Etter at Würth tok et strategisk oppgjør med gamle avfallsrutiner på kontorer, lagre og i butikker over hele landet, oppnådde de resultater som viser tydelig effekt. En viktig del av selskapets bærekraftsstrategi er dedikasjonen til effektiv avfallshåndtering og det gjensidige samarbeidet med Norsk Gjenvinning.
Fakta om Würth Norge
- 59 butikker
- Hovedkontor og -lager på Gjelleråsen i Nittedal
- Tilleggslager på Hagan
- 60 Miljøfyrtårn-sertifiseringer
Würth Norge er en ledende leverandør av verktøy og arbeidsutstyr til blant annet:
- Håndverkere
- Bilverksteder
- Bygg- og industribedrifter
Målrettet strategi for å snu en negativ trend
Bærekraft er en sentral del av Würths forretningsmodell, og det jobbes aktivt med å redusere avfallsmengden, øke sorteringsgraden og optimalisere logistikkflyten for mer miljøvennlig drift. Selskapet håndterer store mengder avfall hver dag – alt fra emballasje til farlig avfall.
Da HMS- og bærekraftssjef i Würth, Christopher Granung, begynte i selskapet i 2021, lå den gjennomsnittlige kildesorteringsgraden i butikkene på 30–35 %. Noe måtte gjøres for å transformere avfallet fra en belastning til en verdifull ressurs.
For å gjøre avfallshåndteringen mer effektiv og miljøvennlig, inngikk Würth et tett samarbeid med Norsk Gjenvinning, som nå håndterer avfallet fra alle Würths beliggenheter gjennom en landsdekkende avfallsavtale. Samarbeidet er en kontinuerlig prosess hvor partene utfordrer og hjelper hverandre, med felles mål om forbedring av avfallsløsningen.
![]() |
Jobber sammen for å nå bærekraftsmål: HMS- og bærekraftssjef i Würth, Christopher Granung, og kontraktsansvarlig i Norsk Gjenvinning, Laila Tufte. |
Sparte en halv million på ett år
Avfallshåndteringen har ikke bare gitt positive miljøeffekter, men også betydelige kostnadsbesparelser:
- I 2024 reduserte Würth avfallskostnadene med 496 855 kroner (ned 19 % fra året før)
- Transportkostnader ble redusert gjennom bedre planlagt samlasting og redusert avfallsmengde
Grundig kartlegging av hele avfallsløsningen ga 88 % sorteringsgrad
For å finne roten til den lave kildesorteringsgraden i butikkene krevdes det et dypdykk i:
- hvilke avfallstyper selskapet håndterte på det tidspunktet
- hvilke avfallstyper som kunne kildesorteres, men som havnet i restavfallet
- hvilket utstyr som var tilgjengelig og hvor utstyret var plassert
Emballasje utgjør en stor del av avfallet Würth disponerer, og mesteparten av utstyret besto derfor av beholdere for papp- og restavfall. Sorteringssystemet for pappavfall fungerte heller ikke optimalt og måtte forbedres.
Men det var spesielt de større beholderne og containerne for restavfall som tydet på at mye av avfallet som kunne kildesorteres mest sannsynlig ikke ble det.
Würth håndterer også flere ulike typer farlig avfall. Forsvarlig håndtering av farlig avfall har alltid vært en prioritet, men også her var det rom for standardisering og oppstramming av rutiner på tvers av selskapet.
![]() |
Orden på det farlige avfallet: Butikkene oppbevarer farlig avfall i egnede beholdere. |
Siden Würth endret kurs for avfallsløsningen i 2021, har det ført til markante forbedringer:
Gjennomsnittlig kildesorteringsgrad i 2024
- Butikker: 77 %
- Totalt (inkl. kontor og lager): 88 %
Reduksjon restavfall
- Butikker: 30,4 % fra 2023 til 2024
- Hovedkontor og lager: ca. 44 % fra 2023 til 2024
Reduksjon total avfallsmengde
- 100 tonn fra 2022 til 2024
Med 88 % kildesorteringsgrad på landsbasis ligger Würth godt over gjennomsnittet på 70 %, omtrent der de fleste bedrifter ligger i dag.
Konkrete tiltak og strategiske virkemidler
Etter kartleggingsfasen ble store restavfallsbeholdere ved kasser og rundt om i butikkene erstattet for å gi plass til mer målrettet sortering. Systemet ble utvidet til å inkludere plast-, papir- og matavfall samt mindre restavfallsdunker.
Beholderne er nå strategisk plassert slik at både butikkmedarbeidere og besøkende aktivt må tenke over at de skal kildesortere og finne frem til riktig område og avfallsbeholder.
– Å sette ut kildesorteringsbeholdere er bare en del av puslespillet. Dersom du må ta et målrettet valg om hvor og hvordan du skal kvitte deg med avfallet, øker bevisstheten rundt kildesortering, forklarer Granung.
Hovedlageret har fått et nytt system for sortering av pappemballasje. Nå skannes alle pappesker og brettes etter innhold. Unødvendig krympeplast er erstattet med oppblåsbare papp-poser, noe som ytterligere reduserer avfallsmengden. Hovedkontoret har fått en egen miljøstasjon.
Samlet sett har tiltakene bidratt til:
- bedre plassutnyttelse
- redusert fyllmasse
- effektivisert transport
Les også: 5 steg til en helhetlig avfallsløsning på tvers av avdelinger
Kildesorteringsgraden overvåkes med digitale verktøy
I samarbeid med Norsk Gjenvinning overvåker Würth utviklingen i Engage, et digitalt verktøy som gir full oversikt over avfalls- og klimadata, med mulighet for å hente ut ferdige rapporter.
Noen nøkkelindikatorer de ser på er:
- kildesorteringsgrad
- restavfallsmengde
- total avfallsmengde
- transportfrekvens
Ved behov kontakter butikkene en KAM i Norsk Gjenvinning for å optimalisere utstyr og hentefrekvenser. Engage brukes også til å identifisere butikker med lav sorteringsgrad, slik at tiltak kan iverksettes raskt.
Kontinuerlig opplæring og oppfølging av butikker og ansatte
For å opprettholde høy kildesorteringsgrad og kontinuerlig forbedring av rutiner gjennomfører Würth interne revisjoner og butikkontroller der sorteringsgrad og forbedringsmuligheter evalueres. Regionssjefene har et særskilt ansvar for miljømål og oppfølging av butikkene, slik at alle avdelinger arbeider systematisk med avfallshåndtering.
I tillegg er opplæring en fast del av oppstartsløpet for ansatte i Würth. Det blir lagt særlig vekt på opplæring i håndtering av farlig avfall der Norsk Gjenvinning bistår med kurs i farlig avfall.
Et gjensidig samarbeid med Norsk Gjenvinning
Både tiltakene Würth igangsatte for å optimalisere avfallsløsningen, og effekten av dem, er mildt sagt imponerende. Når man jobber sammen med en målrettet og strategisk tilnærming til avfallshåndtering, gir det både miljømessige og økonomiske gevinster.
"Dette er ikke bare en kundeavtale, men et partnerskap hvor vi hjelper og utfordrer hverandre til å bli bedre."
HMS- og bærekraftssjef, Christopher Granung, Würth
"Samarbeidet med Würth har vært en suksess! Høyt engasjement fra begge parter har skapt gode resultater, og det har vært en glede å jobbe sammen."
Kontraktsansvarlig, Laila Tufte, Norsk Gjenvinning
Samarbeidet mellom Würth og Norsk Gjenvinning bygger på et felles ønske om kontinuerlig forbedring av eksisterende praksiser. Norsk Gjenvinning bistår derfor med rådgivning, kvartalsvise forbedringsmøter og lokal tilpasning av avfallsløsningene, med blant annet:
- tilpasset utstyr og løsninger basert på butikkenes behov
- tettere oppfølging ved tilfeller av redusert sorteringsgrad
- analyser av utstyr og prosesser
Alle medarbeidere i Würth har også tilgang til en egen ressursside hos Norsk Gjenvinning som inneholder informasjon om selskapets beste praksis for kildesortering og miljøvennlig avfallshåndtering.
Granung og Tufte fortsetter å jobbe videre med nye tiltak for å bli enda bedre. Sammen ønsker de å redusere avfallsmengden ytterligere og øke kildesorteringsgraden med:
- smartere innkjøp og bedre regulering av vareflyt
- utvikling av bedre løsninger for farlig avfall
- optimalisering av logistikk og transport for lavere utslipp