Effektiv avfallshåndtering handler om mer enn bare miljøansvar. Det påvirker bedriftens kostnader, bærekraft og logistikk. For å optimalisere avfallsløsningen må du måle tre nøkkelfaktorer: kildesorteringsgrad, fyllingsgrad og transport, samt kostnad per kilo avfall.
Mange virksomheter, og særlig større bedrifter, har god kontroll over avfallsdata og effekten av egen avfallsløsning. Likevel henger noen bedrifter etter. For å redusere CO2-utslipp og øke avfallsmengden som går til materialgjenvinning, må vi få alle med på laget.
Noen av de største utfordringene handler om å sette konkrete mål og få god nok oversikt over hvordan bedriften ligger an med avfallshåndteringen, spesielt sammenlignet med konkurrenter. I tillegg ser vi at i bygg der ulike leietakere selv håndterer enkelte avfallstyper separat, mister man tilgang til samlede tallverdier for hele bygget.
Med et felles system for å måle og kontrollere effekten av avfallsløsningen blir det enklere å oppnå en høyere kildesorteringsgrad, både i enkeltstående bedrifter og i bygg med flere leietakere. Bedriften bør særlig fokusere på disse tre nøkkelfaktorene:
1. Kildesorteringsgrad
Kildesorteringsgraden viser hvor mye av avfallet som blir riktig sortert. Gjennomsnittlig ligger de fleste bedrifter nå på rundt 70 prosent. En høy kildesorteringsgrad er avgjørende for å sikre at minst mulig «husholdningslignende avfall» havner i restavfallet. Det inkluderer alle avfallstyper som omfattes av avfallsforskriften.
- Hoteller og kantiner har forbedringspotensial og gode muligheter til å øke kildesorteringsgraden til 70 prosent, blant annet ved å optimalisere avfallsløsningen med avfallstraller og -beholdere
- I kontorbygg, der det ofte finnes egne avfallsrom med egnet utstyr, bør kildesorteringsgraden ligge på minimum 80 prosent. Lavere resultater kan ofte skyldes manglende tilrettelegging i avfallsrom eller dårlig opplæring av leietakere
- Industribedrifter bør sikte mot 90 prosent kildesorteringsgrad eller høyere, gitt de store avfallsmengdene og tilgjengeligheten til spesialutstyr
Husk at farlig avfall alltid skal håndteres separat for å unngå miljøskader og gebyrer. Rengjøringsbyråer bør ha et godkjent sertifikat som sikrer riktig håndtering av alle avfallstyper.
Les mer: Slik hjelper kildesortering deg med å nå bedriftens miljømål
2. Fyllingsgrad og transportfrekvens
En enkel måte å redusere transportkostnader på er å optimalisere bruken av avfallsutstyr. Hvilket utstyr som egner seg best avhenger selvfølgelig av plassen bedriften har til rådighet og hvilke avfallstyper som er størst. Ideelt sett bør avfallsbeholderne fylles til 80–100 prosent kapasitet før de tømmes, både i kontorlokaler og avfallsrom.
Dersom bedriften har større mengder papp- og plastavfall, vil vanlige beholdere fylles med mye luft. Om det er plass til større avfallsutstyr vil komprimerende utstyr være det beste alternativet, slik at avfallet kan presses sammen.
Effektiv bruk av riktig avfallsutstyr reduserer også transportfrekvensen. Klarer bedriften å redusere antall tømminger som følge av optimal fyllingsgrad, fører dette både til lavere utslipp og kostnader.
«Jo høyere avfallsvolum du har, jo mer sparer du på å bruke komprimerende utstyr i stedet for avfallsbeholdere.»
3. Kostnad per kilo avfall
Både kildesorteringsgrad, fyllingsgrad og transportfrekvens påvirker snittkostnaden per kilo avfall. Andre faktorer som påvirker kostnadene er:
- geografiske forhold: transportkostnader varierer med avstand til og fra avfallsanlegg eller -mottak
- avfallstype: de fleste gjenvinnbare avfallstyper, unntatt farlig avfall, har som regel lavere kostnader enn restavfall
- utstyrsvalg: om du velger avfallsbeholdere eller komprimerende utstyr kan påvirke kostnadene
Ved å optimalisere utstyrs- og transportsegmentene kan bedriften redusere totalkostnadene for avfallsløsningen.
«En bedrift som produserer 10 tonn pappavfall årlig vil kunne kutte omtrent 30-40 prosent av transportkostnadene ved å bruke komprimerende utstyr (emballasjepresse) i stedet for avfallsbeholdere.»
Kom i gang med digitale verktøy
For å måle og kontrollere avfallsløsningen bør du:
- kartlegge avfallsmengder og kildesorteringsgrad over en periode på 2-3 måneder
- sette bærekraftsmål for bedriften som bidrar til økt materialgjenvinning og redusert restavfall
- følge opp resultatene, evaluere løsningen hver 1-2 måneder og justere etter behov
Engage er et digitalt verktøy som gir sanntidsdata og detaljerte rapporter om avfallsstrømmer, kildesorteringsgrad og avfallskostnader. Engage gir blant annet bedriften mulighet til å:
- følge daglig utvikling
- få oversikt over kildesorteringsgrad
- overvåke snittvekt og transport per tonn
- identifisere forbedringsområder fordelt på enheter og total avfallsmengde på bygget
- sikre at avfallsløsningen oppfyller både økonomiske og miljømessige mål
Med betalingsversjonen Engage Core kan du bygge egne dashboards og generere detaljerte rapporter, der du selv velger hvilke parametere du ønsker å overvåke.
Bedrifter som lykkes med å måle og optimalisere avfallsløsningen opplever ofte redusert restavfall, lavere behandlingskostnader og et styrket omdømme som miljøbevisst aktør. Snakk med oss i Norsk Gjenvinning slik at vi sammen kan finne den beste avfallsløsningen for bedriften.