Miljøvennlig avfallsløsning til festivaler og store arrangement

Av Rune Jahnsen 27. februar 2018

Norsk-Gjenvinning_Skarverennet_avfallsløsninger-på-festivaler_28928382749.jpg

Alle som skal arrangere festivaler eller større arrangement i 2018 må ha fokus på miljø. Publikum og sponsorer forventer bærekraftige arrangement hvor forurensning og forsøpling av lokalmiljø ikke aksepteres. Og det skal være lett å kvitte seg med avfallet. Her er mine råd om hva du som arrangør bør tenke på når det gjelder avfallsløsning og miljøhensyn.

Flere foregangseksempler på bærekraftige arrangement

Mange arrangører, som de som står bak Øyafestivalen, Slottsfjell, Skarverennet og Holmenkollen Skifest - for å nevne noen - har etter hvert blitt gode på avfallssortering og gjenvinning:

Fra 2017 var for eksempel all mat- og drikkeemballasje på Øyafestivalen gjenvinnbart. På Slottsfestivalen er det et tydelig mål å skape en festivalarena som er så ren som overhodet mulig. Holmenkollen Skifest og Skarverennet har i likhet med mange andre arrangører et spesielt ansvar når de står for folkefester i flotte naturområder.

Å ta vare på miljøet er en grunnleggende forutsetning for å gjennomføre arrangement ute i sårbar natur - uansett hvor det er. Du kan lese mer om hvordan Øyafestivalen håndterer avfallet og hva de gjør for miljøet på oyafestivalen.no. Her er det mye inspirasjon å hente for deg som ønsker å satse på bærekraft!

Kanskje kommer du til å være tilstede eller nyte vakre tv-bilder når Holmenkollen inviterer til skifest 9. - 11. mars i år? Selv om du sannsynligvis vil være mest opptatt av det som foregår på sportsfronten akkurat da, er det verdt å reflektere litt over alt arbeidet som ligger bak også, som for eksempel planlegging av avfallshåndteringen. Og er du arrangør, vet du hva det innebærer. For planlegging er en viktig del av jobben, og det bringer meg over på rådene.

Planlegg i god tid!

Jeg anbefaler alle arrangører å være tidlig ute med å planlegge avfallsløsningen: Et halvt år i forveien vil i de fleste tilfeller være tilstrekkelig. Begynner du å tenke på det når det er under tre måneder igjen, kan det bli krevende – i hvert fall hvis løsningen skal bli optimal.

Hva slags avfallsutstyr trengs på en miljøvennlig festival?

Når det gjelder utstyr, vil det selvsagt variere noe, men de fleste vil garantert trenge:

  • Avfallsbeholdere (på hjul) for forskjellig avfall
  • Trådstativer for sekker (som eventuelt kan kles inn i papp)
  • Plastsekker
  • Containere

Kanskje vil det også være aktuelt med:

  • Komprimator for emballasje
  • Glassknuser

7 faktorer som påvirker avfallsløsningen 

1. Budsjettet bestemmer

Budsjettet dere har til rådighet, legger naturlig nok føringer for det hele. Det påvirker valg av utstyr, og hva det er aktuelt å kildesortere.

2. Hvilke produkter skal dere selge – og hva skal serveres?

Hva slags mat og drikke dere selger på området, gjenspeiler hva slags avfall som oppstår, og også hva som bør kildesorteres. Derfor er det smart å bestemme menyen før avfallsløsningen spikres.

3. Hva skal kildesorteres – og hvor?

Det er vanlig å legge opp til at publikum sorterer de største avfallstypene selv: Som glass, plast, papir og restavfall. I tillegg må det settes av arealer til miljøstasjoner for oppsamling og eventuell finere kildesortering. Hva som lønner seg å sortere her, avhenger av volumene på de forskjellige avfallstypene. Og ressursene (les: frivillige) dere har til å få sorteringsjobben gjort, ikke minst. Et godt tips er å forhøre seg med lokale foreninger og eventuelle idrettslag. Kan de stille med hjelp til ryddepatruljer og bidra til at kildesorteringsjobben blir gjort?

4. Hvor er publikum?

Når dere skal bestemme hvor de forskjellige avfallsbeholderne skal stå, er det lurt å ta i betraktning hvor folk beveger seg på området. Hvor kommer de inn? Hvor kjøper de mat og drikke? Er det sannsynlig at noen steder vil bli mer populære enn andre? Hvor skal toalettene plasseres? Lag en oversikt.

5. Sponsorkrav på festival

Sponsorer har ofte krav om miljøprofil, og synligheten skal ikke være resultat av tilfeldigheter. Derfor må dette også tas inn i planleggingen – hvor og hvordan ønsker de å bli synliggjort? Publikumsområde er en selvfølge, men husk presserom også. Dette blir ofte glemt, men kan være et smart sted å være synlig på.

6. Profilering og eget merkeprogram på oppsamlingsutstyret

Hvordan har dere som arrangør lyst til å fremstå? Å vise at man har en grønn miljøprofil, har nesten blitt et «must» i dag. Én mulighet for vise seg fram, er gjennom å kle inn oppsamlingsutstyret i «skjørt» - en vaskbar innkledning -  i ønsket design og med egen profilering. Som selvfølgelig kan gjenbrukes.

7. Informasjon til frivillige og publikum

Ikke glem å informere både de frivillige medarbeiderne og besøkende om hvor de kan kaste avfall, og hva som skal kastes hvor. De forskjellige avfallsbeholderne må merkes tydelig. Bruk piktogrammer (symboler), og gjerne forskjellige språk.

Gå for gjenbruk!

Gjenvinning av avfall er én ting. Drevne arrangører har i tillegg lenge sett nytten av å satse på gjenbruk av utstyr fra år til år. Noen gir bort brukte produkter og materialer til andre som kan ha nytte av det videre. Dette er strålende eksempler på sirkulærøkonomi i praksis.

De fleste arrangører leier naturlig nok utstyr til avfallsinnsamling, men har man egne merkeprogram som har vært brukt på oppsamlingsutstyret, kan de lett fjernes fra brukte beholdere og hentes fram igjen ved neste anledning. En liten vask før lagring, og så er de som nye igjen. Et smart tips er å bruke Forexplater. De egner seg bra for gjenbruk og kan vaskes.

Det aller viktigste du må tenke på er å starte planlegging i tide. Og vi kan hjelpe deg hele veien – fra den dagen du begynner å planlegge arrangementet, til avfallet er trygt håndtert og gjenvunnet i form av energi eller nye produkter. Produkter som kanskje blir brukt på en ny festival!

Lykke til!

PS! Vil du vite mer om hvordan du kan planlegge gode avfallsløsninger generelt, bør du ta en titt på denne temasiden eller laste ned guiden her:

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Temaer: avfallsløsninger, avfall på festivaler


Rune Jahnsen's photo

Av: Rune Jahnsen

Rune har jobbet i Norsk Gjenvinning siden 1994. Først som selger for avdeling Oslo og fra 1998 som Key Account Manager for konsernavtaler. Han jobber med utvikling av utstyr, merkeprogram og konsepter for våre kunder. Rune har ansvar for flere store nasjonale kunder og har lang erfaring med tilrettelegging av avfallsløsninger med høy gjenvinningsgrad.

Epost

Skriv en kommentar:

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

See all