Planlegge eller forbedre avfallsrom? Slik gjør du det!

Av Rune Jahnsen 28. august 2018

Norsk_Gjenvinning_Planlegg-avfallsrommet_v2_32432159310.jpg

Tenker du at avfallshåndteringen i ditt bygg, eller i din bedrift har forbedringspotensiale? I tillegg til å se på regnskapstallene, bør du ta en titt på avfallsrommet. Jeg tør påstå at svært mange er tjent med å gjøre noen få, enkle endringer på akkurat dette rommet. Her er 8 tips!

1. Oversikt over avfallstyper

Har du ikke helt kontroll i dag, er det første du bør gjøre å lage en oversikt over de viktigste avfallstypene som kastes hos dere. Denne oversikten kan du bruke når du skal planlegge, både med tanke på:

  • plassering av beholdere
  • hva som skal kildesorteres
  • hvilket utstyrsbehov dere har

2. Gjør det lett for brukerne å kaste avfallet riktig

Merking og skilting er avgjørende for å lykkes med kildesortering. Sørg for god merking, gjerne på flere språk, slik at alle ser og forstår hva slags avfall som skal hvor. Det gjør det enklere å kildesortere, og det nyter både arbeidsmiljøet og kostnadene knyttet til avfallshåndteringen godt av. 

Vil du vite mer om hvordan du kan bestille merking og informasjonsprogram? Gå til våre nettsider.

3. Gi opplæring!

Opplæring i bruk av utstyr er  en selvfølge. Men det er faktisk lurt å gi de som bruker avfallsrommet en kort innføring om hvorfor avfallet skal sorteres også. Bruk konkrete eksempler og vis konsekvenser, både av hva som skjer hvis det slurves med avfallshåndteringen, og hva som er positivt ved å gjøre jobben skikkelig. 

Ved å synliggjøre hvilken betydning det har at alle sorterer avfallet og kaster det riktig - og at de faktisk kan bidra til å gjøre en forskjell både med tanke på miljøet og kostnader - øker du sjansen for at avfallsrommet blir brukt som det var tenkt.

4. Bruk farger

Flere kjøpesentre og virksomheter har positiv erfaring med bruk av fargede vegger i avfallsrommet. Det tydeliggjør forskjellen mellom avfallstypene.

Deretter kan beholderne plasseres langs de fargede veggene i en rekkefølge fra det som er lønnsomt å kildesortere, til det som er kostbart å kvitte seg med. Ved å være tydelig på at avfall, sortering og kostnader henger sammen, blir det mer bevissthet rundt det blant brukerne også. Det kan for eksempel gjøres slik:

Veggene kan merkes eller males med fargene slik:

  • Grønn vegg - disse avfallstypene har positiv verdi
  • Gul vegg - avfallstypene har ingen eller lave kostnader
  • Rød vegg - avfallstypene er kostnadsdrivende

En informasjonsplakat med fargekoding kan for eksempel se slik ut:

Norsk Gjenvinning_fargekoder_avfallsplan_merking

På denne måten kan du øke sorteringsgraden på avfallet betraktelig. Det betyr igjen at dere kan spare både penger og tid. Dessuten er det sjelden feil å bruke farger - folk flest blir i godt humør av det!

Det er forøvrig også et poeng at dere ikke deler opp i for mange avfallstyper - da kan kildesorteringen fort bli for krevende å gjennomføre. 

Last ned: gratis guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

5. Gjør avfallsrommet til et ålreit sted å være

Å gå med avfallet til avfallsrommet er en oppgave mange utsetter i det lengste. Og det er kanskje ikke så rart, for en del avfallsrom er lite trivelige. Til tross for at de med enkle midler kan gjøres om til rom hvor det faktisk er ålreit å være, i hvert fall for en kortere periode.

 

Bruk veggene bevisst og dekorer med plakater og skilt med forskjellige budskap. Budskap som kan ha trippel funksjon:

For det første blir avfallsrommet mer innbydende, for det andre kan plakatene virke motiverende, og for det tredje, kan de minne brukerne om hva som skal sorteres, og hvorfor. De fleste av oss liker å ha det ålreit rundt oss, og vi foretrekker å gjøre ting som gir mening.

Og rommet skal selvfølgelig være rent og ryddig. Det reduserer sjansen for at folk bare kaster ting på gulvet. Har dere matavfall, må det være god ventilasjon og riktig temperatur. 

Legg til rette for enkelt renhold. Hvordan er det med tilgjengelighet på vann, vask, såpe og avløp? Når det finnes i umiddelbar nærhet, blir renholdsarbeidet lettere. Lettere blir det også hvis det er gulvunderlag som er enkelt å vaske. Epoxy-gulv blir av den grunn ofte brukt i avfallsrom, Det er dessuten slitesterkt og tåler røff behandling.

Jeg kan ikke la være å nevne beliggenhet heller, det er alfa og omega. Rommet bør være lett tilgjengelig for alle som skal benytte det, også for renovatøren som skal hente avfallet.

6. Ha kontroll på avfallsmengder og tømmebehov

For å sikre at avfallsrommet forblir rent og ryddig, må avfallet tømmes før det blir overfylt. Det krever at du har kontroll på avfallsmengder og tømmebehov. Har dere faste tømminger i dag, eller varierer det? Hvis avfallshentingen skjer til forskjellige tider, bør du sikre deg at renovasjonsselskapet kan komme på kort varsel. Har dere avfallsbeholdere med fullmeldere, går det automatisk beskjed om  henting. 

7. Hva slags avfallsutstyr har dere behov for?

Hvilke typer beholdere og utstyr dere trenger, avhenger selvsagt av avfallstyper og avfallsmengde. Lover og lokale forskrifter legger også visse føringer for hvordan avfallsrommet må være. Dette gjelder særlig matavfall og oppbevaring av farlig avfall. Du kan lese mer om forskjellige avfallstyper her.

Tips: Les blogginnlegget Slik velger du rett kildesorteringsutstyr

Det gjelder å ha rett utstyr for at avfallsrommet skal fungere optimalt. Er målet å redusere antall tømminger, kan en komprimator være løsningen. Har dere mye papp og papiravfall, trenger dere kanskje en emballasjepresse. Har dere farlig avfall, er riktig oppsamlingsutstyr et must.  

8. Planlegg sammen

Er du usikker på hva som vil være den beste løsningen for bedriften din, eller bygget ditt, kan det være lurt å planlegge sammen med bedriftens leverandør av avfallstjenester.

Begynn med å skaffe deg oversikt og følg rådene ovenfor - resultatet kan bli et fargerikt, brukervennlig og kostnadseffektivt avfallsrom - hvor det er ålreit å være!

Ønsker du å vite mer om rådgivning og servicetjenester? Besøk gjerne våre nettsider for ytterligere informasjon om hva vi kan hjelpe deg med. Vil du lese mer om hvordan du kan planlegge gode avfallsløsninger, kan du også laste ned guiden vår nedenfor, eller ta en titt på denne temasiden hvor vi har samlet mye informasjon om akkurat dette.

 LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

 

Dette blogginnlegget ble første gang publisert  29.3 2016, men har siden blitt oppdatert.

Temaer: avfallsløsninger, avfallsrom


Rune Jahnsen's photo

Av: Rune Jahnsen

Rune Jahnsen har jobbet i Norsk Gjenvinning siden 1994. Først som selger for avdeling Oslo, og fra 1998 som Key Account Manager for konsernavtaler. Han jobber med utvikling av utstyr, merkeprogram og konsepter for våre kunder. Rune har ansvar for flere store nasjonale kunder, og har lang erfaring med tilrettelegging av avfallsløsninger med høy gjenvinningsgrad.

Epost

Norsk Gjenvinning er Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Våre tjenester omfatter bl.a. avfallshåndtering, metallgjenvinning, industriservice, farlig avfall, og mye mer. Hver uke publiserer vi nye innlegg her på Gjenvinningsbloggen. Følg oss gjerne!

Besøk også www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

se alle