Spilloljerefusjonen opphører i 2025 – hva betyr det for bedriften din?

Av Renate Heder 06. november 2024

Mekaniker tapper brukt motorolje fra en bil i en oppsamlingsbeholder under service.

Fra 1. januar 2025 blir refusjonsordningen for spillolje avviklet. Bortfallet av støtten påvirker både avfallsprodusenter og avfallsmottak, blant annet i form av endret kostnadsbilde. Siste refusjonsutbetaling for spillolje blir i desember 2024, men søknad om refusjon må sendes inn senest 15. november 2024.

Derfor avvikles refusjonsordningen

Refusjonsordningen, også kalt smøreoljeavgiften, ble opprinnelig innført for å sikre at spillolje ikke havner i naturen, men behandles forsvarlig. Det er kun ren spillolje (avfallskode 7011) som har vært refusjonsberettiget.

Miljødirektoratet har imidlertid konkludert med at målet med ordningen nå er oppnådd. Innsamlingssystemet for spillolje fungerer godt, og bevisstheten rundt miljømessig korrekt håndtering har økt betraktelig.

De årlige refusjonsutbetalingene fra staten har blitt en utgift som ikke lenger gir nok samfunnsverdi sammenlignet med andre miljøtiltak. Med andre ord har det blitt dyrere å håndtere spillolje enn det som dekkes av støtten.

Konsekvenser for bedrifter og avfallsmottak

Bygg- og anleggsvirksomheter, verksteder, bensinstasjoner og andre virksomheter som håndterer spillolje må forberede seg på høyere utgifter knyttet til levering til avfallsmottak. Med bortfallet av refusjonen på kr 2 880,- per tonn må alle som leverer spillolje forvente høyere kostnader.

I tillegg må virksomheter som har vært avhengig av refusjonen for å dekke kostnader til innsamling og transport, finne alternative løsninger for å dekke disse utgiftene. Dette kan potensielt medføre økte avgifter fra avfallsleverandører.

Se video: I dag snakker vi om Miljøsafe og oppbevaring av spillolje

Fortsett å håndtere spillolje ansvarlig

Det er strenge krav til hvordan spillolje skal håndteres, hjemlet i forurensningsloven og avfallsforskriftens kapittel 11 om farlig avfall. Feilhåndtering og brudd på regelverket kan få alvorlige etterfølger for helse og miljø, og for virksomheten i form av bøter og andre sanksjoner.

Nå som støtten bortfaller, er det risiko for at avfallsprodusenter slutter å skille mellom det som til nå har blitt klassifisert som refusjonsberretiget spillolje og spillolje som ikke er det (avfallskode 7012).

All spillolje skal fremdeles sorteres og håndteres på en miljøvennlig måte, særlig for å sikre at ren spillolje kan materialgjenvinnes eller gjenbrukes. Det vil si at klassifiseringen av både 7011 og 7012 vil vedvare, men navngivningen endres slik at ordet refusjon fjernes.

Flere måter å tilpasse seg på

Det viktigste nå er å sette seg inn i de nye reglene og vurdere hvordan bedriften best kan tilpasse seg. Dette kan innebære å inngå nye avtaler med avfallsleverandør, forbedre vedlikeholdsrutiner eller finne mer kostnadseffektive måter å redusere mengden spillolje på.

Teknologiske fremskritt gjør også at det utvikles nye metoder for å gjenvinne spillolje eller minimere bruken av den, noe som kan bidra til å redusere kostnader forbundet med korrekt håndtering.

Snakk med oss i Norsk Gjenvinning for mer informasjon og råd om hvordan bedriften best kan tilpasse seg endringene.

LAST NED GRATIS GUIDE:Bedriftens guide for farlig avfall

Temaer: Spillolje


Renate Heder's photo

Av: Renate Heder

Renate er utdannet kjemiingeniør og har jobbet med farlig avfall siden 2014. Tidligere har hun jobbet med kjemiske analyser innen miljø- og byggavfall i fem år for ALS. Renate er leder verdikjede farlig avfall i Norsk Gjenvinning, der hun blant annet har fagansvaret for farlig avfall og er leder for rådgivningstjenesten «Kjemiker På Vei».

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

See all