Hvordan velge rett kildesorteringsutstyr?

Av Rune Jahnsen 06. februar 2018

ngn_enviropac_komprimator_39898409425.jpg

Lurer du på hvordan du kan kildesortere mest mulig effektivt? Er du usikker på hva slags kildesorteringsutstyr dere egentlig trenger? Eller er du mer opptatt av hvordan du kan redusere svinn i bedriften? Det handler uansett om å ta riktige valg. Få med deg disse enkle tipsene.

Skal du kildesortere må du se på både avfall, plassering, logistikk - og selvfølgelig utstyr. Å ha det rette oppsamlingsutstyret er en grunnleggende forutsetning for effektiv kildesortering. På samme måte som feil utstyr kan gjøre jobben vanskeligere. Ta sorte søppelsekker for eksempel:

Derfor bør du unngå sorte søppelsekker

Erfaring viser at bruk av sorte sekker ofte fører til at avfall som er forbudt å kaste usortert, blir kastet feil. Det er grunnen til at stadig flere gjenvinningsstasjoner har begynt å forby slike sekker. Hvis det blir oppdaget på gjenvinningsstasjonen at noe har blitt kastet feil, og avfallet kan spores, kan du risikere at regningen kommer tilbake til bedriften. 

Et godt tips, både for økonomi og miljø, er derfor å gå over til transparente, gjenvinnbare avfallssekker. De transparente sekkene finnes i flere farger tilpasset ulike avfallstyper. Slik at det er lett å se hva innholdet er. Og apropos innhold - det er her muligheten for å redusere svinn kommer inn:

Det er kanskje ikke avfallssekkene du tenker på først hvis du får mistanke om svinn i bedriften. Men et godt råd er å slutte med sorte avfallssekker. Det er lett å tro at alt som bæres ut er avfall. Det er dessverre ikke alltid tilfelle. Men la oss ta for oss avfallet dere faktisk har:

Fastslå avfallstyper

Det første du bør gjøre før du velger kildesorteringsutstyr, er å fastslå hva slags avfall bedriften din produserer. Det legger naturlig nok føringer for utstyrsbehovet.

Kanskje har dere avfall som må sorteres ut, som farlig avfall, eller EE-avfall. Da stilles det egne krav til oppbevaring og emballasje. Hva trenger dere for å sikre en forsvarlig og lovlig håndtering av dette? Er du usikker på hvilke krav som gjelder bør du kikke på denne artikkelen: Dette bør du vite om farlig avfall.

Hvor mye avfall? 

Du må også se på volumet. Både fra et miljømessig og økonomisk perspektiv. Det kan være avfallstyper som kanskje ikke bør kildesorteres. Har dere for eksempel liten mengde klar plastfolie, men mer av farget plastfolie, kan det tenkes at det beste er å bare ha innsamling av farget plastfolie.

Har dere avfall med mye volum, bør du ta en titt på tømmehistorikken og transportkostnadene. Hvis disse kostnadene utgjør mer enn 60-70% av totale avfallskostnader, må du ta noen grep. Normalt bør dette beløpet ligge på 40-50%. Dette er selvfølgelig geografisk betinget, men ulike utstyrstyper som komprimerer og reduserer avfallsvolumet kan gjøre en stor forskjell i kostnadene.

Les også: Slik øker du kildesorteringsgraden

I tillegg til reduserte transportkostnader, blir miljøbelastningen også mindre. Det kan være lurt å avtale en gjennomgang med avfallsleverandøren din hvis du tror det er penger å spare. De sitter på erfaringstall fra forskjellige bransjer og kan gi deg gode råd både med tanke på utstyr og logistikk.

Hva slags innsamlingsutstyr har dere?  

Det er naturlig at du skaffer en oversikt over eksisterende utstyr også. Gjør det fortsatt nytten sin, og blir det brukt på riktig måte? Kanskje er det behov for noen oppgraderinger - hvis avfallstyper, eller mengder har endret seg over tid.

Det nytter fint lite med avfallsbeholdere som er inndelt for avfallssortering hvis alt avfallet likevel havner i den sorte sekken på rengjøringstrallen, fordi trallen mangler en tilsvarende inndeling. Eller kanskje har den containeren dere vanligvis leier blitt for liten, noe som igjen gjør at dere må ha hyppigere tømming.  

Se mulighetene

Det eksisterende utstyret kan kanskje brukes på andre måter enn det gjør i dag: Gamle traller kan for eksempel tilpasses nytt sorteringsbehov med enkle justeringer. Hvilke muligheter finnes? Hva om komprimatoren dere har stående kan brukes på noe annet enn det den brukes til i dag? Tenk kreativt! Ta gjerne en titt i NG-butikken for å se nærmere på forskjellige typer kildesorteringsutstyr. 

Merking

Skilt og plakater er en viktig del av kildesorteringsutstyret. Sjekk derfor om utstyret og beholderne dere har er godt nok merket. Det kan bli dyrt hvis det blir oppdaget på avfallsmottaket at den komprimerte pappen dere leverer inn er blandet med poser fylt med restavfall. Tydelig informasjon slik at alle kan se hva som skal kastes hvor, må være på plass - der utstyret er.

Les også: Merking og skilting er avgjørende for å lykkes med kildesortering »

Hvor i logistikken skal utstyret være?

Plassering og disponibel plass påvirker som nevnt også valget. Hvor skal det stå? Skal det stå i et kontorlandskap bør det helst være både brukervennlig og pent å se på. Har dere et industribygg, blir utseende sannsynligvis mindre viktig. Og hvor mye plass har dere til rådighet?

Dessuten er det sentralt hvor avfallet oppstår. Logistikk er mer enn lagerbeholdning og varetransporter. Legg opp til en effektiv (og sorterbar) løsning fram til innsamlingspunktet hvor avfallet blir hentet. Trenger dere hjelp i arbeidet med å velge riktig utstyr, hjelper vi gjerne til. Et godt tips er å starte med å laste ned guiden vår. Her finner du blant annet forslag til hva slags utstyr forskjellige bransjer kan ha nytte av.

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

 Dette innlegget ble første gang publisert 23.5 2017, men har siden blitt redigert og oppdatert.

Temaer: avfallsløsninger, avfallshåndtering, kildesortering


Rune Jahnsen's photo

Av: Rune Jahnsen

Rune Jahnsen har jobbet i Norsk Gjenvinning siden 1994. Først som selger for avdeling Oslo, og fra 1998 som Key Account Manager for konsernavtaler. Han jobber med utvikling av utstyr, merkeprogram og konsepter for våre kunder. Rune har ansvar for flere store nasjonale kunder, og har lang erfaring med tilrettelegging av avfallsløsninger med høy gjenvinningsgrad.

Epost

Norsk Gjenvinning er Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Våre tjenester omfatter bl.a. avfallshåndtering, metallgjenvinning, industriservice, farlig avfall, og mye mer. Hver uke publiserer vi nye innlegg her på Gjenvinningsbloggen. Følg oss gjerne!

Besøk også www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

se alle