I år er CO2-avgiften på forbrenning av avfall økt fra i fjor. Dette er kostnader som norske virksomheter må bære. La oss se på sammenhenger, konsekvenser og tiltak for å redusere avgiftsbelastningen.
Vi har tidligere varslet Stortingets vedtak om å øke CO2-avgiften på forbrenning av avfall med kr 155,- pr. tonn med virkning fra 1. januar i år. Måten avgiften er lagt opp på i Norge med differensiering av såkalt kvotepliktig og ikke kvotepliktig sektor, gjør at dette krever en EØS-godkjenning.
Nå viser det seg at denne ikke er på plass og at avgiftsøkningen som følge av dette foreløpig kun blir kr 25,- pr. tonn. Den totale avgiften er med det kr 131,- pr. tonn fra 1. januar.
Pris på levering av avfall øker
Dette er en offentlig avgift som innføres for alle virksomheter i Norge, og den henter staten inn hos avfallsmottakene. Det betyr at våre mottak må regulere sine priser for alle kunder til dette nivået med virkning fra 1. januar i år.
Kort sagt: Prisene på levering av avfall til forbrenning har økt og vil trolig øke ytterligere dersom søknaden til EØS blir godkjent. Dette forventes å ta 3-6 mnd.
Formelt handler det om en «endring i offentlige skatter, avgifter og reguleringer», som normalt er lagt inn i vilkårene for avtalen som en bedrift har med sin leverandør av avfallstjenester.
Mer materialgjenvinning
Hensikten er å inspirere norske virksomheter til å redusere omfanget av restavfall som går til forbrenning og dermed utslipp av CO2. Metoden for å redusere slikt avfall er som kjent å øke kildesorteringen.
Ved å skille ut ulike typer avfall som strengt tatt ikke bør brennes, men gå til materialgjenvinning, får virksomheten mindre avfall som blir belastet med den økte CO2-avgiften.
Avfallsforskriften
Her er det en tydelig sammenheng med endringene i avfallsforskriften, der det kommer stadig strengere pålegg om å kildesortere mat-, plast- og hageavfall. De kommende årene skal en gradvis større andel av slikt avfall kildesorteres, med et mål om 65 prosent i 2035. Dette har vi tatt tak i ved flere anledninger her i Gjenvinningsbloggen.
Her kan du se en video der vår ekspert Eirik Hvamstad går gjennom detaljene
Smart med økt kildesortering
I et tidligere blogginnlegg om avgiftsøkningen ser vi mer på grunnlaget for strategien bak økt kildesortering. Her finner du også tips om hvordan virksomheten kan ta grep for å komme billigst mulig unna den solide avgiftsøkningen.
Ta gjerne en kikk på denne: