Avfall er råvarer – hvordan kan din bedrift bidra til bærekraftig ressursbruk?
Avfall er ressurser på avveie. Ressurser som er avgjørende for at vi skal ha en bærekraftig fremtid.
Nødvendig og attraktivt
For å unngå irreversible konsekvenser av klimaendringer, må vi begrense global oppvarming til 1,5 grader, i tråd med Paris-avtalen. Omstillingen vi trenger er enorm. Skiftet fra fossil til fornybar energi vil bare ta oss halve veien – resten må komme fra måten vi produserer og forbruker varer og tjenester på. Ifølge «Circularity Gap Report» er mindre enn ni prosent av verdensøkonomien sirkulær, og materialbruk står for mer enn en tredjedel av globale CO2-utslipp.
Det er her avfall som ressurs spiller en nøkkelrolle. Ved å øke materialgjenvinningen og fremme sirkulær økonomi kan vi bruke resirkulerte materialer som erstatning for nye råvarer. Dette fører til et lavere fotavtrykk både for klima, natur og mennesker.
I Norsk Gjenvinning bidrar vi til sirkulærøkonomien og til at samfunnet kan spare rundt 1,4 millioner tonn klimagassutslipp årlig, tilsvarende utslippene fra omtrent 310,000 personbiler.
To stjerneeksempler på bærekraft
Norcem er et godt eksempel på bærekraftig drift. Sementproduksjon krever høy temperatur i forbrenning og bruker ofte kull. Norcem har i stedet brukt avfall som brensel i mange år. På den måten reduserer de utslippene, unngår utvinning av kull, løser et samfunnsproblem ved å håndtere avfall, og reduserer egne kostnader.
Et annet bærekraftig eksempel er samarbeidet vi har med GLAVA: På vårt anlegg i Fredrikstad knuser vi kassert glass og sender det videre som råvare til bedriftens avdeling i Askim. Dette reduserer GLAVAS behov for å importere råvarer fra andre land, samtidig som NG får redusert andelen glass til deponi.
I begge disse eksemplene er det utradisjonelt samarbeid som gjør det mulig for avfall å bli ressurser.
Hvordan kan din bedrift bidra?
Alle bedrifter kan gjøre tiltak for å bli mer bærekraftige. Så, hvor skal du starte?
Ta utgangspunkt i kjernevirksomheten og still følgende spørsmål:
- Hvor genereres det mest avfall?
- Hva er viktigst for å redusere kostnader?
- Hvor er miljøbelastningen størst?
- Hva er enklest å få til?
- Hvor ligger nøkkelen for å lykkes: design, produksjon, logistikk eller kundeadferd?
For å lykkes med en bærekraftig utvikling må vi jobbe på mange områder parallelt. Alt henger sammen med alt. Og det fine er at alle har muligheten til å bidra.
Les også: Verktøy og hjelpemidler for effektiv og riktig avfallshåndtering
Avfallshåndtering som startpunkt
Avfallshåndtering er et godt startpunkt. Unngå at avfall oppstår – det er den smarteste måten å bruke ressurser på. Når vi hjelper kundene med dette, har vi virkelig lykkes i Norsk Gjenvinning.
Sjekk også gjerne ut avfalls- og gjenvinningsbransjens veikart for sirkulærøkonomi på Avfall Norge sine nettsider.
Jeg håper du tar kontakt hvis du trenger hjelp til å komme i gang!