Batterier kan være en brannfelle: Bidra til at brann ikke oppstår

Av Thomas Mørch 15. desember 2020

Norsk-Gjenvinning_Batterier-kan-være-brannfeller_foto_shutterstock_673079839-(1).jpg

Er du en av mange tusen som har byttet batterier i røykvarslerne hjemme 1. desember? Eller som jobber i en virksomhet hvor det kastes batterier fra tid til annen? Husk på at batterier ikke skal kastes i restavfallet. Og at de kan være potensielle brannfeller. Du kan enkelt bidra både til å redusere brannrisiko, og til et bedre miljø.

I vår bransje utgjør batterier på avveie - altså de som ikke blir sortert ut og håndtert korrekt - en sikkerhetsrisiko. Ett eneste lite batteri er nok til å starte en brann, og det kan ofte være vanskelig å oppdage små batterier som er blandet med restavfall.

Hvordan oppstår slike branner?

Selv om vi i Norsk Gjenvinning kontinuerlig informerer kundene våre om at batterier og annet farlig avfall skal leveres separat, ser vi at enkelte tar snarveier innimellom. Og dermed øker risikoen for brann og uhell.

Når blandet avfall kommer til et gjenvinningsanlegg, går det gjennom en mottakskontroll. Etter mottakskontrollen går avfallet videre til en kvern som hugger opp avfallet i små biter etter en spesifikasjon fra energigjenvinningsanlegget. Hvis batterier havner i kvernen, kan de antenne det øvrige avfallet.

Les også: Unngå overraskelser i mottakskontrollen

Det samme kan skje når batterier presses sammen i renovasjonsbilene ute på veiene. Det finnes dessverre eksempler på at biler har begynt å brenne som følge av dette. 

Hva kan du og virksomheten din gjøre for å redusere risikoen?

Her snakker vi om ganske enkle tiltak. Alt du eller dere trenger å gjøre er: 

  • Å sørge for at brukte batterier ikke blir kastet sammen med øvrig restavfall
  • Å skaffe en egen oppsamlerenhet hvor batteriene kan kastes (husk å tape polene)
  • Å levere dem til en miljøstasjon eller en forhandler

Mindre husholdningsbatterier kan leveres hos innsamlere, mens større batterier fra næring skal leveres som farlig avfall på godkjent mottak. Vil du vite mer om håndtering av batterier som næringsavfall, kan du lese artikkelen Har bedriften din en sikker og lovlig løsning for brukte batterier?.

Innlevering av batterier er et viktig bidrag til miljøet

Ved å sortere ut batterier bidrar du også positivt til miljøet. Miljøfarlige stoffer havner ikke i naturen, men blir håndtert i henhold til regelverket. I tillegg blir store deler av batteriene gjenvunnet til råvarer som kan brukes i nye produkter. Det er sirkulærøkonomi i praksis og sikkerhet på en gang.

Hjelp oss å bidra med bedre sortering! 

LAST NED GRATIS GUIDE:Bedriftens guide for farlig avfall

Temaer: farlig avfall, batterier, brannfare


Thomas Mørch's photo

Av: Thomas Mørch

Thomas Mørch er direktør for Innovasjon, bærekraft & Compliance. Han er opptatt av å utvikle nye verdikjeder basert på avfallsbaserte råvarer – sirkulære forretningsmodeller. Det gjør også at han er på stadig jakt etter nye forretningsmuligheter, gjerne gjennom utradisjonelle samarbeidskonstellasjoner og nettverk. Han har bakgrunn fra finansbransjen, hvor han har jobbet med forretningsutvikling i Nordea Markets og med eiendomsinvesteringer i Realkapital Partners og RS Platou Real Estate. Thomas har studert sosialøkonomi ved The University of Manchester i England og har en master i internasjonal business fra Skema Business School i Frankrike.

Epost

Skriv en kommentar:

Norsk Gjenvinning er Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Våre tjenester omfatter bl.a. avfallshåndtering, metallgjenvinning, industriservice, farlig avfall, og mye mer. Hver uke publiserer vi nye innlegg her på Gjenvinningsbloggen. Følg oss gjerne!

Besøk også www.ngn.no
Last ned gratis: Bedriftens guide for farlig avfall

Siste innlegg

Temaer

se alle