Video: Dette er driftslederens drømmesituasjon for avfallshåndteringen!

Av Morten Frøid 04. desember 2018

Mange av oss drømmer om den perfekte jobbhverdagen. Hvor det er god flyt i alle prosesser og oppgaver blir løst på løpende bånd. Det er mulig å gjøre drøm til virkelighet - i hvert fall når det avfallshåndteringen.

 
 
Vil du heller lese? Dette er teksten som er utgangspunktet for videoen:
 
Hender det at du sover dårlig eller har mareritt om natten? På grunn av stress og mas på jobben? I følge forskere drømmer vi alle sammen, men mange av oss har glemt det når vi våkner til nye arbeidsdager. Dager som kan ta flere retninger - fra "levende mareritt" til drømmeaktige situasjoner av det mer positive slaget hvis alt går på skinner.
 
Jeg jobber med avfallshåndtering og er opptatt av at kundene våre skal ha en best mulig arbeidshverdag med gode avfallsløsninger. Gjerne så nær en realistisk drømmesituasjon som mulig. For å lykkes starter vel alt med fornøyde brukere. Dette er en god sjekkliste med tanke på nettopp dette:
  • Høy kildesorteringsgrad
  • Kostnadseffektivitet
  • En avfallshåndtering som flyter
  • Brukervennlige avfallsløsninger
  • Null tidsbruk på rapportering

Full kontroll!

Her holder et egentlig ikke å drømme. I det virkelige livet må den som er ansvarlig ha full kontroll på hvilke lover og regler som gjelder. Og hvis det produseres farlig avfall, må det være en løsning som ivaretar dette på en sikker måte, slik lovverket krever.

Les også: Hvilke lovkrav gjelder for avfallshåndtering?

Høy kildesorteringsgrad

Stadig flere blir målt på både økonomi og miljø i jobben. Avfallsløsningen må derfor være lagt opp slik at det er en optimal balanse mellom disse faktorene og brukervennlighet. Det kan lett bli marerittaktig hvis for mye kildesortering går på bekostning av fornuftig bruk av tid og ressurser. 

God avfallsøkonomi er, foruten generell avfallsreduksjon, å sortere avfallstypene riktig i forhold til det som er praktisk og økonomisk lønnsomt.

En avfallshåndtering som flyter

Og det må være god flyt. Det skal selvfølgelig ikke flyte over i avfallet - men det skal være god flyt i håndteringen. Det vil si at den som er ansvarlig, slipper å bruke tid på å sjekke at brukerne gjør det de skal, og at de bruker løsningen slik den er tenkt. For det er ikke til å komme fra at noen opplever utfordringer knyttet til det å få medarbeidere og kollegaer til "å gå i takt" og følge regler - særlig på arbeidsplasser hvor det er mange brukere. 

Brukervennlige avfallsløsninger som letter jobbhverdagen

Vi liker å være omgitt av fornøyde folk i hverdagen. Som ikke sutrer og er oppgitt over ting som ikke fungerer. For at en løsning skal bli riktig brukt, må brukerne ha fått nødvendig opplæring og informasjon. I en "drømmesituasjon" slipper en driftsleder å ta seg av dette. Så sant de har en avfallsleverandør som sørger for at det er enkelt å dele informasjon, at det finnes ferdige løsninger for merking av de avfallstypene de har i virksomheten, og som kan tilby opplæring om nødvendig.

Tilpasset bransjebehov
Det innebærer også samarbeid med en leverandør som forstår hvilke behov og utfordringer vedkommendes bransje har, og som kan tilby en helhetlig løsning basert på dette. Og som ser viktigheten av fornøyde brukere, ikke minst.

En god løsning omfatter hele løpet - fra den enkelte arbeidsplass og ut dit avfallet blir hentet.

Digitale tjenester og smart utstyr 
Løsninger for digital avfallshåndtering gjør mer enn å lette arbeidet knyttet til rapportering. Bestilling av avfallstømming enten på web eller app gjør at du kan bestille når som helst. Hos oss er det også mulig å benytte chat, enten for å bestille tjenester, eller for å spørre kundebehandlerne våre om det du lurer på.

Les også: Avfallshåndtering i den digitale tidsalderen 

Oppsamlingsutstyr med ny teknologi - som for eksempel komprimatorer med fullmeldere eller beholdere med sensorer - gir beskjed om tid for tømming. Dette betyr i klartekst at avfall blir tømt til rett tid, og at du unngår overfylte avfallsrom. Uten at du trenger å tenke på det.. 

Du slipper å bruke tid på rapporter og statistikker 

Er du som meg, er det ikke ønskedrømmen å bruke tid på å utarbeide rapporter og statistikker. Det er derimot veldig behagelig hvis nødvendige tall kan hentes ut ferdig i forståelige - og anvendelige - tabeller og oversikter ved hjelp av noen få tastetrykk. Slik at både du og de du eventuelt rapporterer til får full kontroll på kostnader og avfallsmengder. Grønt Ansvar® kan hjelpe deg med dette.

Aldri mer mareritt om natten?

Jeg kan ikke love deg at du aldri får mareritt, eller aldri vil sove dårlig om natten i fremtiden. Men det jeg er ganske sikker på, er at du i hvert fall har én god grunn til å sove godt hvis du føler deg trygg på avfallsløsningen dere har. At både løsningen hos dere, og det som skjer videre med avfallet når det blir hentet, skjer i henhold til regelverket. Og at du har dokumentasjon på det hele.

Sett krav både til de som skal levere løsningen - og til de som skal bruke den!

Last gjerne ned guiden vår for å lese mer om gode avfallsløsninger nedenfor. Du finner også mye nyttig informasjon på vår temaside.

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger Dette blogginnlegget ble første gang publisert 21.11.17, og har siden blitt oppdatert med redigert tekst og video.

Temaer: avfallsløsninger, avfallshåndtering


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten er markedssjef i Norsk Gjenvinning. Han har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987, først som selvstendig næringsdrivende og senere med flere roller i Norsk Gjenvinning-konsernet siden 2000. Morten har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen.

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

See all