Video: Fordelene med riktig kildesortering av papp og papir

Av Morten Frøid 18. april 2023

NG-2314 blogg repub Video Sortere papp og papir

For å kunne gjenbruke papp og papir, må det ut av avfallet og kildesorteres riktig. I denne videoen får du gode råd om hvilke typer papp og papir du kan sortere, hvordan du går frem og hvorfor det er viktig.

Om du har mulighet til å sortere å sortere papp og papir i bedriften, så bør du gjøre det. Særlig hvis det er snakk om store avfallsvolumer. Blir det i tillegg gjort riktig fra start, sparer man både miljø og penger, og man unngår ekstraarbeid ved sorteringsanlegget.

Ulike typer papp- og papirmaterialer skal ikke blandes 

Papp er ikke bare papp, og papir er heller ikke bare papir. Hvordan vi kildesorter avhenger mye av hva materialene er laget av.  

For eksempel lages pappesker av bølgepapp, som inneholder lange papirfibre. Fibrene blir vanligvis materialgjenvunnet til ny bølgepapp og har dermed en høyere verdi enn mange andre papp- og papirtyper. 

Vanlige A4-ark eller papiraviser skal du derimot sortere separat fra bølgepapp og kartong, for de kan brukes til å lage splitter nytt papir, aviser eller ukeblader. Blandes papiret med de lange, grå fibrene, egner det seg ikke lenger like godt til denne typen produksjon.

I denne videoen får du flere detaljer og praktiske tips:

 

Gagner både miljøet og lommeboken 

Hver eneste gang du bevisst velger å sortere papp og papir riktig, tar du et aktivt steg mot å skåne natur og miljø. Fordelene er flere: 

  • Bidrar til mindre hogst av trær 
  • Sparer ressurser som kreves for å skille ny papirfiber 
  • Unngår unødvendig CO2-utslipp 

Utover dette lønner det seg å sortere riktig fordi noen materialer har høyere verdi enn andre. Bølgepapp er verdt mer enn vanlig kontorpapir, rett og slett fordi vi bruker mer av det. 

Les også: Derfor bør du kildesortere bølgepapp, papp og papir 

Gjør det brukervennlig å kildesortere  

En lettvint avfallsløsning kan hjelpe bedriften å lykkes med kildesorteringen. Løsningen kan også se annerledes ut for ulike bransjer og den er ofte mer omfattende i større bedrifter med mange mennesker.

En smart huskeregel når du skal vurdere behovet for kildesorteringsutstyr, er å ta utgangspunkt i hvor mye avfall bedriften generer. 

Papp og papir bør du sortere ut ifra de tre mest typiske kvalitetene som finnes i materialene, der de i ulike fraksjonene skal i hver sin beholder: 

  • Makulert papir 
  • Kontor- og avispapir  
  • Bølgepapp  

God merking og skilting av kildesorteringsutstyr gjør det mye enklere for alle å vite hvor de skal gjøre av både papp og papir.  

Se video: Vil du vite hvorfor det er lurt å kildesortere papiret i bedriften din?

Trenger du enda flere tips om hvordan du kan få til en god og brukervennlig avfallsløsning i din bedrift? Da anbefaler vi at du laster ned vår gratis guide der du finner forslag til løsninger som passer best til din bransje: 

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

 

Dette blogginnlegget ble sist publisert 18. desember 2018 og er senere oppdatert. 

 

Temaer: papp og papir


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten er markedssjef i Norsk Gjenvinning. Han har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987, først som selvstendig næringsdrivende og senere med flere roller i Norsk Gjenvinning-konsernet siden 2000. Morten har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen.

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

See all