Tidligere gikk nesten alt returtre til energigjenvinning. Nå materialgjenvinnes en stadig økende andel, og benyttes i blant annet produksjon av møbler og byggematerialer. Slik utnyttes trevirket minst én gang til før det energigjenvinnes til fjernvarme og strøm. Norsk Gjenvinning spiller en nøkkelrolle i denne sirkulære prosessen – fra rådgivning, innsamling og sortering, til salg av kvalitetsråvarer.
Hvert år oppstår nesten en million tonn returtre i Norge fra blant annet private hjem via gjenvinningsstasjoner, byggeplasser og fra transportemballasje. Norsk Gjenvinning mottar en stor andel av dette på våre anlegg, enten som rene lass eller som blandet avfall.
Etter å ha vært gjennom en omfattende prosess på anlegget, tar NG Downstream (Norsk Gjenvinnings markeds- og tradingdivisjon) over. Divisjonen sikrer at avfallet utnyttes på den mest miljømessige og økonomisk fornuftige måten. Dette innebærer også håndtering av eksporttillatelser og compliance-revisjoner av verdikjeden både i Norge og utlandet.
Kontakt NG Downstream for bistand med sluttbehandlingsløsninger av trevirke – også dersom du er ekstern aktør.
Trevirket kontrolleres og sorteres nøye
Når lasset ankommer et av Norsk Gjenvinnings anlegg, utføres det først en mottakskontroll slik at materialer som ikke hører hjemme i fraksjonen, plukkes ut. Feilsortert avfall legges i korrekt binge, og kunden får tilbakemelding på avviket.
Deretter sorteres trevirket etter kvalitet:
- Solid tre går til materialgjenvinning
- Fiberplater går til energigjenvinning
Etter utsorteringen går trevirket gjennom en kverneprosess hvor det kvernes ned til ønsket størrelse. Samtidig benyttes magneter til å fjerne metall. På flere anlegg fjernes også de ikke-magnetiske metallene.
Ferdigkvernet returtre overtas av NG Downstream, som sikrer videre logistikk og behandling.
Les også: Impregnert trevirke: Er det egentlig farlig avfall?
Stadig mer returtre blir til nye produkter
I dag går 20 prosent av returtreet som håndteres av Norsk Gjenvinning til materialgjenvinning, men andelen er økende.
Den mest utbredte løsningen for materialgjenvinning av returtre er produksjon av ulike typer sponplater. Plateprodusenter rundt om i Europa bruker en økende andel returtre i sine plater, både for å imøtekomme krav til bærekraftige råvarer og fordi det kan være en økonomisk fornuftig råvare.
Norsk Gjenvinning var den første aktøren i Norge til å produsere returtre-flis til materialgjenvinning. Vi jobber kontinuerlig for å øke kvaliteten og mengden som kan sendes til plateproduksjon, men også til andre løsninger som blir tilgjengelige på markedet.
Fordeler ved å materialgjenvinne trevirke
Jo lenger trevirket kan brukes før det går til energigjenvinning, desto større blir miljøgevinsten:
- Ressurs- og energibesparelser. Å benytte returtreet minst én gang til før det går til energigjenvinning, gjør at behovet for å hente ut jomfruelig tre fra skogen reduseres. Samtidig er produksjon av nye varer ved hjelp av returtre ofte mindre energikrevende enn ved benyttelse av jomfruelige tre.
- EUs målkrav for materialgjenvinning av husholdnings- og næringsavfall. 55 prosent skal materialgjenvinnes innen 2025, og 65 prosent innen 2035. Trevirke er en stor fraksjon i tonn og kan derfor være en stor bidragsyter til dette.
- EUs målkrav for materialgjenvinning av avfall fra byggeplasser. 70 prosent skal ombrukes eller materialgjenvinnes fra 2020. Norske byggeplasser har ofte mye tre!
Les mer: Slik skaper bedriften sikre løsninger for industriavfall
Slik øker vi materialgjenvinningen av returtre
Ikke alt returtre egner seg like godt til materialgjenvinning – jo renere fraksjon, desto enklere blir gjenvinningsprosessen. I tillegg er blandede lass både tidkrevende og utfordrende å sortere.
For at trevirket skal kunne brukes i nye produkter, er det avgjørende at materialer med miljø- eller helsefarlige substanser ikke følger med videre i prosessen. Vi er derfor helt avhengige av at kommuner og næringsliv legger til rette for korrekt kildesortering.
Gjennom samarbeid på tvers av bransjer og med bedre teknologi kan vi sammen sikre at stadig mer trevirke får nytt liv. Trenger du mer informasjon om kildesortering og materialgjenvinning av trevirke, kan våre rådgivere i REvise bistå.