100 prosent kildesortering på byggeplassen med «Espen-metoden»

Av Jørn Frydenlund 27. november 2018

Norsk-Gjenvinning_100-prosent-kildesortering-på-byggeplassen-i-Bispevika

For snart to år siden ble Espen hentet inn til et byggeprosjekt i Bispevika for å drive med «søppel». Ikke særlig attraktivt, tenker du kanskje. Det gjorde han også, den gangen. Helt ærlig, var han ikke spesielt blid da jeg møtte ham heller. Men det skulle fort endre seg. Les om Espen og hans metode for 100 prosent kildesortering i dette blogginnlegget.

Hvorfor han var litt småsur første gangen? Han syntes oppgaven han hadde takket ja til, virket både uklar og rar. Det som imidlertid var klart, var at byggeprosjektet skulle drives etter Breeam, og vi var i ferd med å inngå en kontrakt med 90% kildesorteringsgrad som mål for avfallshåndteringen. Før Espen kom inn i møterommet og utfordret meg: - Hvorfor ikke 100%? (Uten brakkerigg) Hvorpå jeg svarte ganske skråsikkert, at - Det går ikke, det vil ikke være lønnsomt.

De ordene har jeg senere måttet trekke tilbake. Og du kommer til å skjønne hvorfor, hvis du leser videre.

Kanskje var det en liten «F» som gikk gjennom Espen da han takket ja til oppgaven, selv om jeg heller tror det handlet om pågangsmot, lyst og vilje til å få til noe tilsynelatende umulig. Da Espen satte i gang, spurte han en av sine overordnede om det var greit at de fjernet alle restcontainerne og beholdt én, som skulle være låsbar. Noe han fikk ja til. Noen uker senere sendte han den containeren i retur også, fordi den ikke ble brukt. Da trengte de jo heller ikke betale leie for den. Og etter det, var det jeg kaller «Espen-metoden», egentlig i gang.

«Espen-metoden»

Før jeg beskriver metoden for deg, skal jeg gi deg resultatet av den: Sprengte avfallsbudsjett (med positivt fortegn!), reduserte kostnader, en ekstremt ryddig byggeplass og full kontroll på HMS. Her er metoden:

Streite avtaler og faste rammer

Har du sett Elling-filmene? Espen har hentet et av sine favorittuttrykk, eller motto om du vil, herfra: «Streite avtaler og faste rammer». Dette ligger til grunn for metoden hans. Det må være avtaler som er greie å forholde seg til, og rammene må være tydelige.

Ledelsen i ryggen

Videre har det vært en grunnleggende forutsetning at han har hatt byggeledelsen med seg – altså sine overordnede. Det har gjort det lettere (men ikke nødvendigvis lett!) for Espen å stå på sine krav når han vet at han har ledelsen i ryggen. -Sjefen i butikken må sende rette signaler nedover, som han selv sier.

Det betyr også at ledelsen må være gode forbilder og at anleggs- og prosjektkontor er ryddige. Man kommer ikke langt hvis man krever en ryddig byggeplass, mens kontorene preges av rot og kaos.

Les også: Slik lykkes du med kildesortering på byggeplassen

«Klipp og slipp» og «vinn-vinn»

Espen har klokkertro på systemer, og at alle involverte må ha det. Også for avfallshåndtering, ned til minste detalj. Som for eksempel å ha en løsning for hva som gjøres med alle strips som blir klippet. Har du en pose for oppsamling tilgjengelig, kan de kastes med en gang. Det samme gjelder for skruer, eller annet. Så slipper noen å gjøre ryddejobben etterpå.

Det handler også om å tenke system i logistikken når man henter materialer eller skal kaste avfall. Det koster så lite å hjelpe hverandre. Det å ta med avfall for en kollega på vei ut, eller spørre om man skal ta med noe inn igjen. Hvis alle tenker sånn, blir hverdagen enklere for alle. Sånt blir det «vinn-vinn» ut av.

Last ned: Gratis guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Opplæring

I Bispevika kjøres det ukentlige innsjekkingskurs for de som er nye på byggeplassen. Espen mener også at opplæringskurs for avfallshåndtering må inn i kontrakten, slik at alle får samme forståelse for hva som må gjøres, og hvorfor. Det er dessuten lettere å være «oppdrager» etterpå, når folk har vært på kurs.

Opplæringen bør også inkludere innkjøp slik at de som bestiller varer tenker på å gjøre avtaler for retur av paller og annen emballasje og er bevisste på hva de kjøper. Avfallsminimering er viktig!

I tillegg må det være rom for å spørre. Å dele informasjon om god praksis og nyttige tips er også lurt. Slik at alle kan bli bedre. For eksempel om noe så enkelt som hvordan man bretter en søppelsekk slik at den står av seg selv. Det er det merkelig nok, mange som ikke kan.

Daglig tilstedeværelse

Litt hver dag: «Espen-metoden» krever daglig tilstedeværelse og jevnlige rydderunder i gangsoner og andre steder ved behov. Noen må være vaktbikkje og være den som tør å si ifra når noe ikke er bra nok. Espen har også innført at hver underleverandør hver uke stiller med to personer i to timer. Enkelte uker trengs det ikke, mens i andre må man kanskje bidra mer.

Les også: Avfallshåndtering: Hvordan planlegge for utstyret på byggeplassen?

God planlegging av utstyr og merking

Alle containere må stå på ett sted og det må inn i riggplanen. Slik at alle vet hvor avfallet skal kastes, og hva som eventuelt skal kildesorteres.

Avfallsløsningen skal være brukervennlig, men samtidig skal det være litt vanskelig å kaste usortert avfall. Og det må være fokus på utnyttelse av plass. I Bispevika sorterer de ut treverk over en meter. Paller som er for store for containeren sages opp. Sekker gjør det enklere å samle opp mindre avfallsfraksjoner. Bilder for farlig avfallsfraksjoner har blitt hengt opp inne i Miljøsafen. Det ser du eksempel på i videoen nedenfor:

Det handler om vilje og konsekvenser

Det er ingen tvil om at den omtalte metoden krever vilje. En ganske stor dose, faktisk. Men Espen har jo klart det! Hans stilling er nesten selvfinansierende, så mye har de klart å spare inn på å sortere avfall. Det krever at man er konsekvent. Når noen gjør feil, må det få konsekvenser – hver gang.

Har du viljen som skal til for å prøve i ditt byggeprosjekt? Gjennom Espen har jeg lært og erfart at 100 prosent kildesortering kan være superlønnsomt. Den lærdommen deler jeg gjerne videre.

New call-to-action

 

Temaer: avfallshåndtering på byggeplass


Jørn Frydenlund's photo

Av: Jørn Frydenlund

Jørn Frydenlund er leder for bygg og anlegg i Norsk Gjenvinning. Han har jobbet med oppfølging og rådgivning mot bygg- og anleggsbransjen i over 20 år, og har lang erfaring med utvikling av avfallsløsninger på dette området.

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
New call-to-action

Siste innlegg

Temaer

See all