Hvilken verdi har metallskrap?

Av Morten Frøid 02. august 2016

ngn_metaller-455402-edited.jpg

Har du tenkt over at du kan ha uante verdier liggende? Metall er en ettertraktet råvare som du kan få godt betalt for.  

Varierende priser

Det er mange faktorer som er med på å avgjøre verdien på metaller. Kvalitet og renhet er en ting, men etterspørsel og valuta kan også ha sterk påvirkning på prisene. Ettersom metall er en råvare som er "notert" på børs, kan verdiutviklingen følges på bl.a. LME (London Metal Exchange). Prisene kan variere fra dag til dag, og fra time til time. 

Etterspørselen etter de ulike metalltyper utvikler seg i takt med forbruksmønster og industriell utvikling. Et eksempel kan være reduksjonen i etterspørsel etter bly som følge av at blytilsettingen i drivstoff ble fjernet. 

Det som setter metallprisene i en litt spesiell situasjon, er faktisk den store variasjonen. Enkelte metalltyper kan ha verdi på kr 20-30 000,- pr tonn, mens noen kan ha en pris på et par hundrelapper. Det avhenger at type metall, type legering - og etterspørselen. 

Ulike legeringer

Har du med kjøp og salg av metall å gjøre, kan det være lurt å kjenne litt til de viktigste metalltypene og forskjellige legeringer. Vi skiller mellom stål og metaller (magnetisk og ikke magnetisk). De rene metallene, det som ikke er legeringer, har høyest verdi (eks. kobber eller aluminium). Legeringer, det vil si flere metalltyper som er smeltet sammen, vil ofte ha lavere verdi (eks. messing eller sink). Men som du sikkert vet - det er ingen regel uten unntak, så verdien er ikke gitt.

Vil du vite mer om de forskjellige metalltypene? Ta en kikk her >>

Sorter ut verdifulle materialer

Kildesortering omfatter mer enn papir og plast. Sorter ut andre materialer med verdi også. En tilrettelagt avfallsløsning som gjør at kontinuerlig utsortering fungerer i hverdagen, vil lette arbeidet. Hvis virksomheten din ikke har en fullgod løsning på dette i dag, er det absolutt noe dere bør vurdere å få på plass. 

Utsatt for tyveri?

Vet du egentlig hva du har liggende utenfor lokalene dine? Kanskje har du uante verdier på utsiden, som du kan tjene penger på isteden for at uvedkommende en dag dukker opp og snyter deg for en god gevinst. Bilbatterier, aluminiumsfelger og kobber er attraktivt er stjele, så tenk over hvordan dette lagres. 

Kjøper du skrapmetall?

Da bør du i tilfelle ha kontroll på hvor du kjøper det fra. Det er dessverre en kjensgjerning at avfallsbransjen har hatt sine mørke sider, og at ulovligheter har forekommet. Du reduserer risikoen for å bli innblandet i ulovlig virksomhet knyttet til kjøp og avfallshåndtering hvis du vet at dine samarbeidspartnere har sitt på det tørre, og at du har sporbar dokumentasjon på det du kjøper.

Urban mining

I forbindelse med gjenvinning av sjeldne metaller, har "Urban mining" (eller: gruvedrift i byen) blitt en voksende trend. Det er positivt at vi stadig utvikler bedre måter å gjenbruke ressurser på, men det må foregå innenfor lovlige rammer. Her har vi noen utfordringer som vi må bekjempe sammen.

Metaller som finnes i elektronisk utstyr som for eksempel mobiler, har blitt svært ettertraktet, og bidrar til at ulovlig eksport av EE-avfall øker. Det kan derfor være greit å tenke på hvordan denne avfallstypen oppbevares også, hvis det er aktuelt for din virksomhet. Sørger du for sikker oppbevaring og håndtering, kan det være et lite bidrag til bekjempelse av økonomisk kriminalitet.

Les også: Hva skal jeg gjøre med EE-avfallet? >>

Usikker på hvor du skal gjøre av metallet?

I Norsk Gjenvinning har vi spesialisert oss på mottak og håndtering av metaller. Vi søker hele tiden optimal verdiskapning - også for deg som kunde -  innenfor rammen av gjeldende regelverk. Spør oss gjerne om råd!

Du kan også besøke nettsiden vår for ytterligere informasjon, eller laste ned e-boken om effektive avfallsløsninger. Her kan du blant annet lese om hvordan du kan få til optimal kildesortering, tilrettelagt for dine behov. 

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Temaer: gjenvinning, farlig avfall, kildesortering på byggeplass


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten Frøid har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987. Først som selvstendig næringsdrivende og fra år 2000 med ulike roller i Norsk Gjenvinning-konsernet. Fra 2003 har han hatt stilling som markedsdirektør i konsernet. Han har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen på flere plan.

Epost

Skriv en kommentar:

Norsk Gjenvinning er Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Våre tjenester omfatter bl.a. avfallshåndtering, metallgjenvinning, industriservice, farlig avfall, og mye mer. Hver uke publiserer vi nye innlegg her på Gjenvinningsbloggen. Følg oss gjerne!

Besøk også www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

se alle