Avfallshåndteringen er et svært synlig element i bedriftens miljøtiltak. Det blir fort lagt merke til av både ansatte og besøkende. En god avfallsløsning viser at bedriften tar samfunnsansvar på alvor og har bærekraft høyt på agendaen.
Du skal helst ikke bry deg om hva andre tenker om deg, sies det. Men når det gjelder miljøtiltak, må du faktisk tenke på ansattes og kundenes forventninger. Det gjelder både produksjonsprosesser, energiforbruk og avfall. Avfallsløsningen sier mye om hvordan dere forholder dere til bærekraft og miljø, og påvirker utvilsomt omdømmet.
Så hva vil det si å være god på miljø i tilknytning til avfall? Mange virksomheter har allerede nådd målet om minst 80 % kildesorteringsgrad. Ved å implementere og følge riktige tiltak kan flere nå samme nivå, og høyere. At bedriften samtidig gjør økonomiske besparelser er bare en bonus.
Vurder eksisterende avfallsløsning
Lovverket rundt bærekraftig avfallshåndtering blir stadig strengere, og det er visse regler og forskrifter bedriften må forholde seg til. Kravet om kildesortering av husholdningslignende avfall i private og offentlige virksomheter og institusjoner, er en av dem.
For å sikre at avfallshåndteringen er i tråd med gjeldende miljøstandarder, bør bedriften foreta en vurdering av avfallsløsningen dere allerede har. I praksis vil det si å få oversikt over:
- hvilke avfallstyper dere produserer
- hvordan dere kildesorterer ulike avfallstyper
- containere, avfallsbeholdere, komprimatorer og kildesorteringsutstyr
- interne rutiner for avfallshåndtering
Med denne informasjonen blir det enklere å lage en god avfallsplan som er tilpasset deres behov.
Undersøk gjerne hvilke forventninger ansatte og kunder har til en god og velfungerende avfallsløsning. En intern og ekstern spørreundersøkelse kan gi verdifull innsikt – og viser i tillegg at bedriften tar miljø på alvor.
Det kan også være lurt å vurdere behovet for miljøsertifisering, der de vanligste er Miljøfyrtårn, ISO 14000 og EMAS. En avfallsleverandør kan bistå med å vurdere hvorvidt løsningen dere har må forbedres og foreslå tiltak som både effektiviserer avfallshåndteringen og sørger for at dere tilfredsstiller gjeldende miljøkrav.
Enkle tiltak som gir store miljøgevinster
Målet med kildesortering er å redusere mengden avfall som går til energigjenvinning. Avfall som papp, plast og metaller skal helst gå til materialgjenvinning, slik at det kan gjenbrukes. For å redusere miljøbelastningen fra avfallsløsningen og lettere oppfylle både interne og eksterne miljøkrav er det flere ting bedriften kan gjøre.
Kildesorter ut fra økonomi- og miljøhensyn
Miljø og økonomi går hånd i hånd. Bedriften kan oppnå betydelige besparelser ved å blant annet:
- redusere avfallsmengdene
- redusere transportbehov ved bruk av riktig utstyr
- digitalisere avfallsløsningen
Ved å måle og rapportere miljøeffekten av tiltakene bedriften iverksetter, blir det enklere å tilpasse løsningen der det dukker opp behov for det. Du kan for eksempel bruke det digitale verktøyet Engage til å få full oversikt over avfallsstatistikken.
Les mer: Avfallshåndtering: Investeringen som gir avkastning
Sørg for god informasjon
Tydelig informasjon er alfa og omega for å maksimere sjansene for at alle som bruker avfallsløsningen, bruker den riktig. All skilting og merking skal tydeliggjøre hvordan og hvorfor avfallet sorteres, helst på flere språk.
Du vet at informasjonen er tilstrekkelig når den dekker behovet fra avfallet oppstår til det havner på avfallsmottaket, eksempelvis med:
- tydelig merkede beholdere og containere
- kundetilpasset informasjonsmateriell
- kildesorteringsguider tilpasset ulike miljøer (avfallsrom, kantine, kontor osv.)
Opplæring og kurs
I Norsk Gjenvinning opplever vi stadig oftere at kundene selv stiller krav til at ansatte skal gjennomføre opplæring hos oss. Det er viktig at alle i bedriften vet hvorfor de skal kildesortere og hvordan gjøre det riktig. Derfor tilbyr Norsk Gjenvinning flere kurs som gir nødvendig kunnskap om bærekraftig avfallshåndtering, rettet mot ulike bransjer.