HMS og brannsikkerhet på Norges største avfallsmottak

Av Morten Frøid 22. april 2025

To ansatte ved Norsk Gjenvinning samarbeider ved maskin inne på mottaksanlegget.

Groruddalen miljøpark (GMP) på Haraldrud i Oslo strekker seg over 28 000 kvm og er landets største avfallsmottak. Med stor trafikk, tunge maskiner og mange ansatte er risikoen for ulykker alltid til stede. Derfor følger mannskapet strenge sikkerhetsinstrukser og må være årvåkne for å sikre en trygg arbeidsdag – hver dag.

HMS er et samspill mellom mennesker og maskiner

Sikkerhet står øverst på listen i den daglige driften på GMP. Norsk Gjenvinning har svært strenge HMS-rutiner, som har blitt betydelig forbedret de siste årene.

Konstant kommunikasjon

Hyppige beskjeder over samband og øyekontakt er viktige sikkerhetstiltak for at alle skal komme seg trygt hjem fra jobb. Ingen beveger seg i nærheten av maskiner uten muntlig bekreftelse. Det innebærer at de må spisse ørene hver gang det kommer beskjeder via radioen og følge fastsatte sikkerhetsinstrukser. Det er også avgjørende for godt samarbeid og for driftsflyten. Lastebiler, maskinførere, driftsansvarlige, operatører og mottakskontrollører spiller på lag hver eneste dag for å unngå potensielt farlige situasjoner.

Synlig arbeidstøy og verneutstyr

Alle ansatte bruker verneutstyr og arbeidstøy med høyeste synlighetsnivå, og hjelmene er utstyrt med hakestropp. For at mannskapet lett skal kunne kjenne igjen hverandre bruker maskinførerne gule vester og mottakskontrollørene oransje vester.

Daglige sikkerhetsmøter

Det holdes faste HMS-dager og daglige møter der ansatte diskuterer eventuelle hendelser eller risikofaktorer. Dersom noen observerer farlige situasjoner, registreres dette umiddelbart, og driftsleder følger opp.

Dersom vekterne ved porten utenfor anlegget får tekniske problemer, kan det raskt oppstå trafikkork blant lastebiler og maskinførere. Systemene er imidlertid lagt opp slik at det er mulig å håndtere registreringen manuelt, men det krever ekstra tid og ressurser. I slike tilfeller er det ekstra viktig å koordinere driften for å ivareta sikkerheten.

Fikk du med deg denne? En sikker arbeidsplass er et sikkert utført oppdrag

Avanserte brannsystemer beskytter anlegget

Brannrisiko er en stor utfordring på anlegget, og i bransjen generelt, spesielt når litiumbatterier dukker opp i restavfallet. Tidligere oppsto det branntilløp ukentlig, men etter at det ble innført bøter på 10 000 kroner for feilsorterte batterier, har antallet branner gått kraftig ned.

Assisterende driftssjef i Norsk Gjenvinning, Ardit Byci, forteller om tiltakene som iverksettes dersom det oppstår brann:

– Hvis det begynner å brenne, aktiverer vi brannalarmen umiddelbart og evakuerer alt mannskap og alle kjøretøy. Vi har en brannansvarlig på bygget som har ansvaret for å kjøre inn en hjullaster til å hente en stor vanntank for å slukke brannen.

En gul hjullaster inne på et avfallsmottak med hauger av materiale på hver side.
Alltid noen i beredskap: En hjullaster settes inn dersom det begynner å brenne.

Norsk Gjenvinning har investert stort i moderne brannslukkingsteknologi og trener på å håndtere potensielle branner.

– Takket være gode øvelsesrutiner har vi som regel klart å slokke brannen før brannvesenet er på plass – de bruker omtrent åtte minutter. Målet er at det aldri skal oppstå en lignende situasjon som brannen på GMP i 2018, forklarer Byci.

Avfallsmottaket har:

  • varmesøkende kameraer som oppdager temperaturøkninger i tide
  • automatiske slukkekanoner med AI-teknologi som aktiverer brannalarmen og slukker branntilløp raskt
  • ukentlige brannøvelser der det øves på å slukke branner innen 3–5 minutter 

Sikker drift er grunnmuren i bærekraftig gjenvinning

Groruddalen Miljøpark er ikke bare et av Norges mest komplekse og trafikkerte mottaksanlegg – det er også et bevis på hvordan trygg drift og bærekraft går hånd i hånd. Når ansatte, teknologi og rutiner slås sammen for å redusere risiko og forebygge ulykker, blir også selve gjenvinningsprosessen mer robust.

For Norsk Gjenvinning handler HMS og brannsikkerhet ikke bare om interne krav, men om å ta ansvar for miljøet, ressursene og menneskene.

LAST NED GRATIS GUIDE: Bedriftens guide til avfallsforskriften 2025

Temaer: bærekraft, HMS, brannsikkerhet


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten er salgs- og markedsdirektør i Norsk Gjenvinning. Han har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987, først som selvstendig næringsdrivende og senere med flere roller i Norsk Gjenvinning-konsernet siden 2000. Morten har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen.

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

See all