Avfallsforskriften: Riktig kildesortering i kontorbygg

Av Rune Jahnsen 09. januar 2024

Miljøstasjon med fire beholder merket med plastemballasje, papp og papir, restavfall og matavfall. (Foto: LOOP Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning)

Også i kontorbygg kan kildesortering i tråd med reglene være en utfordring. Mange har iverksatt tiltak etter skjerpede krav det siste året, men det er fremdeles mangel på kompetanse. Den største utfordringen finner vi blant renholderne, som ikke nødvendigvis har tilrettelagt riktig utstyr.

Her om dagen var jeg så heldig å få servert en kakebit i de ansattes kaffepause da jeg var ute på et bedriftsbesøk. Vi var vel 10-12 personer som stimlet sammen rundt fatet og forsynte oss. Etterpå stappet en medarbeider samvittighetsfullt en god bunke papptallerkener og pappkrus i boksen for papp og papir på miljøstasjonen.

Nå er jeg en smule nerd på området kildesortering og klarte ikke la være å reagere: Dette er i utgangspunktet materiale som er egnet for materialgjenvinning, men ikke når tallerkenene er fulle av kakerester. Da skal de i restavfallet. Om et par uker når noen smakløse rester av kaka blir gjenfunnet i kjøleskapet, skal den kastes som matavfall og ikke i restavfallet.

Last ned vår guide: Effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Strengere regelverk for kildesortering

Slike regler blir stadig strengere, og det kan være vanskelig å holde oversikt.

For ett år siden kom det en innskjerping av avfallsforskriften, med det nye begrepet husholdningslignende avfall. Dermed er det viktigere enn noen gang å ha kontroll på kildesorteringen.

Her er noen tips om hvordan eiendomsforvalter og hver enkelt bedrift kan følge opp dette.

Miljøstasjoner der folk ferdes

Vi anbefaler å etablere miljøstasjoner ved kaffemaskinen og lignende steder der medarbeidere tar en stopp. Her skal hver beholder være merket med symboler fra det nasjonale merkeprogrammet.

De viktigste fraksjonene på hver miljøstasjon er:

  • matavfall
  • papp og papir
  • plastemballasje
  • restavfall

Kopirommet viser seg som en effektiv plassering av avfallstyper som:

  • glass og metall
  • tonerkassetter
  • batterier
  • lyskilder
  • EE-avfall

Større kvanta av papp, isopor/EPS samt keramikk og porselen frakter du til avfallsrommet direkte.

Avfallsrom med registrering

Og i selve avfallsrommet skal alle beholdere og containere være tydelig merket i tråd med det nasjonale merkeprogrammet. Når det er flere virksomheter i bygget, er det ryddig å benytte en vekt og skjerm for å registrere hva og hvor mye hver leietaker kaster.

Mangelfull kildesortering kan fort påføre bygget ekstra kostnader. En stor andel restavfall, lav kildesorteringsgrad og feilsortert avfall medfører større kostander for avfallshåndteringen.

Så du denne? Ekstrem kildesortering på Bislett stadion

Renhold bremser kildesorteringen

Som nevnt opplever vi at mange kontorbygg har iverksatt tiltak i løpet av det siste året. Samtidig er det en stor andel som ikke har fulgt opp i tilstrekkelig grad. 

NG tralle kildesortering 2Den største utfordringen ligger i renholdspersonalets evne eller mulighet til å opprettholde kildesorteringen fra miljøstasjonene og videre ned i avfallsrommet.

Årsaken er at renholdstraller i første rekke er utstyrt for rengjøring og kun har en enkel avfallssekk. Da er det vanskelig å tømme miljøstasjonene uten å blande avfallet.

Løsningen er å supplere med en egen tralle for kildesortert avfallstømming. Slike tar flere typer avfall og er såpass små og håndterlige at det går greit å ta den med seg i heisen sammen med vasketrallen.

 

 

Sjekk gjerne NG-butikken for ulike løsninger.

Hvem har ansvar for kildesortering?

En gjentagende utfordring er manglende kunnskap hos de som jobber i bygget. Og en litt for avslappet holdning kan sabotere tiltak for å kildesortere avfallet på riktig måte.

Da er det en idé å spre kunnskap og bygge holdninger gjennom tilrettelagt opplæring av leietakerne i bygget. Jada, vi kan bidra med dette. 😊

Ansvars- og oppgavefordeling mellom leietakere og utleier kan være en utfordring. Her finnes det portalløsninger med informasjon om hvordan man skal kildesortere i hvert enkelt bygg og hvilke krav som stilles til de som bruker bygget. Alle virksomheter i bygget kan logge seg inn og få nødvendige opplysninger.

Husk at det er smart å holde seg oppdatert på løsninger for kildesortering. Myndighetene varsler flere og enda strengere regler de kommende årene. Da er det enklere med jevnlige oppdateringer enn å måtte ta uplanlagte og mer kostbare skippertak når du ikke lenger har noe valg.

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Temaer: Avfallsforskriften, Kildesortering


Rune Jahnsen's photo

Av: Rune Jahnsen

Rune har jobbet i Norsk Gjenvinning siden 1994. Først som selger for avdeling Oslo og fra 1998 som Key Account Manager for konsernavtaler. Han jobber med utvikling av utstyr, merkeprogram og konsepter for våre kunder. Rune har ansvar for flere store nasjonale kunder og har lang erfaring med tilrettelegging av avfallsløsninger med høy gjenvinningsgrad.

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no

Siste innlegg

Temaer

See all