Avfallssortering: 9 tips til en miljøvennlig jul

Av Morten Frøid 17. desember 2019

Norsk-Gjenvinning_miljøvennlig-jul_avfallssortering_foto_shutterstock_522073162

Veldig mange er flinke til å planlegge juleinnkjøp. Det skrives lange lister, både over ønsker og alt som må kjøpes inn av mat, gaver og andre ting. Men hvor gode er vi til å planlegge en miljøvennlig jul og sørge for at avfallet blir riktig sortert?

Har du for eksempel en plan for hvordan berget med papir, bånd og plast som er tilbake når gavene er pakket opp skal sorteres og kastes? Eller hva med de lange og og sene julefrokostene som hører jula til? Det blir gjerne rester her også. Avfallet hoper seg fort opp. Derfor slår jeg et slag for en ny liste: Avfallshåndtering for en miljøvennlig jul. Her er ni tips:

1. Alternativ innpakning

Tidligere var det ganske vanlig å ta vare på brukt julepapir og gavebånd og bruke det om igjen. Lave priser og rikelig tilgang på nytt, har visket ut denne vanen, men hva med å innføre den igjen? Det er et lite, men godt bidrag til en "grønnere" jul, fordi det reduserer avfallsmengdene. Vær kreativ! Jeg er ikke noen racer på dette området selv, men har registrert at det er mange måter å pakke inn gaver på.

2. Unngå glanset papir

Glanset gavepapir har et lavt papirfibernivå, og egner seg ikke for gjenvinning. I tillegg inneholder det giftstoffer. Forsøk derfor å finne alternativer. Og hvis du skulle kjøpe det, så ikke brenn det.Kast både det og gavebånd i restavfallet.

sortere.no kan du sjekke hvordan julepapiret skal samles inn der du bor. På denne siden kan du forøvrig også finne ut av hvilke andre kildesorteringsløsninger som finnes på ditt hjemsted.

3. Egen sekk for plastemballasje

Plastsortering er heldigvis i ferd med å bli godt innarbeidet. Ikke bryt denne vanen på julaften. Ha en egen sekk klar for plastavfall og emballasje etter leker og lignende. Bor du i Oslo, er det de blå posene som gjelder. Husk at avfallsmottakene rundt omkring i landet har innført forbud mot sorte søppelsekker, så bruk gjennomsiktige sekker.

Obs! Har du fått blomster eller vin innpakket i cellofan? Slik innpakning skal ikke kastes sammen med plast, men i restavfallet.

4. Leker, julebelysning og annet EE-avfall

Nye leker under juletreet, fører kanskje til at gamle blir kastet. Er det snakk om leker som har elektriske komponenter, skal de kastes som EE-avfall. Det samme gjelder selvfølgelig alt annet småelektrisk utstyr. Alle forretninger og utsalgssteder som selger elektriske produkter, har plikt til å ta imot returer. Kanskje blir det en rolig dag i romjulen som kan brukes til en opprydning?

Ødelagte julekuler av plast og glass, kan du kaste i restavfallet.

5. Kildesorter lyspærer, lysrør, batterier og blekkpatroner

Forbruket av lyspærer og batterier øker i julemåneden. Lag deg en oppsamlingsordning for det som skal kastes og ta det med til et returpunkt neste gang du er ute og handler. Stadig flere butikker har lagt til rette for kildesortering av slike produkter. Det skal sorteres enten som EE-avfall eller farlig avfall. 

Har printeren ditt gått varm i forbindelse med skriving av julekort? Brukte blekkpatroner skal ikke i restavfallet, men behandles som farlig avfall. Du kan levere de brukte patronene der du kjøpte dem, eller hos en tilsvarende forhandler. 

6. Bruk restematen

Det er ikke til å komme unna at det blir mye mat i julen. Det betyr også en del restemat. Matblogger og nettsider har gjerne mange gode tips til hvordan du kan utnytte den. Hvis du tror at ikke maten blir brukt i løpet av juledagene, bruk fryseren. 

Når det gjelder avfallssortering for matavfall, varierer dette rundt omkring i landet. Følg de oppfordringene kommunen gir deg.

7. Ikke hell ut fett i vasken

Fett i utslagsvasker og avløpsrør når nye høyder når rester etter store mengder julemat skal kastes. Ikke hell fett i vask og toalett, men hell det i en kartong eller la det stivne og kast det i avfallet. I Oslo kan du kaste det stivnede fettet i de grønne posene. Kaster du det i avfallet,  minsker sjansen for tette rør - og for at rottene får tidenes julefest. Skulle du være uheldig å oppleve tette rør, kan du forøvrig kontakte oss i Norsk Gjenvinning.

8. Gjenvinn glassflasker, metallbokser og te-lysholdere

Det er ikke bare mat det blir mye av i løpet av jula, det blir fort mange flasker og hermetikkbokser også. Sorter ut det som ikke har pant, og lever det til gjenvinning. Det samme gjelder te-lysholdere i aluminium - med unntak av vekeholderen i bunnen.

9. Hva med juletreet?

Plaststrømpen som mange juletrær er pakket inn i, skal kastes i plastavfallet, og den dagen du har fått nok av jula og treet skal ut, skal du kaste det som hageavfall. Det er gratis å levere. Mange steder har de egne innsamlingsordninger for dette. Sjekk hva som gjelder i din kommune. Enkelte velforeninger arrangerer juletrebrenning etter jul, så undersøk gjerne det også.

Jeg har ingen ønsker om å legge en demper på julestemningen din, men hvis du allerede nå krysser av i kalenderen at denne jobben skal gjøres, har du fullført planleggingslisten din for en miljøvennlig avfallshåndtering i julen. 

Ha en fin, "grønn" og miljøvennlig jul!

Psst! Du kan finne mange gode råd til miljøvennlig jul på nettet. Sjekk for eksempel ut denne: sortere.no/jul/kildesortering.

Temaer: miljø, avfall, miljøvennlig jul


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten er markedssjef i Norsk Gjenvinning. Han har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987, først som selvstendig næringsdrivende og senere med flere roller i Norsk Gjenvinning-konsernet siden 2000. Morten har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen.

Epost

Skriv en kommentar:

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no

Siste innlegg

Temaer

See all