Video: Bislett stadions ekstreme satsing på kildesortering

Av Morten Frøid 07. mars 2023

Miljøstasjonene på Bislett er satt opp der det er mest mennesker, som i løpetraseen innendørs.Bislett stadion satser massivt på bærekraft. Grønnere transport og selvfinansierende solenergi var bare starten. En gjennomtenkt kildesortering av store mengder avfall i samarbeid med Norsk Gjenvinning gir allerede store kostnadskutt, og de skal bli større. Bli med Steinar Hoen på jobb.

Det hele startet i 2017, da Bislett games mistet et oljeselskap som hovedsponsor.

- Vi sto på bar bakke økonomisk og måtte tenke helt nytt, forteller Steinar Hoen. Den tidligere toppidrettsutøveren er daglig leder ved Bislett stadion.

Miljøsatsing

Løsningen ble å snu 180 grader og heller satse på grønne samarbeidspartnere. Under Diamond League ble utøvere fraktet med tog og elbiler. Miljøavtrykket ble merkbart svekket.

Senere ble takene på Bislett dekket med solcellepaneler med en forventet nedbetalingstid på 20 år. Eksploderende strømpriser fører til at investeringen går i null etter fem år, med gratis strøm til idrettsanlegget de neste 20 årene.

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Miljøstasjoner

Nå er det kildesortering som står på dagsorden. Steinar og kollegene har allerede gjort noen grep.

Steinar og kollegene har allerede gjort noen grep, blant annet å tilgjengeliggjøre miljøstasjoner over alt hvor folk ferdes.

Dobbel gevinst med kildesortering

I denne videoen får du et innblikk i hvordan Bislett Stadion har satset på en mer bærekraftig avfallshåndtering, med både miljø- og monetære gevinster:

 

Her kan du se neste episode.

Mye folk = mye avfall

Som du skjønner, dreier det seg om store mengder avfall ved et anlegg som Bislett. Ikke bare er det de store idrettsstjernene som får skinne her. Anlegget blir brukt til trening av Oslo-folk hver dag hele året. Det fører til mye avfall.

Les også: Strengere krav i den nye avfallsforskriften

Kildesortering med en plan

Derfor er det også store kostnader å spare på en gjennomtenkt plan for riktig kildesortering. Her har Steinar fått bistand fra Norsk Gjenvinnings rådgivningsselskap Revise til å utvikle en plan for optimert kildesortering. Han kan allerede rapportere om merkbare gevinster.

Og målet er en kildesorteringsgrad på 70 prosent, som igjen skal gi en halvering av kostnadene for håndtering av avfall.

I andre episode får du vite mer om hvordan en virksomhet kan skreddersy sine avfallsløsninger for å redusere avfallsmengden og spare kostnader.

Se den her: Slik blir bedriften bedre på kildesortering

 

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Temaer: gjenvinning, kildesortering, avfallsløsninger


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten er markedssjef i Norsk Gjenvinning. Han har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987, først som selvstendig næringsdrivende og senere med flere roller i Norsk Gjenvinning-konsernet siden 2000. Morten har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen.

Epost

Skriv en kommentar:

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no

Siste innlegg

Temaer

See all