Fra 1. januar 2025 trådte nye endringer i ADR/RID-regelverket i kraft. ADR/RID er regelverket som regulerer landtransport av farlig gods. Med en overgangsperiode på seks måneder, frem til 30. juni 2025, får virksomheter tid til å tilpasse seg. Men hva betyr disse endringene for deg som håndterer farlig avfall?
Viktig å vite for deg som sender eller pakker farlig avfall
Hvis du sender eller pakker farlig avfall, er det viktig at du setter deg godt inn i og holder deg oppdatert på forskrift om landtransport av farlig gods. Regelverket stiller strenge krav til sikker håndtering, pakking, merking og transport av farlig gods.
Som avfallsprodusent er det ditt ansvar å sørge for at alle krav i regelverket overholdes og at informasjonen om avfallet er korrekt. Feil kan føre til alvorlige konsekvenser både for helse, miljø og økonomi.
I tillegg er det et eksplisitt krav at du skal ha dokumentert opplæring tilpasset ditt ansvar og dine arbeidsoppgaver knyttet til håndtering av farlig gods.
Les også: Derfor er spesialopplæring nødvendig for trygg håndtering av farlig gods
Her har vi plukket ut noen endringer fra det oppdaterte regelverket:
-
Natriumionbatterier – en ny kategori farlig gods
Med de nye reglene blir natriumionbatterier behandlet på samme måte som litiumbatterier, med spesifikke krav til pakking og merking. Disse batteriene forventes å bli stadig mer vanlig, og derfor er det viktig å sette seg inn i hvordan de skal håndteres trygt både i transport og avfallshåndtering.
-
Håndtering av avfall ved pandemier
Sykehus, helseforetak og veterinærklinikker må være godt forberedt på hvordan farlig avfall fra eventuelle fremtidige pandemier, særlig avfall som kan være smittet av klasse A-patogener, skal håndteres. Klasse A-patogener omfatter infeksjonsfremmende stoffer som kan forårsake alvorlige sykdommer hos mennesker eller dyr, og krever strenge krav til emballasje, merking og transport. Det er viktig å ha en plan for håndtering av slikt avfall.
-
Justerte regler for apekoppevirus
En viktig detalj i det nye regelverket er endringen av klassifisering av apekoppevirus. Tidligere ble viruset alltid betraktet som et klasse A-patogen, uansett situasjon. Nå gjelder dette kun når viruset forekommer i laboratoriekulturer. I andre former eller situasjoner vil ikke viruset nødvendigvis klassifiseres som et klasse A-patogen, og håndteringskravene kan være mindre strenge.
-
-
10 nye UN-nummer
ADR/RID 2025 introduserer 10 nye UN-nummer for farlig gods. Det er viktig å sette seg inn i disse endringene for å sikre at ditt farlige avfall er korrekt klassifisert og merket i henhold til gjeldende regelverk.
Hva kan du gjøre for å være forberedt?
Alle som arbeider med farlig gods, enten som avsender, pakker eller transportør, bør skaffe seg grundig kunnskap om de nye reglene. Alle som håndterer farlig gods er lovpålagt å ha en sikkerhetsrådgiver. En sikkerhetsrådgiver kan veilede deg i klassifisering, pakking og merking av farlig gods, og sikre at du overholder gjeldende regelverk.
Norsk Gjenvinning tilbyr digitalt kurs i ADR 1.3 samt tjenesten Kjemiker på vei, som kan komme ut til dere for å holde kurs, eller bistå med korrekt klassifisering, pakking og merking av farlig gods i henhold til gjeldende regelverk.
Vær ute i god tid, og gjør deg kjent med de nye kravene – for sikkerheten, miljøet og bedriftens skyld.