Nye regler for transport av farlig gods – dette må du vite

Av Carina Slåtta 01. april 2025

bilde

Fra 1. januar 2025 trådte nye endringer i ADR/RID-regelverket i kraft. ADR/RID er regelverket som regulerer landtransport av farlig gods. Med en overgangsperiode på seks måneder, frem til 30. juni 2025, får virksomheter tid til å tilpasse seg. Men hva betyr disse endringene for deg som håndterer farlig avfall?

Viktig å vite for deg som sender eller pakker farlig avfall

Hvis du sender eller pakker farlig avfall, er det viktig at du setter deg godt inn i og holder deg oppdatert på forskrift om landtransport av farlig gods. Regelverket stiller strenge krav til sikker håndtering, pakking, merking og transport av farlig gods.

Som avfallsprodusent er det ditt ansvar å sørge for at alle krav i regelverket overholdes og at informasjonen om avfallet er korrekt. Feil kan føre til alvorlige konsekvenser både for helse, miljø og økonomi. 

I tillegg er det et eksplisitt krav at du skal ha dokumentert opplæring tilpasset ditt ansvar og dine arbeidsoppgaver knyttet til håndtering av farlig gods.

Les også: Derfor er spesialopplæring nødvendig for trygg håndtering av farlig gods

Her har vi plukket ut noen endringer fra det oppdaterte regelverket:

  • Natriumionbatterier – en ny kategori farlig gods

    Med de nye reglene blir natriumionbatterier behandlet på samme måte som litiumbatterier, med spesifikke krav til pakking og merking. Disse batteriene forventes å bli stadig mer vanlig, og derfor er det viktig å sette seg inn i hvordan de skal håndteres trygt både i transport og avfallshåndtering. 

  • Håndtering av avfall ved pandemier

    Sykehus, helseforetak og veterinærklinikker må være godt forberedt på hvordan farlig avfall fra eventuelle fremtidige pandemier, særlig avfall som kan være smittet av klasse A-patogener, skal håndteres. Klasse A-patogener omfatter infeksjonsfremmende stoffer som kan forårsake alvorlige sykdommer hos mennesker eller dyr, og krever strenge krav til emballasje, merking og transport. Det er viktig å ha en plan for håndtering av slikt avfall.

    • Justerte regler for apekoppevirus

      En viktig detalj i det nye regelverket er endringen av klassifisering av apekoppevirus. Tidligere ble viruset alltid betraktet som et klasse A-patogen, uansett situasjon. Nå gjelder dette kun når viruset forekommer i laboratoriekulturer. I andre former eller situasjoner vil ikke viruset nødvendigvis klassifiseres som et klasse A-patogen, og håndteringskravene kan være mindre strenge.

  • 10 nye UN-nummer

    ADR/RID 2025 introduserer 10 nye UN-nummer for farlig gods. Det er viktig å sette seg inn i disse endringene for å sikre at ditt farlige avfall er korrekt klassifisert og merket i henhold til gjeldende regelverk.

Hva kan du gjøre for å være forberedt?

Alle som arbeider med farlig gods, enten som avsender, pakker eller transportør, bør skaffe seg grundig kunnskap om de nye reglene. Alle som håndterer farlig gods er lovpålagt å ha en sikkerhetsrådgiver. En sikkerhetsrådgiver kan veilede deg i klassifisering, pakking og merking av farlig gods, og sikre at du overholder gjeldende regelverk.

Norsk Gjenvinning tilbyr digitalt kurs i ADR 1.3 samt tjenesten Kjemiker på vei, som kan komme ut til dere for å holde kurs, eller bistå med korrekt klassifisering, pakking og merking av farlig gods i henhold til gjeldende regelverk.

Vær ute i god tid, og gjør deg kjent med de nye kravene – for sikkerheten, miljøet og bedriftens skyld.

LAST NED GRATIS GUIDE:Bedriftens guide for farlig avfall

Temaer: farlig avfall, regler for avfallshåndtering, farlig gods


Carina Slåtta's photo

Av: Carina Slåtta

Carina Slåtta er fagleder for farlig avfall i Norsk Gjenvinning. Hun har fem års erfaring i selskapet, der hun har jobbet som kjemiker på vei med kartlegging, rådgivning, klassifisering, merking, riktig emballering og deklarering ute hos kunder. Carina er utdannet innen molekylærbiologi og har tidligere erfaring fra ALS Laboratory Group med miljøanalyser.

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no

Siste innlegg

Temaer

See all