Video: Batterier i avfallet er en brannfelle

Av Morten Frøid 24. januar 2023

Storbrannen på Norsk Gjenvinnings anlegg 8. Mars 2018 viser hvor brannfarlige batterier kan være. Foto: Oslo brann- og redningsetatHver eneste uke er det branntilløp ved norske avfallsmottak fordi batterier blir kastet sammen med annet avfall. Andre ganger går det helt galt, og i denne videoen får vi se de dramatiske konsekvensene. Samtidig byr vi på konkrete råd som forebygger slike branner.

På senvinteren 2018 gikk alarmen ved Oslo brann- og redningsvesen. Beskjeden var klar: «Send alt dere har!».

Mest sannsynlig var det kasserte litiumbatterier som forårsaket den dramatiske brannen i returpapiret til Norsk Gjenvinning. På kort tid utviklet det seg til en voldsom brann som kunne sees over store deler av hovedstaden.

I samarbeid med NGs egne folk, hadde Oslo brann- og redningsetat en krevende jobb med å få kontroll over flammene.

I denne videoen får vi et mindre hyggelig gjensyn av begivenhetene før vi ser på lærdommen av dette og hvordan vi alle kan forebygge slike branner:

Batterier er farlig avfall

Brukte batterier, både litium og tradisjonelle, forårsaker ofte tilløp til brann ved avfallsmottakene rundt om i landet. Årsaken er at både bedrifter og private husholdninger ikke er klar over eller ikke bryr seg om at disse kan ta fyr når de blir knust.

Og det er nettopp det som skjer hvis batterier kastes sammen med annet avfall. Et litiumbatteri i et leketøy som ungene får i tegneseriebladet kan være nok. Havner dette sammen med returpapiret, går det fort galt.

Les flere blogginnlegg om dette temaet.

Enkelt å forebygge batteribrann

I videoen over ser vi på konsekvensene av dette. Like viktig er det å ta tak i de enkle metodene som skal til for å forebygge brann ved å behandle kasserte batterier på riktig måte.

Tips:

Et kassert batteri er ikke den eneste kilden til brann ved avfallsmottakene. Nødraketter og -bluss er heller ikke så smart å dumpe i søppelkassa, men er også farlig avfall.

Løsninger for riktig batterihåndtering

I neste video om dette temaet ser vi mer i detalj på hvilke løsninger som finnes for å ta hånd om utgåtte batterier. Samtidig er det relevant å se på hvordan elektronisk avfall totalt sett skal håndteres.

Du kan se den her: Hvordan kaste batterier på riktig måte

LAST NED GRATIS GUIDE:Bedriftens guide for farlig avfall

Temaer: håndtering av farlig avfall, batterier


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten er markedssjef i Norsk Gjenvinning. Han har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987, først som selvstendig næringsdrivende og senere med flere roller i Norsk Gjenvinning-konsernet siden 2000. Morten har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen.

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

See all