Tenker du at kildesortering og gjenvinning av avfall bare påfører bedriften flere kostnader? Da bør du tenke om igjen. Dagens skatte- og avgiftssystem er lagt opp til at det skal lønne seg å kildesortere - uavhengig av type avfall eller lokasjon.
Det er etablert mange løsninger og returordninger i Norge, som for eksempel Elretur og Grønt punkt. Mulighetene for å spare både penger og miljøet er store.
Hva koster det å kildesortere?
Det er flere forhold som spiller inn når man skal beregne kostnad for kildesortering. Jeg kan - som du sikkert forstår - ikke gi noen eksakt sum, uten å vite mer om hva slags avfall dere produserer, hvor store volum det er snakk om og så videre.
Men det jeg vet sikkert, er at det kan være lurt å spørre seg selv: Hva koster det for bedriften å droppe kildesortering? For det er ingen tvil om at fordelene ved å kildesortere er mange, og de vil garantert være lønnsomme. Blant annet vil det gi:
- lavere avfallskostnader som følge av redusert mengde restavfall
- styrket positivt omdømme gjennom grønn profil
- bedre arbeidsmiljø og positive medarbeidere med bedre humør, ved å holde det ryddig
- mindre belastning på miljøet
Hvor er det penger å spare i bedriftens avfallshåndtering?
Selv om vi kildesorterer, forblir avfallsmengden den samme. Gevinsten ligger altså i å sortere mest mulig ut av restavfallet, som er en av de mest kostbare avfallstypene å bli kvitt. Enkelte avfallstyper har også positiv verdi. Forhør deg med din avfallsleverandør.
For å skape lønnsomhet, er treverk, metaller, plast, papir og papp de vanligste avfallstypene å kildesortere. Det kan være snakk om besparelser opp mot 50 prosent dersom man gjør ting riktig. Her skal det små volumer til før det lønner seg.
Les mer: Slik får du kontroll på avfallshåndteringen i bedriften
Dette er avgjørende for vellykket kildesortering
Når vi skal vurdere hva som bør kildesorteres, må vi selvsagt aller først sørge for å tilfredsstille krav som stilles til oss gjennom lovverk og reguleringer. Det vil blant annet si farlig avfall og EE-avfall. Her setter forurensningsloven tydelig krav til lagring og oppbevaring. Videre er det flere ting du skal tenke på og tilrettelegge for at løsningen ikke bare skal gi miljømessige og økonomiske gevinster, men også være brukervennlig og fungere i praksis. Her er noen tips:
- Gjør beregninger og avklar hvilket avfall som er fornuftig å kildesortere
- Tydeliggjør mål og vis alle i virksomheten hva kronebesparelsen blir, slik at alle forstår hvorfor og hva dere skal oppnå
- Tilrettelegg for en god avfallslogistikk internt med rett type utstyr på rett plass
- Ha tydelig skilting og merking som gjør det enkelt for brukeren å se hva som skal kastes hvor. Tenk også på om det er behov for å ha merkingen på flere språk
- Etabler et opplegg for løpende kontroll og rapportering. Det finnes i dag gode løsninger for å få avfallsstatistikk som viser utvikling i både kildesorteringsgrad og kostnad
Les også: 5 tips til smart avfallshåndtering for å nå bedriftens miljømål
Vil du vite mer kan du ta en titt på vår temaside om effektive avfallsløsninger. Her har vi samlet informasjon om hvordan du best mulig planlegger avfallsløsningen som passer til din bedrift.
Og lurer du på hva din bedrift kan spare på å kildesortere er vi selvfølgelig her for en prat.
Dette innlegget ble første gang publisert 8.11.2016 og har siden blitt redigert og oppdatert.