Er avfallsbeholderne skjemmende og stygge? Det trenger de ikke være!

Av Rune Jahnsen 09. august 2016

Norsk-Gjenvinning_Kildesortering-på-kontoret.jpg

Mange forbinder avfallsbeholdere med noe trist og kjedelig som bare tar plass på kontoret. Sånn trenger det ikke å være. Les dagens tips og få med deg hvordan avfallsbeholdere faktisk kan bidra til bedre stemning og trivsel på jobben.

Miljøskap

Utviklingen går stadig framover på interiørsiden - også når det gjelder avfall. I dag finnes det miljøskap for forskjellige avfallstyper som kan spesialtilpasses kontorer, landskap og bygg. Dette er skap og skuffer som er laget for å skjule avfallsbeholdere, sekkestativ, dunker osv. Triste beholdere og stativ med svarte søppelsekker hører fortiden til. Nå kan du velge det du ønsker. Skal det være skap i bøk eller hardplast med mønster? Rødt eller blått? Høye eller lave skuffer? Her er en liste over noen mulige valg:

 • Tresort
 • Materiale
 • Farge
 • Form
 • Mønster
 • Størrelser

Utseende betyr selvfølgelig en del. Men ikke glem at det må være enkelt å bruke også. Det innebærer f.eks. at skapene bør ha store nok innkastluker, at beholdere bør ha pedaler, at beholderen for batterier er lett synlig, etc.

Sortér avfallet der det oppstår

All erfaring viser at vi er flinkere til å kildesortere hvis det er lagt opp til en brukervennlig løsning nær der vi er. Skaff deg derfor en oversikt over de viktigste avfallstypene som oppstår hos dere, og legg opp løsningen etter det.

Les om informasjonsprogram og merking på våre nettsider >>

Fargerike komprimatorer

Enten dere har komprimatorer stående inne eller ute, er det lov å tenke litt på utseende. I likhet med beholdere og øvrig utstyr, kan komprimatorer skaffes i forskjellige farger tilpasset egne ønsker og behov. Og vi blir påvirket av farger, enten vi tror det eller ikke. Noen fargeklatter kan være alt som skal til for at humøret blant kollegaene dine stiger et par hakk.

Farger kan også brukes som koder for kildesortering. Tydelig merking fører til at en større andel av avfallet havner på rett sted. Istedenfor å ergre seg over ting som blir kastet feil, blir det mer å glede seg over i hverdagen. Vanskeligere er det ikke.

NG_Enviropac_-Komprimatorer.jpgKomprimatorer trenger ikke se triste ut! Slik ser de ut ved kjøpesenteret i Sandnes

Les også: 7 tips for å planlegge avfallsrommet >>

Bygg inn avfallscontainerne

Containere og større utstyr på utsiden kan bygges inn slik at de passer inn i øvrig byggmasse. Da trenger de ikke lenger gjemmes på baksiden av bygget, eller være til sjenanse. Og selv om de står på baksiden, vil det sannsynligvis være hyggeligere å komme på jobb når man blir møtt av noe som er pent å se på. Innbygging vil også være skjermende slik at forbipasserende slipper å se bedriftens avfall. I tillegg muliggjør det låsing for å hindre uønsket besøk.

Renhold av utstyr er viktig

Skal utstyret se like innbydende ut over tid, er det en selvfølge at det blir jevnlig rengjort. Hvis noen først unnlater å vaske opp søl, tar det som regel ikke lang tid før det blir allment akseptert, og så sklir det ut. Her gjelder det å holde stramme tøyler og ha klare rutiner. (Og ikke glem å tømme avfall i tide).

Bedriftens ansikt utad

Jeg regner med at du ser at det bare er fantasien som setter grenser for hvordan en avfallsløsning kan se ut. De fleste virksomheter er naturlig nok opptatt av hvordan de framstår - hvorfor ikke la avfallsløsningen bli en del av bedriftens ansikt utad? Et gjennomtenkt system kan få virksomheten til å fremstå som:

 • Seriøs
 • Miljøbevisst
 • Ryddig
 • Strukturert
 • Framtidsrettet

Mulighetene er mange. Det er opp til dere å velge hvordan bedriften skal vises fram.

I Norsk Gjenvinning har vi rådgivere som bidrar med gode planløsninger basert på individuelle behov. Begynn gjerne med å ta en titt på denne temasiden hvor vi har samlet mye informasjon om temaet, eller last ned guiden vår om avfallsløsninger 

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

 

 

Temaer: avfallsløsninger


Rune Jahnsen's photo

Av: Rune Jahnsen

Rune har jobbet i Norsk Gjenvinning siden 1994. Først som selger for avdeling Oslo og fra 1998 som Key Account Manager for konsernavtaler. Han jobber med utvikling av utstyr, merkeprogram og konsepter for våre kunder. Rune har ansvar for flere store nasjonale kunder og har lang erfaring med tilrettelegging av avfallsløsninger med høy gjenvinningsgrad.

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

See all