I min jobb er jeg ofte ute på byggeplasser, og innimellom blir jeg vitne til hendelser som kunne vært unngått med ganske enkle tiltak. Her har jeg derfor samlet noen tips som kan forebygge uhell og skader.
En SHA-plan (for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø ) er et viktig virkemiddel med tanke på å forebygge sikkerhet, og det er byggherres ansvar å sørge for at den blir laget. En SHA-plan skal utarbeides tidlig i planleggingsfasen for blant annet å kartlegge risikofaktorer – slik at ulykker kan unngås. Den skal også brukes gjennom hele byggeprosjektet. Med den på plass, har man et godt utgangspunkt for en sikker byggeplass.
Helserisiko
Norsk Eiendom har laget en utmerket veileder for SHA-plan. Den tar også for seg en del typiske fallgruver. Eksempelvis at en fremdriftsplan som er vanskelig å lese, også gjør det vanskelig å se rekkefølgen på oppgavene som skal gjøres. Eller at man glemmer å ta med helserisiko i forbindelse med å bli utsatt for kjemikalier og lignende.
Les også: Avfallshåndtering og HMS på byggeplassen
Avfallsplan
Avfallsplanen er også et nyttig verktøy for å unngå tabber og kaos i utstyrslogistikken. Har du gjort en god jobb i samarbeid med avfallsleverandøren her, trenger du ikke å bekymre deg for at rett oppsamlingsutstyr for avfall ikke dukker opp til rett tid. Det skal det gjøre!
Jevnlige byggemøter og tiltak forebygger konflikter
Byggemøtene skal sikre at alt går som planlagt. Her er det også naturlig å følge opp rapporter fra avfallshåndteringen. Både for å holde kostnadene nede og for å kontrollere at målene i avfallsplanen blir mulige å oppnå. Så slipper noen å få ubehagelige overraskelser i etterkant.
Jevnlige byggemøter er også nyttig for å holde en god dialog på byggeplassen og for å unngå uoverensstemmelser.
Oppdaterte, godkjente tegninger lett tilgjengelig
Det kan fort bli diskusjoner hvis forskjellige versjoner av tegninger er i bruk også. Ikke minst kan manglende oppdateringer på tegninger få mange følgefeil. Derfor er det viktig at tegninger blir oppdatert etter endringer og at de er tilgjengelige for de som er på byggeplassen. Det har skjedd mer enn en gang at arbeid har måttet gjøres på nytt fordi man har gjort noe basert på feilinformasjon.
Opplæring om sikkerhet og håndtering av farlig avfall
Og apropos informasjon: Det er ofte flere nasjonaliteter som jobber sammen på en byggeplass. For å unngå misforståelser er det nødvendig at informasjon og opplæring blir gitt på språk alle forstår.
I et avfallsperspektiv er det spesielt viktig knyttet til håndtering av farlig avfall og kjemikalier. Alle som har med dette å gjøre skal vite hvor og hvordan farlig avfall skal oppbevares, slik at skader på personer og miljø unngås.
Sørg også for enkel tilgang til sikkerhetsdatablader. Det skal ikke være nødvendig å bruke tid på å lete etter dem hvis det oppstår en hastesituasjon.
Se video: Få kontroll på kjemikaliene i bedriften med Kjemiker på vei
Tydelig skilting og merking
En forutsetning for at folk skal ferdes sikkert på plassen og at avfall kastes på rett plass, er at det er tydelig skiltet. På flere språk og gjerne med symboler som ikke kan misforstås. Skilting er også viktig når det gjelder orden.
Ryddig arbeidsplass
Rot og skrot som ligger utover byggeplassen, og overfylte containere hvor skarpe gjenstander stikker ut, øker risikoen for uhell. Dessuten kan rot lett danne grobunn for konflikter. Bruk byggemøtene til nødvendig «oppdragelse» og vær tydelig på konsekvensene når noen dropper sin del av ryddejobben.
Det har effekt på flere områder, noe du kan lese mer om her:
100 prosent kildesortering på byggeplassen med «Espen-metoden»
Riktig bruk av maskiner, utstyr og kjøretøy
Alle som skal bruke maskiner og utstyr og lignende må ha relevante ferdigheter og godkjenninger som eventuelt kreves før bruk. Dette gjelder også når avfallscontainere skal plasseres, løftes og hentes. Jobben skal gjøres av personer med riktig godkjenning.