Hvilken verdi har skrapmetall?

Av Trond Sørensen 18. mai 2021

ngn_metaller-455402-edited.jpg

Har du tenkt over at du kan ha uante verdier liggende? Jern og metall er ettertraktede råvarer som du kan få godt betalt for.

Ulike kvaliteter jern og metall

Først må vi skille mellom begrepene jern og metall for å ikke skape misforståelser. Du kan skille hva som er jern og hva som er metall med en magnet.

  • Er det magnetisk, er det jern (men det finnes jernlegeringer som ikke er magnetiske også, som rustfritt og syrefast stål som har høyere verdi).
  • Er det ikke magnetisk, er det metall.

De rene metallene, de som ikke er legeringer, har høyest verdi, som for eksempel kobber, aluminium og bly. Jern og stål har en lavere verdi enn metaller.

Legeringer, det vil si flere metalltyper som er smeltet sammen, vil ofte ha lavere verdi (eksempelvis messing eller sink). Men som du sikkert vet - det er ingen regel uten unntak, så verdien er ikke gitt.

Vil du vite mer om de forskjellige metalltypene? Ta en kikk her >

Varierende priser

Det er mange faktorer som er med på å avgjøre verdien på metaller. Kvalitet og renhet er en ting, men etterspørsel og valuta kan også ha sterk påvirkning på prisene. Ettersom metall er en råvare som er "notert" på børs, kan verdiutviklingen følges på bl.a. LME (London Metal Exchange). Prisene kan variere fra dag til dag, og fra time til time. 

Pris og etterspørsel på de ulike metalltypene utvikler seg i takt med forbruksmønster, industriell utvikling og hendelser i samfunnet. Kobber som betraktes som et barometer på verdensøkonomien, har eksempelvis hatt stigende priser siden nyttår, samtidig som koronakrisen ser ut til å gå mot slutten. Det røde metallet nådde for øvrig historisk høye priser forrige måned. Viktige grunner til det er økt etterspørsel fra Kina, og en svak dollarkurs.

Etterspørselen på nikkel, som blant annet brukes i bilbatterier, stiger som følge av at et produserer flere batterier. Da blytilsetningen i drivstoff ble fjernet, sank etterspørselen.

Jeg nøyer meg med eksemplene over. Det som setter metallprisene i en litt spesiell situasjon, er faktisk den store variasjonen. Enkelte metalltyper kan ha verdi på kr 60-80 000,- pr tonn, mens noen kan ha en pris på et par hundrelapper. Det avhenger at type metall, type legering - og altså - etterspørselen. 

Vi kjøper skrapmetallene dine

Sorter ut verdifulle materialer og sørg for sikker oppbevaring

Kildesortering omfatter mer enn papir og plast. Sorter ut andre materialer med verdi også. Klarer du å holde materialene så rene som mulig, får du en bedre pris når du leverer det til gjenvinning.

En tilrettelagt avfallsløsning som gjør at kontinuerlig utsortering fungerer i hverdagen, vil lette arbeidet. Hvis virksomheten din ikke har en fullgod løsning på dette i dag, er det absolutt noe dere bør vurdere å få på plass. 

Les også: Rester etter håndverkerjobben? Tjen penger på metallet!

Elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall)

Metaller som finnes i elektronisk utstyr som for eksempel mobiler, har blitt svært ettertraktet, og bidrar til at ulovlig eksport av EE-avfall øker. Det kan derfor være greit å tenke på hvordan denne avfallstypen oppbevares og behandles også. Det er ikke bare metaller i elektronikk, men også en del farlige stoffer som forurenser hvis det ikke blir tatt hånd om på forsvarlig måte. Ikke glem at det er ditt og virksomhetens ansvar å påse at det leveres til godkjente anlegg for å hindre at farlige stoffer havner på feil sted, eller i naturen.

Les mer: Hva skal jeg gjøre med EE-avfallet?

Utsatt for metalltyveri?

Bilbatterier, aluminiumsfelger og kobber er også attraktivt er stjele. Kanskje har du uante verdier på utsiden, som du kan tjene penger på i stedet for at uvedkommende stjeler det og snyter deg for en god gevinst.

Sørger du for sikker oppbevaring og håndtering, kan det være et lite bidrag til bekjempelse av økonomisk kriminalitet, og et pluss for egen økonomi.

Kjøper du skrapmetall?

Da bør du i tilfelle ha kontroll på hvor du kjøper det fra. Det er dessverre en kjensgjerning at avfallsbransjen har hatt sine mørke sider, og at ulovligheter har forekommet. Du reduserer risikoen for å bli innblandet i ulovlig virksomhet knyttet til kjøp og avfallshåndtering hvis du vet at dine samarbeidspartnere har sitt på det tørre, og at du har sporbar dokumentasjon på det du kjøper.

Usikker på hvor du skal gjøre av metallet?

I Norsk Gjenvinning Metall har vi spesialisert oss på mottak og håndtering av metaller. Vi søker hele tiden optimal verdiskapning - også for deg som kunde -  innenfor rammen av gjeldende regelverk. Spør oss gjerne om råd!

Vi har dessuten gjort det enklere for mindre bedrifter og privatpersoner å selge metaller til oss gjennom løsningen «1-2-3».

Besøk gjerne nettsiden vår for ytterligere informasjon, eller last ned e-boken om effektive avfallsløsninger. Her kan du blant annet lese om hvordan du kan få til optimal kildesortering, tilrettelagt for dine behov. 

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Temaer: gjenvinning, farlig avfall, kildesortering på byggeplass


Trond Sørensen's photo

Av: Trond Sørensen

Trond Sørensen er regionssjef NG Metall, hvor han har jobbet siden 2018. Trond var med og kjørte søppelbil for første gang da han var 7 år, og allerede da ble det klart at det var avfall han skulle jobbe med. Nå har han vært i bransjen siden 1994, og han har opparbeidet seg bred erfaring etter å ha gjort det meste fra å være sjåfør, til daglig leder for avfallsselskap.

Epost

Skriv en kommentar:

Norsk Gjenvinning er Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Våre tjenester omfatter bl.a. avfallshåndtering, metallgjenvinning, industriservice, farlig avfall, og mye mer. Hver uke publiserer vi nye innlegg her på Gjenvinningsbloggen. Følg oss gjerne!

Besøk også www.ngn.no
New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

se alle