Gebyr for feilsorterte batterier

Av Morten Frøid 06. mai 2025

Person holder et batteri, med flere batterier i bakgrunnen.

Brukte batterier skal aldri i restavfallet. Årsaken er at batterier i restavfall og returpapir kan føre til brann ved avfallsmottak. Virksomheter som feilsorterer brukte batterier, risikerer et gebyr på 10 000 kroner.

Det har vært forbudt å kaste batterier i restavfallet siden 2012. Til tross for omfattende kommunikasjon og veiledning om riktig sortering, spesielt av litiumbatterier, var det fremdeles mange som kastet dette farlige avfallet sammen med restavfall og returpapir.

Etter at det ble innført «batterigebyr» 1. oktober 2023, har mottakene sett en markant forbedring – og færre branner. Likevel er det fremdeles noen som ikke etterlever kravet. Målet er at ingen batterier skal havne blant annet avfall, slik at vi unngår skade på mennesker og miljø.

Batterier er et problem for hele avfallsbransjen

Feilsorterte batterier er et problem for alle gjenvinningsanlegg, ikke kun for Norsk Gjenvinning. Mye blir manuelt sortert ut i mottakskontrollen, men mannskapet klarer ikke å avdekke alt. Dermed havner batterier i maskineriet ved mottaket, med brann og branntilløp som resultat.

Flere andre aktører i bransjen har innført gebyrer for å understreke at feilsortering av batterier er både ulovlig og farlig. Vi snakker om et samfunnsproblem, og da har vi ikke annet valg enn å bruke mer konkrete virkemidler enn bare veiledning og informasjon.

Så du denne? Derfor skal ikke litiumbatterier kastes i søppelet 

Slik fungerer batterigebyret

Vi har gjort en grundig vurdering av hvordan dette skal fungere:

Gebyret er satt til 10 000 kroner. Dette er for å vise alvoret og tydeliggjøre konsekvensene for offentlige og private virksomheter som bryter med sorteringsplikten. Ordningen gjelder ikke for privatpersoner.

Gebyret vil bli ilagt for hvert tilfelle av feilsortert levering av batterier. Det vil si at bedriften ikke må betale for hvert enkelt batteri, men for hver forekomst.

Les mer: Hvordan kaste batterier på riktig måte

Rutiner og utstyr for brukte batterier

Årsaken til feil og manglende sortering av brukte batterier kan ligge i både rutiner og utstyr, som ofte henger sammen. Har virksomheten mottak av brukte batterier, må dere ha en fast rutine for å deklarere disse som farlig avfall.

Det handler også om å håndtere batteriene på riktig måte for å lagre og transportere dem trygt. Batteriene skal holdes adskilt fra annet avfall. Sett gjerne en teipbit på batteripolene for å forhindre gnister og brannfare.

Med riktig utstyr er det enklere å etablere gode rutiner for å sortere batteriene. I nettbutikken vår finner du beholdere for oppbevaring av batterier før de skal transporteres til mottak. Kostnadene for anskaffelse og drift av slikt utstyr tjenes fort inn, samtidig som virksomheten innfrir kravene til kildesortering.

Lykke til!

Tilbud på e-læringskurs i farlig avfall

Fra 30. april til 31. mai 2025 har vi 25 % rabatt på våre e-læringskurs i farlig avfall:

  • Trygg håndtering av kasserte batterier
  • Grunnkurs i farlig avfall
  • Grunnkurs håndtering av farlig gods (ADR 1.3)
  • Deklarering av farlig avfall
  • Transport av farlig byggavfall

Bruk koden "vår25" ved utsjekk for å aktivere rabatten.

Digitalt grunnkurs i farlig avfall:  Meld deg på her

 

Dette blogginnlegget ble sist publisert 5. september 2023 og er senere oppdatert. 

Temaer: batterier


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten er salgs- og markedsdirektør i Norsk Gjenvinning. Han har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987, først som selvstendig næringsdrivende og senere med flere roller i Norsk Gjenvinning-konsernet siden 2000. Morten har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen.

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

See all