Rydde i påsken?

Av Morten Frøid 11. april 2017

Norsk_Gjenvinning_rydde_kysten_v2_foto_IMG_3929.gif

Påskeferien er over oss, og hvert år snakkes det mye om ski, fjell og påskeutfart. Men faktum er at de fleste av oss fortsatt blir hjemme, eller foretrekker sjøen istedet. For mange betyr påsken en forsmak på vår og sommer med tid til å pusse båt. Eller til å rydde. Her er noen tips til hvordan du kan gjøre klart for våren - på en miljøvennlig måte. 

Ren kyst

Er du blant dem som trekker til sjø og strand når våren nærmer seg har du sikkert sett med egne øyne hvor mye avfall som havner i fjæresteinene og på strendene. Og at det trengs en opprydning her også.

Plast og avfall som hoper seg opp langs norskekysten får stadig mer oppmerksomhet, heldigvis. Dessverre, kan en kanskje også si, fordi fokuset øker i takt med avfallsmengdene som skyller i land.

På Vestlandet samlet lokalbefolkningen seg til en storstilt dugnad tidligere i år da de avdekket store mengder plast i magen på en strandet hval på Sotra. Norsk Gjenvinning var med på dugnaden som fikk navnet "Frå vik til vik - Rein kyst". I den forbindelse ble det også opprettet en egen facebookside med en "kokebok" for sortering. Her er et utdrag som beskriver hvordan man bør sortere:

  • Ren plast i egne sekker. Plasten egner seg godt til materialgjenvinning
  • Tauverk og fiskeredskap/-bruk i egne sekker
  • Farlig avfall (olje, maling etc.) i kasse eller sekk
  • Alt annet går som restavfall og blir energigjenvunnet

Hva med å sette igang en skikkelig dugnad i ditt område og avslutte med påskegrill på en ren strand etterpå?

På nettsiden holdnorgerent.no kan du lese mer om hva du kan gjøre for å hjelpe til, og hvordan du kan organisere en dugnad. Her kan du også melde fra om forsøplede områder, og finne informasjon om planlagte ryddeaksjoner i nærheten av der du bor.

Rydde hjemme? Del en container

Blant de jeg kjenner er det alltid minst én person som rydder garasjen i påsken. Eller boden. Og resultatet blir som regel flere hengelass enn de hadde trodd da de satte i gang. Derfor har jeg begynt å anbefale "Del container med naboen"-tipset mitt. De fleste har nemlig ikke nok avfall til å fylle opp en container alene, men ved å gjøre det sammen med en nabo eller to, blir saken en annen. 

Sånn kan du gjøre det: Avtal på forhånd med noen gode naboer som også skal rydde (eller som ikke hadde tenkt på det, men som lar seg inspirere av deg). Bestill container for levering etter påske og bruk en av dagene i påsken til å samle avfall hver for dere. Når containeren er på plass (på et egnet sted som er greit for alle), lemper dere bare alt oppi, og så kan containeren hentes igjen neste dag. Det vil spare dere for mange hengerlass og unødige turer til avfallsmottaket. 

Men dere må være obs! på det som ikke kan kastes i containeren, som for eksempel farlig avfall og ee-avfall. 

I flere norske byer har du mulighet til å bestille en SmartSekk som blir hentet. Det er et godt alternativ for deg som ikke har verken bil eller henger. 

Vi har tidligere skrevet om rydding og vårdugnad i borettslag også. Hvis du bor i et borettslag som kunne trenge en felles ryddesjau, kan du lese mer om det i blogginnlegget Vårdugnad i borettslaget? Her er oppskriften på en vellykket gjennomføring! 

Båtpuss

Har du båt, bør du være bevisst på å gjøre det riktig slik at miljøet ikke belastes når du pusser og vedlikeholder båten. Et velkjent råd for å redusere konsekvensene noe, er å legge en presenning under når du skraper av gammelt bunnstoff slik at du kan samle opp restene og kaste det der du kaster farlig avfall. Eller å bruke støvsuger når du sliper. Du finner flere tips om miljøvennlig båtpuss på Miljødirektoratet sider.

Alle småbåthavner er pålagt å ha en løsning for kildesortering. Her skal du kunne levere typiske produkter du har brukt i forbindelse med båtpussen, eller etter en opprydning i båten. Benytt deg av den muligheten til å levere inn:

  • Spillolje, motoroljer og smøreoljer (bør holdes atskilt fra olje med vann, så blir det billigere å levere på grunn av refusjonsordning)
  • Oljeforurenset masse og vann med olje-/dieselrester, bunnstoffrester
  • Oljefilter, bensinfilter og dieselfilter
  • Blandet drivstoff
  • Blybatterier
  • Andre batterier
  • Malingsrester, løsemidler, fugemasser, avskrapt bunnstoff, filler og koster med maling/bunnstoff
  • Spraybokser
  • Elektrisk- og elektronisk utstyr (EE-avfall)

Pusser du båten på et sted som ikke har lagt til rette for kildesortering, kan alt det ovennevnte leveres gratis på kommunalt mottak. Unngå å kaste det i restavfallet ditt.

Og ikke glem å slappe av litt innimellom. Inviter naboen på en kaffekopp og frisk opp de gamle båthistoriene dere aldri blir lei av å snakke om. Snart blir det sommer, og forhåpentligvis, nye historier.

I mellomtiden får du ha en fin påske - uansett hvor du er!

Temaer: farlig avfall, garasjerydding, båtpuss, ren kyst, dugnad


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten er markedssjef i Norsk Gjenvinning. Han har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987, først som selvstendig næringsdrivende og senere med flere roller i Norsk Gjenvinning-konsernet siden 2000. Morten har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen.

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
Vårrydding 2017

Siste innlegg

Temaer

See all