Slik planlegger du avfallsløsningen på byggeplassen

Av Jørn Frydenlund 03. september 2024

En rød container fylt med byggavfall, inkludert biter av gips og isolasjonsmateriale, på en byggeplass.

Avfallsløsningen på byggeplassen skal oppfylle mange krav. Tid, økonomi, sikkerhet, og ikke minst miljø, er noen av forholdene du må ta hensyn til. En oversiktlig avfallsplan sikrer kravet om at 70 prosent av byggavfallet skal gjenbrukes eller gjenvinnes.

Jeg forutsetter at dere har utarbeidet en framdriftsplan for prosjektet. Den henger tett sammen med avfallsplanen, som viser estimerte avfallsmengder sortert på typer.

Avfallsplanen danner grunnlaget for å beregne avfallsmengdene i de forskjellige byggefasene – fra utgraving til råbygg, tett bygg og innredning (gjelder for nybygg). Riving og rehabilitering har andre faser der flere faktorer påvirker avfallsplanen.

En avfallsplan skal utarbeides ved:

  • oppføring av bygning over 300 m² (bruksareal)
  • riving og rehabilitering av bygning eller deler av bygg over 100 m² (bruksareal)
  • fasadeendringer og reparasjoner som medfører vesentlige endringer og som omfatter mer enn 100 m² (bruksareal)
  • konstruksjoner og anlegg hvor det genereres mer enn 10 tonn avfall

Ta kontakt med en avfallsleverandør i god tid før prosjektet starter, slik at de kan bistå deg i forkant av arbeidene.

Hvordan lager du avfallsplanen?

Mange kontakter avfallsleverandøren og utarbeider avfallsplanen i samarbeid med dem. Avfallsleverandører har god erfaring med hva som trengs av utstyr og når, de kjenner regelverket, har gode verktøy for å beregne avfallsmengder og kan gi råd om beste praksis for kildesortering.

Jobber du med et rive- eller rehabiliteringsprosjekt, må du også utarbeide en miljøsaneringsbeskrivelse.

Dersom du vil lage avfallsplanen selv har Direktoratet for byggkvalitet utarbeidet en kombinert avfallsplan og sluttrapport du kan benytte.

Beregn avfallsmengder

For å få en mest mulig nøyaktig avfallsplan, bruker avfallsleverandørene en avfallskalkulator. Det er også mulig å ta utgangspunkt i erfaringstall. Mengdene i punktlisten under er generelle:

  • Nybygg: 15-70 kg/m2 (avhengig av planlegging og ambisjoner)
  • Rehabilitering: 50-1000 kg/m2 (avhengig av rivingsgrad)
  • Riving: 700-1500 kg/m2:
    • Betongbygg: 1400 kg 
    • Trebygg: 700 kg
    • Lagerhall: kan være mye mindre

Skaff deg oversikt over avfallstyper

Avfallsplanen legger også føringer for hvilke avfallstyper eller fraksjoner dere bør eller må sortere ut, i de ulike fasene. Skaff deg oversikt og planlegg oppsamlingsutstyr for avfallet basert på dette.

Les mer: Hvordan lykkes med kildesortering på byggeplassen

Undersøk plasseringsmuligheter

Finn ut hvor mye plass dere får til rådighet. Det hjelper deg i å planlegge en fornuftig plassering av avfallsstasjoner både ute og inne. Plassen har også betydning for hvilke sorteringsmuligheter dere har.

Bestill oppsamlingsutstyr i tide

For å sikre flyt i byggeprosjektet er det essensielt å ha oppsamlingsutstyr tilgjengelig til rett tid – og, ikke minst, at det blir hentet i tide. Ta gjerne avfallsleverandøren med på en befaring, eller bruk tegninger som utgangspunkt for å planlegge hva slags utstyr som skal stå hvor.

Få avfallsplanen inn i HMS

Der det er mulig, anbefaler jeg deg å få avfallsplanen og -håndteringen inn i HMS-planene. Sikkerhet og miljø blir naturlig nok prioritert høyere.

Inkluder vernerunder og gå gjerne så konkret til verks at dere tar en titt oppi restavfallsbeholdere for å kontrollere at avfallsplan og sorteringskrav blir fulgt. Oppdager dere feil og klarer å spore hvem som har kastet avfallet, er bøtelegging et effektivt virkemiddel for å unngå gjentakelser.

Les mer: Avfallshåndtering og HMS på byggeplassen

En avfallsfri byggeplass er fullt mulig

Ja, det er mulig å strekke seg lenger enn 70 prosent og oppnå 100 prosent kildesortering av byggavfallet. Det er likevel ikke nødvendigvis den beste løsningen for alle. Kildesortering og gjenvinningsgrad må ses i en helhetlig sammenheng. I praksis er det viktig at dere finner ut hva som er et fornuftig prosentnivå i hvert enkelt prosjekt, både ut ifra lovkrav og økonomi.

Det viktigste er jo egentlig å sørge for at avfall IKKE oppstår, hverken på byggeplassen, eller hos produsentene. Det er et ambisiøst mål du bør prøve å strekke deg etter, både før, underveis og etter arbeidet. Da er god planlegging nødvendig, helt fra starten. Ha fokus på riktige beregninger av materialbruk og sikker oppbevaring slik at materialer ikke blir ødelagt.

Har du et bra, prosjekterende team som tar ansvar for å finne gode løsninger, kan det bidra til reduserte avfallsmengder på byggeplassen. Det samme gjelder bevisste medarbeidere som kan bidra med sin erfaring. Mye av kunnskapen rundt omkring er taus. Få den fram!

Ikke glem sluttrapporten

Når prosjektet er fullført, skal sluttrapport sendes inn. Her må du huske på å dokumentere at avfall har blitt levert inn til godkjent avfallsanlegg eller til ombruk/gjenvinning.

Ha en god dialog

Dialog og tydelig kommunikasjon er nyttig på de fleste områder i livet. Byggeplasser og avfallsløsninger er intet unntak. Sørger du for å ha en god og tett dialog med avfallsleverandøren din, sikrer du en effektiv avfallsløsning – også hvis uforutsette hendelser skulle inntreffe.

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Dette blogginnlegget ble sist publisert 9. mars 2021 og er senere oppdatert.

Temaer: kildesortering på byggeplass, avfallsløsninger på byggeplass, avfallsfri byggeplass


Jørn Frydenlund's photo

Av: Jørn Frydenlund

Jørn Frydenlund er leder for bygg og anlegg i Norsk Gjenvinning. Han har jobbet med oppfølging og rådgivning mot bygg- og anleggsbransjen i over 20 år, og har lang erfaring med utvikling av avfallsløsninger på dette området.

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

See all