpulten - og ikke minst for å bidra til økt kildesortering - er det smart å plassere Miljøskap på minikjøkken og i andre fellesarealer.

De fleste av oss tar seg kaffe, frukt, en pause eller to i løpet av en vanlig arbeidsdag. Dessuten trenger vi å bevege oss. Det er derfor ingen grunn til at alle skal ha hver sin lille avfallsbeholder lenger - vi kan bare legge turen om miljøskapet for å kaste avfallet som måtte oppstå.

Miljøskap passer på de fleste arbeidsplasser og kan tilpasses etter individuelle behov.

For å få optimal utnyttelse og best mulig kildesortering, er det avgjørende at du velger rett innredning til skapene. Valg av bakker, beholdere, sekker o.l. må baseres på

  • Antall mennesker/brukere
  • Hva slags avfall som skal kildesorteres
  • Hvilke mengder det er snakk om

Det er ikke alltid så enkelt å finne gode løsninger på egen hånd. Min anbefaling er derfor at du spør en rådgiver om dette.

Det er forøvrig flere grunner til at dette er en av mine favoritter. Fleksibilitet med tanke på innhold er en grunn. I tillegg kan de leveres i farger og materialer som passer med øvrig interiør.

Anskaffelse av slike skap er et signal til både medarbeidere, kunder og samarbeidspartnere om at dere tar miljøet på alvor. 

Avfallstraller

Ja, jeg sa at miljøskap passer på de fleste arbeidsplasser. Men der plass - eller snarere mangel på det - er et problem, er traller et godt alternativ. Det samme gjelder hvis krav til interiør er mindre viktig.

Traller er også godt egnet der det er behov for å samle inn avfall fra flere steder, som for eksempel på kjøpesenter, eller andre større næringseiendommer. De passer også godt for virksomheter som har farlig avfall og ee-avfall.

Avfallstraller med sorteringsbokser eller beholdere er en av mine favoritter fordi de lett kan trilles til innsamlingspunkt for avfall. 

Les også: Slik velger du rett kildesorteringsutstyr

Jeg har forøvrig også stor sans for spesialtilpassede traller for rengjøringspersonale som sikrer at det som blir kildesortert på den enkelte arbeidsstasjon, hotellrom eller butikk for den saks skyld, fortsetter å være kildesortert etter at det har blitt samlet inn også. Slik at ikke alt bare havner i én sekk. 

Knytesekker

Og apropos sekker. Transparente knytesekker i forskjellige farger er en super hjelp i kildesorteringsarbeidet. Her snakker vi om blanke, fargede sekker med tydelig sort skrift. Sekkene bidrar til riktig sortering. Det skaper også økt bevissthet rundt kildesortering fordi det er lett å se når noe er kastet feil. 

Knytesekker er en klar favoritt. Hvis du skal begynne med ett produkt (det blir jo strengt talt flere - når du skal kildesortere), er det dette. Her får du ferdig kildesorteringsutstyr på rull - med skrift på sekken som forteller hva som skal kastes. Enkelt, og veldig greit. Og de kan brukes overalt.

Stadig flere kommuner og avfallsaktører har forøvrig innført forbud mot bruk av sorte søppelsekker. Fra 1.9.19 gjør Norsk Gjenvinning det samme.

Informasjonsmateriell

Jeg er klar tilhenger av å dele informasjon. Som forklarer hvordan ting henger sammen, hva som skal gjøres, og hvorfor. Derfor er informasjonsmateriell også noe jeg mener må med når det er snakk om kildesorteringsutstyr.

Lurer du på noe?

Har du spørsmål knyttet til dette eller trenger råd til planlegging, er det bare å ta kontakt. Enten ved å stille spørsmål på bloggen vår, eller ta kontakt med kollegaene mine hos Norsk Gjenvinning. 

Du kan også laste ned guiden vår om avfallsløsninger. Det kan være et lurt sted å starte.

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

 

 

Temaer: kildesortering, kildesortering på kontor


Rune Jahnsen's photo

Av: Rune Jahnsen

Rune Jahnsen har jobbet i Norsk Gjenvinning siden 1994. Først som selger for avdeling Oslo, og fra 1998 som Key Account Manager for konsernavtaler. Han jobber med utvikling av utstyr, merkeprogram og konsepter for våre kunder. Rune har ansvar for flere store nasjonale kunder, og har lang erfaring med tilrettelegging av avfallsløsninger med høy gjenvinningsgrad.

Epost

Skriv en kommentar:

Norsk Gjenvinning er Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Våre tjenester omfatter bl.a. avfallshåndtering, metallgjenvinning, industriservice, farlig avfall, og mye mer. Hver uke publiserer vi nye innlegg her på Gjenvinningsbloggen. Følg oss gjerne!

Besøk også www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

See all