Hva er reglene for vrakpant ved levering av bil og andre kjøretøy?

Av Charlotte Andresen 23. februar 2021

Norsk-Gjenvinning_bilbringer_henting-av-vrakbiler_20210121_091835

Skal du vrake bilen din eller et annet kjøretøy? Dette bør du vite før du leverer - og ved innlevering.

Hvilke kjøretøy får du vrakpant for?

 
Dagens vrakpantordningen innebærer at du får utbetalt vrakpant for:
  • Bil (personbil, varebil, campingbil)
  • Buss/minibuss under 6 meter
  • Campingvogn
  • Lastebil, tankbil og trekkbil
  • Snøscooter
  • Moped
  • Lett og tung motorsykkel

Hvor mye får du i vrakpant

 
Vrakpanten på lastebil, tankbil og trekkbil er på 5000,-. For de øvrige, bortsett fra moped og motorsykkel, får du 3000 kroner. For de to siste kjøretøyene er beløpet 500 kroner. Forutsatt du leverer kjøretøyet ditt på et godkjent bilopphuggeri.Du finner alle satsene for vrakpant på skatteetaten.no.

Forutsetninger for å få utbetalt vrakpanten

For at du skal få utbetalt vrakpanten, må kjøretøyet være registrert som påskiltet i motorvognregisteret til Statens Vegvesen etter 1.1.1977. 

Videre må den som leverer bilen til vraking, vise legitimasjon og oppgi nødvendige opplysninger til biloppsamlingsplassen. Det er for å sikre at vrakpanten bli utbetalt til riktig mottaker.

Når du leverer bilen din får du en vrakmelding. Det er din dokumentasjon. Skatteetaten  utbetaler vrakpant fortløpende, så pengene bør være på konto i løpet av noen få dager.

Hvor kan du levere vrakbilen din?

Mottaksanlegg for bilvrak finnes over hele landet. Det er imidlertid ikke alle steder som tar imot alle kjøretøyene som er med i returordningen. Sjekk denne oversikten for å se hvor mottaksanleggene våre er. Her finner du også kontaktinformasjon slik at du kan forhøre deg om hvilke kjøretøy de tar imot nær ditt bosted. 

Det hender at noen lurer på om vi kan ordne taxi når de skal levere inn bilen. Vi kan selvfølgelig bestille en drosje for deg.

Ta gjerne kontakt med mottaksanlegget før du besøker det i disse tider. Noen av våre mottaksanlegg har lokale smittevernsregler som må holdes. Generelt oppfordrer vi alle besøkende til å holde seg hjemme ved sykdom, og for øvrig holde avstand og ha gode rutiner for håndvask.

Kanskje du vil at vi skal hente bilen din? Flere av våre anlegg tilbyr nemlig det:

Kan noen hente vrakbilen min - og hva koster det?

Bor du i Oslo, Akershus, Viken, Glomdalsregionen eller i nærheten av Førde, er det mulig å få bilen hentet. Det kan du lese mer om på nettsidene våre. Du kan også ganske enkelt bestille henting med det samme. I Oslo og Viken har vi nå fått på plass en bilbringer som skal få faste ruter for henting av vrakbiler, så her er det bare å ta kontakt!

Har du lyst til å vite mer om hva som skjer med bilen når den er levert til vraking? Sjekk ut forskning.no.

Bestill henting av bilvrak

Dette blogginnlegget ble første gang publisert  27.juni 2017 av annen forfatter, men har siden blitt redigert og oppdatert.

 Kilde: Skatteetaten.no

Temaer: bilvrak, bilopphugging, vrakpant


Charlotte Andresen's photo

Av: Charlotte Andresen

Charlotte Andresen har jobbet i Norsk Gjenvinning siden 2012 og har i løpet av den tiden jobbet innenfor områder som jern og metaller, EE-avfall og ELV (vrakbiler). Fra 2015 til 2020 var hun avdelingsleder for Norsk Gjenvinning Metalls anlegg i Sarpsborg for mottak av jern og metaller. Fra våren 2019 har hun hatt fagansvaret for forretningsområdene EE-avfall og ELV, som innebærer operativ oppfølging internt i NG, hos returselskaper og kunder

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no

Siste innlegg

Temaer

See all