Lær barna kildesortering når de først er hjemme

Av Charlotte Andresen 07. april 2020

NG_Håkons-miljøstasjon-hjemme__v2_IMG_3120

Er du i ferd med å gå tom for ideer til hva ungene skal finne på etter flere uker med stengte barnehager, skoler og karantene? I denne artikkelen deler vi enkle tips til aktiviteter og økt kunnskap om gjenvinning på hjemmefronten. Og for deg som har hjemmekontor; hvor kaster du avfallet ditt? Havner det på feil sted, kan det by på uante utfordringer.

Å lage sin egen mini-miljøstasjon

Barna dine har garantert lært eller hørt om kildesortering. Hva svarer de hvis du spør dem om det? Vet de at batterier ikke skal kastes i restavfallet, eller at plast kan gjenvinnes til nye produkter? Har de hørt om Miljøagentene, barnas egen miljøvernorganisasjon? På miljoagentene.no legges det for øvrig ut nye oppdrag eller forslag til aktiviteter daglig. Med miljøfokus så klart. Kan anbefales!

Vi foreslår at første oppdrag blir å lage en mini-miljøstasjon. Begynn med å snakke om hva slags avfall som bør sorteres hjemme hos dere, og hvorfor. Ta gjerne en kikk i lekehaugen også. Det er mange leker som inneholder elektronikk som ikke skal kastes i restavfallet.

I tillegg til restavfall, og mange steder, matavfall, er det naturlig å sortere ut:

  • Glass- og metallemballasje
  • Flasker
  • Plast                     
  • Papp og papir
  • EE-avfall             
  • Lyskilder             
  • Batterier   
  • Farlig avfall (kan for eksempel være malingsspann eller kjemikalier du har stående)         

Mens de fleste har kommunale ordninger med sekker og beholdere for plast, papir, glass og metall, må en som regel samle opp de andre avfallstypene selv og levere dem inn til sorteringsstasjoner. Her kan gamle isbokser og skoesker komme til nytte for oppsamling hjemme. Ellers finnes det mange smarte, ferdige sorteringsløsninger å få kjøpt også.

Lever småelektronikk, lyspærer og batterier samme sted som flaskepanten

Som voksen vet du sikkert at småelektronikk, lyspærer og batterier kan leveres samme sted som flaskepanten. Men vet barna dine det?  Når en leverer flaskepant, kan en altså samtidig levere inn oppsamlet avfall til kildesortering også. Gjør det til en god vane.

Det er mye mer enn fiskebolleboksene som inneholder metall

At glass- og metallemballasje skal i egne beholdere er kjent for de fleste. (Tenk emballasje når du sorterer så blir det riktig). Men i tillegg er det mange andre ting som inneholder stål og metaller som også egner seg godt for gjenvinning. Det kan for eksempel være lysestaker, tørkestativ, strykebrett, stekepanner, kjeler og mye mer.

Stekepanner og kjeler kan dere for eksempel levere til jernvarekjeden Jernia. De har en innbytteordning  med rabatt på eventuelt kjøp av nye produkter, og sørger samtidig for at det gamle utstyret blir levert til gjenvinning.

Les også: Den ukjente klimasaken: Gamle stekepanner, kjeler og gryter

I stedet for å kaste øvrige produkter med jern og metall, går det an å ta dette med til et av våre metallanlegg hvor en av mine kollegaer vil betale for det dere leverer inn. Det kan imidlertid være lurt å kontakte anlegget på telefon først, da krav til mengder varierer.

Og du, ikke glem å kildesortere emballasjen fra laksemiddagen. Her er en fun fact fra fiskeprodusenten Lerøy: Hvis alle aluminiumsformene fra Lerøy gjenvinnes årlig, tilsvarer det 6 000 sykler. Det blir fort store tall av sånt!

Hjemmekompostering

Hjemmekontor er høyaktuelt om dagen. Men hva med hjemmekompostering? En fin aktivitet du kan sette i gang sammen med ungene. Kompostbeholderen kan dere lage selv, eller dere kan kjøpe en ferdig. Begynn med å sjekke hvilke krav som stilles til kompostering i kommunen du bor i.

I min hjemkommune, Sarpsborg, for eksempel, oppfordrer de gjerne til å kompostere hjemme, og de kan fortelle at det er penger å spare på renovasjonsavgiften når restavfallsmengden blir mindre. Samtidig legger de tydelige føringer for hvordan kompostbeholderen skal være. Og det er bra, synes jeg. Å være miljøvennlig handler også om å ta hensyn til miljøet rundt seg.

Avfall fra hjemmekontor

Fra hjemmekompostering til hjemmekontor. Veien er ikke så lang som en skulle tro. I forbindelse med koronaviruset jobber mange av oss hjemmefra. Det merkes på renseanleggene. Anlegg rundt omkring i landet vårt melder om tette rør og pumper som følge av økt antall våtservietter og annet som kastes feil og blir skyldt ned i toalettet.

Kast det i restavfallet, folkens! Det samme gjelder bleier, q-tips og andre ting. De ansatte på renseanleggene har mer enn nok å gjøre med å sørge for at vi får rent vann i springen. Det er synd hvis de i tillegg må bruke viktig tid på tette rør.

Sensitiv informasjon på hjemmekontoret?

En annen avfallsutfordring knyttet til hjemmekontor, som en kollega i Norsk Makulering tipset meg om, har med sikkerhet å gjøre. Hva skjer med sensitive dokumenter som kastes hjemme? Har du dokumenter som vanligvis ville blitt makulert eller kastet i en makuleringsbeholder på kontoret? Tenk over hva du kaster av papir. Er det sensitiv informasjon som andre ikke bør se, kan du for eksempel vurdere sikkerhetsposer.

Ps! Vil du ha et siste aktivitetsforslag for påsken eller våren? Lei en container og rydd i garasje, loft og kjeller.

Temaer: vårrydding, hjemmekontor


Charlotte Andresen's photo

Av: Charlotte Andresen

Charlotte Andresen har jobbet i Norsk Gjenvinning siden 2012 og har i løpet av den tiden jobbet innenfor områder som jern og metaller, EE-avfall og ELV (vrakbiler). Fra 2015 til 2020 var hun avdelingsleder for Norsk Gjenvinning Metalls anlegg i Sarpsborg for mottak av jern og metaller. Fra våren 2019 har hun hatt fagansvaret for forretningsområdene EE-avfall og ELV, som innebærer operativ oppfølging internt i NG, hos returselskaper og kunder

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no

Siste innlegg

Temaer

See all