Planlegger du festival eller et stort arrangement bør en bærekraftig og miljøvennlig avfallsløsning stå høyt på agendaen. Her er noen gode tips og råd til planlegging og gjennomføring av avfallshåndteringen.
De fleste arrangører har blitt både opptatt av og gode på avfallssortering og gjenvinning:
- Tons of Rock har som mål å bli en av landets mest miljøvennlige festivaler. Et viktig grep for dem har vært å kun benytte nedbrytbar emballasje og gjenvinnbare engangsartikler i plast.
- Palmesus jobber aktivt med å redusere avfallsmengden og øke sorteringsgraden. De har til og med egne dykkere som plukker avfall som havner i vannet i løpet av festivalen!
For begge festivalene er god skilting og rikelig med avfallsstasjoner ute på publikumsområdene helt avgjørende for å nå målene. God planlegging av avfallssorteringen bak scenene og opplæring av ansatte og frivillige gjør det også enklere å kontinuerlig sortere avfallet. Da blir det mindre rydding og sortering etter endt festival.
Så hvordan starter du planleggingen og hva må du tenke på?
Planlegg i god tid!
Starter du planlegging av avfallsløsningen et halvt år i forveien vil det i de fleste tilfeller være tilstrekkelig. Begynner du å tenke på det når det er under tre måneder igjen, kan det bli krevende – i hvert fall hvis løsningen skal bli optimal.
Hva slags avfallsutstyr trengs på en miljøvennlig festival?
Når det gjelder avfallsutstyr vil det selvsagt variere, men de fleste vil garantert trenge:
- avfallsbeholdere til ulike avfallstyper
- trådstativer for sekker
- plastsekker
- containere
Kanskje vil det også være aktuelt med:
- komprimator eller emballasjepresse
- glassknuser
Mange vil også trenge løsninger for farlig avfall, som pyroteknikk, EE-avfall og kjemikalier.
Les også: Gjør avfallsbeholderne til et blikkfang uten å ofre funksjonaliteten
7 faktorer som påvirker avfallsløsningen
Når du planlegger en miljøvennlig avfallsløsning for et arrangement eller en festival, er det særlig syv faktorer du bør ta hensyn til.
1. Budsjettet bestemmer
Budsjettet dere har til rådighet, legger naturlig nok føringer for det hele. Det påvirker blant annet valg av utstyr, og hva det er aktuelt å kildesortere.
2. Hvilke produkter skal dere selge og hva skal serveres?
Hva slags mat og drikke dere selger på området, gjenspeiler hva slags avfall som oppstår, og også hva som bør kildesorteres. Derfor er det smart å bestemme menyen før avfallsløsningen spikres.
3. Hva skal kildesorteres – og hvor?
Det er vanlig å legge opp til at publikum sorterer de største avfallstypene selv, som glass, plast, papir og restavfall. I tillegg må det settes av arealer til miljøstasjoner for oppsamling og eventuell detaljert kildesortering. Hva som lønner seg å sortere her, avhenger av volumene på de forskjellige avfallstypene og arbeidskraften dere har til å få sorteringsjobben gjort.
Et godt tips er å forhøre seg med lokale foreninger og eventuelle idrettslag. Kan de stille med hjelp til ryddepatruljer og bidra til at kildesorteringsjobben blir gjort?
4. Hvor er publikum?
Når dere skal bestemme hvor de forskjellige avfallsbeholderne skal stå, er det lurt å ta i betraktning hvor folk beveger seg på området. Hvor kommer de inn? Hvor kjøper de mat og drikke? Er det sannsynlig at noen steder blir mer populære enn andre? Hvor skal toalettene plasseres? Lag en oversikt.
5. Sponsorkrav på festival
Sponsorer har ofte krav om miljøprofil. Synligheten skal ikke være resultat av tilfeldigheter. Derfor må dette også tas inn i planleggingen – hvor og hvordan ønsker de å bli synliggjort? Publikumsområdet er en selvfølge, men husk presserom også. Dette blir ofte glemt, men kan være et smart sted å være synlig på.
6. Profilering og eget merkeprogram på oppsamlingsutstyret
Hvordan vil dere som arrangør fremstå? Å vise at man har en grønn miljøprofil, har nesten blitt et «must» i dag. Én mulighet er å kle oppsamlingsutstyret i en vaskbar innkledning i ønsket design og med egen profilering – som selvfølgelig kan gjenbrukes.
7. Informasjon til frivillige og publikum
Ikke glem å informere både frivillige medarbeidere og besøkende om hvor de kan kaste avfall, og hva som skal kastes hvor. De forskjellige avfallsbeholderne må merkes tydelig. Bruk symboler, og gjerne forskjellige språk.
Les mer: Slik har den nye nasjonale merkeordningen påvirket kildesorteringen
Gå for gjenbruk!
Gjenvinning av avfall er én ting. Drevne arrangører har i tillegg lenge sett verdien av å satse på gjenbruk av utstyr fra år til år. Noen gir bort brukte produkter og materialer til andre som kan ha nytte av det. Dette er strålende eksempler på sirkulærøkonomi i praksis.
Infinitum har etablert en panteordning for gjenvinnbare ølkrus på vegne av norske drikkeprodusenter. Dermed kan festivalarrangørene samle sammen og sende inn på samme måte som flasker og bokser. Et veldig godt tiltak for gjenbruk og resirkulering!
Det vanligste er å leie utstyr til avfallsinnsamling, men har man egne merkeprogram som har vært brukt på oppsamlingsutstyret, kan de lett fjernes fra brukte beholdere og hentes fram igjen ved neste anledning. Et smart tips er å bruke Forexplater. De egner seg bra for gjenbruk og kan vaskes.
Det aller viktigste du må tenke på er å starte planleggingen tidlig. Norsk Gjenvinning kan hjelpe deg hele veien – fra dagen du begynner å planlegge arrangementet, til avfallet er trygt håndtert og gjenvunnet i form av energi eller nye produkter – som kanskje blir brukt på en ny festival!
Lykke til!
Merk: Dette blogginnlegget ble sist publisert 30. april 2024 og er senere oppdatert.