Endringene i avfallsforskriften, som trådte i kraft 1. januar 2023, setter nye og strengere krav til håndtering av husholdningslignende avfall i bedriften. Alle virksomheter i Norge som genererer matavfall og plastavfall bør sette seg inn i hva regelverket innebærer i praksis. Her får du vite hva som er viktig å tenke over og hvilke regler som gjelder for matavfall.
I det store og hele er det godt nytt for miljøet at det nå er forbudt å kaste matavfall. Det bidrar til mer bærekraftig avfallshåndtering. Samtidig preger det nye regelverket hverdagen til de aller fleste virksomheter i Norge.
De to viktigste kravene i avfallsforskriften
Det er avfallsforskriften kapittel 10a som setter kravene til utsortering og materialgjenvinning av matavfall, også kjent som bioavfall. Her er de to viktigste du må kjenne til:
1. Matavfallet skal kildesorteres
Tidligere var det tillat for bedrifter å kaste matavfall i restavfallet. Det er det nå slutt på, og matavfallet skal kildesorteres i henhold til gjeldende regelverk. Har du for eksempel kantine på kontoret, er du omfattet av reglene, uavhengig av størrelse eller type bedrift.
2. Matavfallet skal materialgjenvinnes
Matavfallet leveres ikke lenger inn til forbrenning eller energigjenvinning – det skal materialgjenvinnes. Her er det viktig å huske på at selv om bedriften kildesorterer riktig, er det renovatøren som har det endelige ansvaret for at matavfallet materialgjenvinnes. I Norsk Gjenvinning sørger vi for at matavfallet håndteres etter gjeldende regler.
I denne videoen får du flere detaljer om hvordan du kildesorterer matavfallet:
Unntak fra kravene
Ifølge Miljødirektoratet er avfallsforskriften innrettet slik at den gjelder for alle bedrifter med husholdningslignende avfall. Dermed bør du heller vurdere om bedriften er et unntak fra regelen.
Avfall fra blant annet industrivirksomhet og byggeplasser faller ikke under kravene i det nye regelverket, men – og det er et viktig men: Det er avfallet som oppstår der bygge- eller produksjonsaktiviteten foregår som er unntaket. Har du en brakke eller eget område med kantine, gjelder de nye kravene her.
Les også: Materialgjenvinning av bygningsglass skal bli enklere
Slik går du frem for å kildesortere riktig
I praksis må de fleste virksomheter ha en løsning for å kildesortere matavfallet. Det innebærer at det inngås en avtale om at det hentes separat, slik at det ikke blandes med andre typer avfall.
Norsk Gjenvinning har faste ruter for innsamling av matavfall i store deler av landet. En fast henteavtale vil være det mest gunstige valget, avhengig av hvor ofte det er behov. For de fleste er det sannsynligvis behov for hyppige hentinger slik at matavfallet ikke ligger for lenge og lukter, særlig i de varmere månedene i året.
En annen ting som desidert vil gjøre jobben enklere, er riktig utstyr. Det finnes mange ulike typer løsninger for matavfall, tilpasset mengden som bedriften generer. Det vanligste valget for bedrifter med større avfallsvolumer, som restauranter, kantiner og dagligvare, er en 140 liters avfallsbeholder.
Det finnes også et godt utvalg av avfallsbeholdere for mindre bedrifter med mindre avfallsvolum. Alternativt kan du vurdere om en avfallskjøler er et bedre valg, slik at frekvensen for henting av matavfallet reduseres.
Les også: Slik velger du rett kildesorteringsutstyr
Egne krav for avemballering
Å kaste matavfallet med emballasjen på, har vært tillatt i lang tid fordi det ikke finnes teknologi som sørger for avemballering. Myndighetene har allikevel bestemt at dette skal endres, fordi det ikke bidrar optimalt til å nå bærekraftsmålene. Nå skal alt matavfall avemballeres hos kilden før det kildesorteres.
Dagligvarebransjen har blitt særlig påvirket av ordningen, og endringene fører med seg mange praktiske utfordringer og konsekvenser. Fordi det ofte er snakk om store volumer matavfall som må avemballeres, er flere aktører i dagligvarebransjen nå i dialog med myndighetene for å finne en mer håndterlig løsning.
Les også: Avfallsforskriften: Strengere krav til kildesortering
Hva skjer med matavfallet?
Nå som matavfallet går til materialgjenvinning, betyr det at en større andel havner tilbake i næringskjeden. Matavfall er en av de viktigste ressursene vi har for å produsere nye råvarer, som blant annet:
- biogass
- dyrefor
- gjødsel
- pellets
- rent vann
Det er vesentlig at vi reduserer mengden mat som kastes eller ødelegges om vi skal klare å nå FNs klimamål. Med de nye kravene til kildesortering i avfallsforskriften, går større mengder av matavfallet til materialgjenvinning og bidrar til produksjon av nye råvarer.