Hva koster det å kildesortere?

Av Morten Frøid 20. februar 2018

Norsk-Gjenvinning_Hva-koster-det-å-kildesortere_ryddig kildesortering på Stopp kjøpesenter_IMG_4953.jpg

Er du en av dem som tenker at det å kildesortere bare påfører bedriften flere kostnader? Da bør du tenke om igjen, for myndighetene har gjennom dagens skatte- og avgiftssystem lagt opp til at det skal lønne seg å kildesortere. 

Og det skal lønne seg, uavhengig av hva slags avfall det er, eller hvor i landet man befinner seg. Det er etablert mange løsninger og returordninger, som for eksempel elretur og grønt punkt. Mulighetene for å spare både penger og miljøet, er store. 

Hva koster det å kildesortere?

Jeg kan - som du sikkert forstår - ikke gi noe eksakt svar på hva det koster for din bedrift å kildesortere, uten å vite mer om hva slags avfall dere produserer, hvor store volum det er snakk om, og så videre. Det er flere forhold som spiller inn.

Men det jeg vet sikkert, er at det kan være lurt å stille spørsmålet på hodet: Hva koster det bedriften din å droppe kildesortering? Det er nemlig ingen tvil om at fordelene ved å kildesortere er mange, og de vil garantert være lønnsomme:

  • Lavere avfallskostnader som følge av redusert mengde restavfall
  • Styrket positivt omdømme gjennom grønn profil
  • Bedre arbeidsmiljø og positive medarbeidere - de fleste av oss blir i bedre humør av å jobbe der det er orden og ryddige forhold
  • Mindre belastning på miljøet

Hvor er det penger å spare i din avfallshåndtering?

Selv om vi kildesorterer, forblir avfallsmengden den samme. Gevinsten ligger altså i å sortere mest mulig ut av restavfallet, som er en av de mest kostbare avfallstypene å bli kvitt. Enkelte avfallstyper har også positiv verdi. Forhør deg med din avfallsleverandør.

Når vi skal vurdere hva som bør kildesorteres, må vi selvsagt aller først sørge for å tilfredsstille krav som stilles til oss gjennom lovverk og reguleringer. Det vil blant annet si farlig avfall og EE-avfall. Her setter forurensningsloven tydelig krav til lagring og oppbevaring. 

For å skape lønnsomhet er treverk, metaller, plast, papir og papp de de vanligste avfallstypene å kildesortere. Det kan være snakk om besparelser opp mot 50% dersom man gjør ting riktig. Her skal det små volumer til før det lønner seg. Ta gjerne en titt på dette blogginnlegget: 

Slik får du kontroll på avfallshåndteringen i bedriften >>

Dette er avgjørende for vellykket kildesortering

Det er flere ting du skal tenke på og tilrettelegge for at løsningen ikke bare skal gi miljømessige og økonomiske gevinster, men også være brukervennlig og fungere i praksis. Her er noen tips:

  1. Gjør beregninger og avklar hva som er fornuftig å kildesortere
  2. Sett tydelige mål og synliggjør dem i kronebesparelse: Det er viktig at alle i virksomheten forstår hvorfor og hva dere skal oppnå
  3. Tilrettelegg for en god avfallslogistikk internt med rett type utstyr på rett plass
  4. Ha tydelig skilting og merking som gjør det enkelt for brukeren å se hva som skal kastes hvor. Tenk også på om det er behov for å ha merkingen på flere språk
  5. Etabler et opplegg for løpende kontroll og rapportering. Det finnes i dag gode løsninger for å få avfallsstatistikk som viser utvikling i både kildesorteringsgrad og kostnad

Vil du lese mer? Da bør du laste ned guiden vår for å lese mer om effektive avfallsløsninger, eller ta en titt på denne temasiden hvor vi har samlet mye informasjon om hvordan du kan planlegge avfallsløsningen best mulig. Og lurer du på hva din bedrift kan spare på å kildesortere, tar vi gjerne en prat med deg om det.  

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Dette innlegget ble første gang publisert 8.11.2016, og har siden blitt redigert og oppdatert.

Temaer: kildesortering, avfallsløsninger


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten Frøid har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987. Først som selvstendig næringsdrivende og fra år 2000 med ulike roller i Norsk Gjenvinning-konsernet. Etter 2003 har han hatt stilling som markedsdirektør i konsernet. Han har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen på flere plan.

Epost

Skriv en kommentar:

Norsk Gjenvinning er Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Våre tjenester omfatter bl.a. avfallshåndtering, metallgjenvinning, industriservice, farlig avfall, og mye mer. Hver uke publiserer vi nye innlegg her på Gjenvinningsbloggen. Følg oss gjerne!

Besøk også www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

se alle