Derfor skal ikke litiumbatterier kastes i søppelet

Av Renate Heder 09. april 2024

Person fester et litiumbatteri til en elektrisk drill.

Alle typer litiumbatterier kan forårsake store skader om de kastes feil. Det gjelder både oppladbare batterier til elektriske verktøy og sparkesykler, men også små klokkebatterier og alle andre strømkilder med litium.

Vi har stor nytte av den ekstreme kapasiteten i litiumbatterier. De brukes blant annet i:

  • batteridriller
  • hekksakser
  • el-sykler
  • bilnøkler
  • bursdagskort med musikk
  • leketøy

Utfordringen oppstår når kraften er brukt opp, og batteriet er klart for skraphaugen. Da gjelder det å kvitte seg med batteriet på en trygg måte.

Last ned gratis guide: Bedriftens guide for farlig avfall

Mye energi i litiumbatteriet

Det er fremdeles mye futt igjen – eller restenergi – i et oppbrukt litiumbatteri. Den energien krever riktig håndtering og må behandles som det vi på fagspråket betegner som farlig avfall.

Ved riktig bruk i hverdagen, er litiumbatterier vanligvis trygge. Ved feilhåndtering når de blir kassert, kan de skape gnister og ta fyr. Et litiumbatteri som havner i restavfallet kan bli utsatt for slag og ødeleggelse, som raskt kan føre til overoppheting. Med raskt mener jeg at det går fra null til hundre på sekunder og kan i verste fall føre til en eksplosiv brann.

Les også: Hva kan du kaste i restavfallet?

Lite batteri skapte kraftig brann

På mottakssiden kan feilhåndtering av litiumbatterier skape farlige situasjoner. Flere husstander kaster for eksempel leker i returpapiret sammen med tegneseriebladet.

Ved ett tilfelle var det et tegneserieblad der det fulgte med et leketøy drevet av et lite litiumbatteri på 1,5 volt. I prosessen ved papirmottaket ble batteriet utsatt for store ytre påkjenninger, og det førte til en eksplosiv brann. En person måtte til sykehus etter å ha pustet inn røyk og gass, mens en vegg og deler av taket på anlegget raste sammen.

Slik kasserer du litiumbatteriet

Utgåtte litiumbatterier må få særbehandling. For å være på den sikre siden bør du levere batteriet til avfallsmottaket som farlig avfall eller benytte returordningene i butikker som selger forbrukselektronikk. Flere kommuner har de karakteristiske røde kassene for slike formål, som blir hentet hos hver husstand.

Uansett er det smart å legge batteriene i en egen boks med en form for absorbent, som sand eller vermikulitt, ved transport. Dette finner du hos forhandlere av hageprodukter, eller hos et mottak for farlig avfall. Slike stoffer reduserer risikoen for slag og ødeleggelser, og for at kjemikalier fra ulike batterier blir blandet hvis de likevel skulle bli skadet.

Tips! Bruk gjerne teip over batteripolene for å isolere mot gnister ved berøring.

Butikkene skal samarbeide med proffer

Butikker som selger produkter med litiumbatterier, skal ha en avtale med en profesjonell aktør. Da blir batteriene hentet og fraktet som farlig gods underlagt ADR-reglementet. Det innebærer blant annet at sjåføren vet hvordan returbatteriene skal håndteres, spesielt hvis det skulle oppstå en hendelse underveis.

Her kan du se en video med nyttige tips om riktig og forsvarlig retur av batterier

 

LAST NED GRATIS GUIDE:Bedriftens guide for farlig avfall

 

Dette blogginnlegget ble sist publisert 12. april 2022 og er senere oppdatert.

Temaer: batterier, batteriretur, litiumbatteri


Renate Heder's photo

Av: Renate Heder

Renate er utdannet kjemiingeniør og har jobbet med farlig avfall siden 2014. Tidligere har hun jobbet med kjemiske analyser innen miljø- og byggavfall i fem år for ALS. Renate er leder verdikjede farlig avfall i Norsk Gjenvinning, der hun blant annet har fagansvaret for farlig avfall og er leder for rådgivningstjenesten «Kjemiker På Vei».

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

See all