Video: Hvordan kaste batterier på riktig måte

Av Morten Frøid 31. januar 2023

Brukte batterier skal kildesorteres på en sikker måte, men mange bryr seg ikke om påbudet som kom for mer enn 10 år siden.Alle vet jo egentlig at brukte batterier ikke skal kastes sammen med annet søppel. Likevel skjer det hele tiden, og det oppstår branner – hele tiden. I denne videoen får du konkrete tips fra vår spesialist om metoder og utstyr for å kaste batterier på riktig måte.

Selv om vi i Norsk gjenvinning føler at vi er gode på å informere både privatpersoner og virksomheter om riktig håndtering av batterier, ser vi at mange velger å ta snarveier. Det er jo så enkelt å kaste de små batteriene i søppelkassa sammen med restavfallet.

Farlige leker

Et tilbakevennende fenomen: Små klokkebatterier med litium brukes i bursdagskort og leketøy som følger med tegneserieblader. De har lett for å havne i returpapiret.

I forrige video om dette temaet ble vi for alvor minnet om de dramatiske konsekvensene av slik atferd.

Enkle metoder for batteriretur

Batteriretur er en ganske enkel affære. La oss se hvilke tips og råd Andrea Villa Egge som er Leder Konseptutvikling serverer oss i denne videoen: 

Regler og utstyr for brukte batterier

Oppsummert handler dette om regler, metoder og utstyr.

Det har vært forbudt å kaste batterier i restavfallet siden 2012, men altfor mange gir blaffen i dette.

Brukte batterier er farlig avfall, og virksomheter må deklarere batteriene de tar imot. Dette finner du informasjon om på våre nettsider.

Beskytte batteripolene

Enten det er hjemme eller ute i en bedrift, skal brukte batterier holdes adskilt fra andre typer avfall. Polene på hvert batteri skal tapes for å hindre gnister og brannfare, og batteriene skal oppbevares trygt.

Det finnes utstyr som er konstruert for å lagre brukte batterier før de blir fraktet til et mottaksanlegg.

Her er et utvalg.

Batterier er en del av sirkulærøkonomien

I tillegg handler det om sirkulærøkonomi: Mye av materialene i brukte batterier kan materialgjenvinnes og brukes som råstoff til fremstilling av nye produkter.

Så vår enkle oppfordring er at alle bidrar med å kaste batterier på riktig måte, både med tanke på sikkerhet og miljø. Så hjelp oss å kildesortere.

LAST NED GRATIS GUIDE:Bedriftens guide for farlig avfall

Temaer: batteriretur


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten er markedssjef i Norsk Gjenvinning. Han har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987, først som selvstendig næringsdrivende og senere med flere roller i Norsk Gjenvinning-konsernet siden 2000. Morten har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen.

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

See all