Hvilken verdi har skrapmetall?

Av Charlotte Andresen 06. september 2022

Hvilken verdi har skrapmetall 1000x563

Skrapmetall kan ha fått et ufortjent rykte. For selv om navnet antyder det, betyr det ikke at alt metall faktisk er skrap. Tvert imot kan bedriften ha uante verdier liggende. 

Jern og metall er ettertraktede råvarer som du kan få godt betalt for. 

Jern og metall har ulike egenskaper 

Aller først må vi skille mellom begrepene bransjen bruker for å ikke skape misforståelser. Man skiller primært mellom jern og metall, noe du sjekker ved bruk av en magnet:  

  • Er det magnetisk, er det jern
  • Er det ikke magnetisk, er det metall

De rene metallene, de som ikke er legeringer, har høyest verdi. Dette gjelder blant annet kobber, aluminium og bly. Jern og stål har generelt en lavere verdi enn metaller.  

Vær obs på at det finnes jernlegeringer som ikke er magnetiske, som rustfritt og syrefast stål. Disse har høyere verdi. 

Legeringer er flere metalltyper som er smeltet sammen, slik som messing eller sink. Disse vil ofte ha lavere verdi. Men det finnes ingen regler uten unntak, så verdien er ikke gitt. 

Det kan være nyttig for bedriften å gjøre seg kjent med ulike metalltyper. 

Varierende pris og etterspørsel påvirker verdi 

Det er mange faktorer som er med på å avgjøre verdien på metaller. Kvalitet og renhet er én ting, men etterspørsel og valuta kan også ha sterk påvirkning på prisene. 

Ettersom metall er en råvare som er "notert" på børs, kan verdiutviklingen følges på bl.a. London Metal Exchange (LME). Prisene kan variere fra dag til dag og fra time til time.  

Pris og etterspørsel på de ulike metalltypene utvikler seg i takt med forbruksmønstre, industriell utvikling og hendelser i samfunnet. 

  • Kobber betraktes som et barometer på verdensøkonomien. Det hadde eksempelvis stigende priser i 2021, samtidig som koronakrisen gikk mot slutten, men har nå sunket litt igjen.
  • Jern hadde en voldsom prisøkning og prisene var høyere enn de noen gang har vært i begynnelsen av krigen i Ukraina.
  • Etterspørselen på nikkel, som brukes mye i bilbatterier, stiger som følge av at det produseres flere batterier. Da blytilsetningen i drivstoff ble fjernet, sank etterspørselen.

Som du sikkert har fanget opp, er det store variasjoner som setter metallprisene i en litt spesiell situasjon. Enkelte metalltyper kan ha verdi på kr 60 000 - 80 000,- pr tonn, mens andre kan ha en pris på et par hundrelapper. Det avhenger av type metall, type legering og etterspørsel.  

Sorter og oppbevar verdifulle materialer riktig 

Klarer du å holde materialene så rene som mulig, får du en bedre pris når du leverer det til gjenvinning. En tilrettelagt avfallsløsning som sørger for at kontinuerlig utsortering fungerer i hverdagen, vil lette dette arbeidet. Hvis virksomheten din ikke har en fullgod løsning på dette i dag, er det absolutt noe dere bør vurdere å få på plass.  

God oppbevaring kan også ruste bedriften mot tyveri. Bilbatterier, aluminiumsfelger, kabler og kobber er attraktive materialer å stjele. Kanskje har du uante verdier stående usikret. 

Sørger du for sikker oppbevaring og håndtering, kan det være et lite bidrag til bekjempelse av økonomisk kriminalitet og et pluss for egen økonomi. 

Les også: Tjen penger på metallrester fra håndverksjobben 

Elektrisk og elektronisk avfall 

Metaller som finnes i elektronisk utstyr, som mobiler, er svært ettertraktet og bidrar til at ulovlig eksport av EE-avfall øker. Tenk derfor også på hvordan denne avfallstypen oppbevares og behandles.  

Elektronikk inneholder også en del farlige stoffer som forurenser hvis de ikke blir tatt hånd om på forsvarlig måte. 

Ikke glem at det er ditt og virksomhetens ansvar å påse at avfallet deklareres og leveres til godkjente anlegg for å hindre at farlige stoffer havner på feil sted. 

Les mer: Hva skal jeg gjøre med EE-avfallet? 

Vær obs når du kjøper skrapmetall 

Om du kjøper skrapmetall, bør du ha kontroll på hvor du kjøper det fra. Det er dessverre en kjensgjerning at avfallsbransjen har hatt sine mørke sider og at ulovligheter har forekommet. 

Du reduserer risikoen for å bli innblandet i ulovlig virksomhet knyttet til kjøp og avfallshåndtering hvis du vet at dine samarbeidspartnere har sitt på det tørre, og at du har sporbar dokumentasjon på det du kjøper. 

Vi har gjort det enklere for mindre bedrifter og privatpersoner å selge metaller til oss gjennom løsningen «1-2-3». 

Usikker på hvor du skal gjøre av metallet?

I Norsk Gjenvinning Metall har vi spesialisert oss på mottak og håndtering av metaller. Vi søker hele tiden optimal verdiskapning - også for deg som kunde - innenfor rammen av gjeldende regelverk. Spør oss gjerne om råd! 

På nettsiden vår finner du ytterligere informasjon om mottak. Du kan også laste ned e-boken om effektive og miljøriktige avfallsløsninger for å lære mer om optimalisert kildesortering, tilrettelagt for dine behov.  

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Temaer: farlig avfall, kildesortering på byggeplass


Charlotte Andresen's photo

Av: Charlotte Andresen

Charlotte Andresen har jobbet i Norsk Gjenvinning siden 2012 og har i løpet av den tiden jobbet innenfor områder som jern og metaller, EE-avfall og ELV (vrakbiler). Fra 2015 til 2020 var hun avdelingsleder for Norsk Gjenvinning Metalls anlegg i Sarpsborg for mottak av jern og metaller. Fra våren 2019 har hun hatt fagansvaret for forretningsområdene EE-avfall og ELV, som innebærer operativ oppfølging internt i NG, hos returselskaper og kunder

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

See all