Veldig mange er flinke til å planlegge juleinnkjøp. Det skrives lange lister over alt som må handles inn av mat, gaver, gavepapir og alt som hører julen til. Men er vi like gode til å planlegge en miljøvennlig jul og sørge for at avfallet blir riktig sortert?
Når julen er godt i gang, følger det gjerne med et berg av papir, bånd, plast- og matavfall som skal sorteres og kastes. Avfallet hoper seg fort opp. Derfor har vi laget en egen liste med ni tips til bedre avfallshåndtering og -sortering i julen, slik at den både blir hyggelig og miljøvennlig.
1. Alternativ innpakning
Tidligere var det ganske vanlig å ta vare på brukt julepapir og gavebånd og bruke det om igjen. Lave priser og rikelig tilgang på nytt, har visket ut denne vanen. Kanskje det ikke er så dumt å innføre den igjen?
Dette er et lite, men godt bidrag til en "grønnere" jul, fordi det reduserer avfallsmengdene. Jeg er ikke noen racer på dette området selv, men har registrert at det er mange måter å pakke inn gaver på. Vær kreativ!
2. Unngå glanset papir
Glanset gavepapir inneholder giftstoffer og har et lavt papirfibernivå som ikke egner seg for gjenvinning. Prøv å finne alternativer. Dersom du allikevel kjøper det, er det viktig at du ikke brenner det; kast både papiret og gavebånd i restavfallet.
På sortere.no kan du sjekke hvordan julepapiret skal samles inn der du bor. På denne siden kan du for øvrig også finne en egen sorteringsguide for julen og hvilke andre kildesorteringsløsninger som finnes på ditt hjemsted.
Se video: Riktig kildesortering av bølgepapp, papp og papir
3. Egen sekk for plastemballasje
Plastsortering er heldigvis i ferd med å bli godt innarbeidet. Ikke bryt denne vanen på julaften. Ha en egen sekk klar for plastavfall og emballasje fra leker og lignende. Bor du i Oslo, er det de lilla posene som gjelder, mens andre kommuner distribuerer poser i julens farger. Husk at avfallsmottakene rundt omkring i landet har innført forbud mot sorte søppelsekker, så bruk gjennomsiktige sekker.
Obs! Ett unntak er cellofan. Det skal alltid kastes i restavfallet - ikke sammen med annet plastavfall.
4. Leker, julebelysning og annet EE-avfall
Nye leker under juletreet fører kanskje til at gamle blir kastet. Er det snakk om leker som har elektriske komponenter, skal de kastes som EE-avfall. Det samme gjelder selvfølgelig alt annet småelektrisk utstyr.
Alle forretninger og utsalgssteder som selger elektriske produkter, har plikt til å ta imot returer. Bruk gjerne en rolig dag i romjulen til opprydding.
Ødelagte julekuler av plast og glass, kan du kaste i restavfallet.
5. Kildesortering av lyspærer, lysrør, batterier og blekkpatroner
Forbruket av lyspærer og batterier øker i julemåneden. Lag deg en oppsamlingsordning for det som skal kastes og ta det med til et returpunkt neste gang du er ute og handler. Stadig flere butikker har lagt til rette for kildesortering av slike produkter. Det skal sorteres enten som EE-avfall eller farlig avfall.
Har printeren ditt gått varm i forbindelse med skriving av julekort? Brukte blekkpatroner skal ikke i restavfallet, men behandles som farlig avfall. Du kan levere de brukte patronene der du kjøpte dem eller hos en tilsvarende forhandler.
6. Bruk restematen
Det er ikke til å komme unna at det blir mye mat i julen. Det betyr også en del restemat. Matblogger og nettsider har gjerne mange gode tips til hvordan du kan utnytte den. Hvis du tror at maten ikke blir spist opp i løpet av juledagene, er det smart å bruke fryseren.
Når det gjelder sortering av matavfall, varierer dette basert på hvor i landet du befinner deg. Følg de oppfordringene kommunen gir deg.
Les også: Slik kildesorterer du matavfallet etter gjeldende regelverk
7. Ikke hell ut fett i vasken
Fett i utslagsvasker og avløpsrør når nye høyder når rester etter store mengder julemat skal kastes. Ikke hell fett i vask og toalett. Ha det over i en kartong eller la det stivne og kast det i avfallet. I Oslo kan du kaste det stivnede fettet i de grønne posene. Kaster du det i avfallet, minsker sjansen for tette rør - og for at rottene får tidenes julefest.
Skulle du være uheldig å oppleve tette rør, kan du kontakte oss i Norsk Gjenvinning.
8. Gjenvinn glassflasker, metallbokser og telysholdere
Det er ikke bare mat det blir mye av i løpet av jula. Det blir fort mange flasker og hermetikkbokser, også. Sorter ut det som ikke har pant og lever det til gjenvinning. Det samme gjelder telysholdere i aluminium, med unntak av vekeholderen i bunnen.
9. Hva med juletreet?
Plaststrømpen som mange juletrær er pakket inn i, skal kastes i plastavfallet. Når det er på tide å kaste treet, skal det sorteres som hageavfall, som er gratis å levere.
Mange steder har egne innsamlingsordninger for dette. Sjekk hva som gjelder i din kommune. Enkelte velforeninger arrangerer juletrebrenning etter jul, så undersøk gjerne det også.
Juletre av plast som ikke tåler en jul til, skal leveres som såkalt brennbar rest på avfallsmottaket. Plasttrær med integrert belysning leveres som EE-avfall.
Jeg har ingen ønsker om å legge en demper på julestemningen, men hvis du allerede nå krysser av i kalenderen at denne jobben skal gjøres, har du fullført planleggingslisten din for en miljøvennlig avfallshåndtering i julen.
Ønsker deg en fin, "grønn" og miljøvennlig jul!
Dette blogginnlegget ble sist publisert 17. desember 2019 og er senere oppdatert.