Hva er kildesorteringsgrad?

Av Martin Grønneberg Wold 11. oktober 2022

Hva er kildesortering 1000x 563

Kildesorteringsgraden bør være høyest mulig for virksomheten. Det har vi omtalt flere ganger her i Gjenvinningsbloggen, men hva innebærer dette i praksis? La oss se på detaljene.

Helt generelt handler det naturlig nok om kildesortering - det vil si sortering av avfallet i ulike avfallstyper. Avfall som ikke sorteres, kalles blandet avfall eller restavfall.

Andelen sortert avfall utgjør den såkalte kildesorteringsgraden. Å oppnå en kontinuerlig høy kildesorteringsgrad handler imidlertid om mer enn bare å vite hva det er.

Last ned: Bedriftens guide for farlig avfall

Dette påvirker kildesorteringsgraden

Hvor høy kildesorteringsgrad som kan oppnås avhenger av flere forhold, blant annet:

  • den opprinnelige kilden for avfallet - det er stor forskjell i avfallstypene som oppstår i en restaurant, på en byggeplass eller et kontor. Og det oppstår i helt ulike tempo. Det sier seg selv at sorteringsarbeidet er mer utfordrende i de førstnevnte bransjene og dermed krever mer tilrettelegging
  • hvor flink man er til å legge til rette for kildesortering i virksomheten. Både gjennom bevisstgjøring, egnet oppsamlingsutstyr, tilgjengelighet og merking

Farlig avfall, ee-avfall, smittefarlig avfall, radioaktivt avfall og eksplosiver kan uansett ikke leveres blandet med annet avfall ihht. lovverket, og må sorteres ut .

Les også: Slik lykkes du med kildesortering på byggeplassen

Miljørapportering

Mange virksomheter er opptatt av å øke sin kildesorteringsgrad fordi de har fokus på miljø. I tillegg er det er bra for både økonomien og bedriftens omdømme.

Gjør du et raskt Google-søk på ordet "kildesorteringsgrad", vil du oppdage at stadig flere bedrifter oppgir dette i sine samfunnsrapporter og miljøregnskap.

Det er en positiv trend, og vi ser at mange er i stand til å øke andelen av sortert avfall ved hjelp av enkle tiltak og løsninger.

Hold orden på kildesorteringsgraden med et system

Ønsker du å jobbe kontinuerlig med å øke kildesorteringsgraden, trenger du et system som blant annet kan:

  • sammenligne data over tid
  • utarbeide rapporter
  • gi oversikt over kostnader og avfallstyper

Grønt Ansvar er en digital og effektiv løsning som garantert vil lette arbeidet ditt i avfallshåndteringen. Det gir deg den oversikten og statistikken du trenger.

I tillegg til punktene over er det lurt å ha god oversikt over avfallet i bedriften, slik at det blir enklere å skille mellom dataene for ulike typer avfall. Hos Norsk Gjenvinning finner du et stort utvalg kildesorteringsutstyr som gjør prosessen mer effektiv.

Les mer: Flytte til nye kontorlokaler? Slik planlegger du kildesortering og avfallshåndtering

Er du interessert i å lese mer om dokumentasjon og rapportering knyttet til avfallshåndtering? Last gjerne ned guiden:

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for dokumentasjon og rapportering av  avfallshåndtering

Dette blogginnlegget ble publisert første gang 9. mai 2017 og er senere revidert.

Temaer: kildesorteringsgrad


Martin Grønneberg Wold's photo

Av: Martin Grønneberg Wold

Martin Grønneberg Wold er leder for kundestøtte i Norsk Gjenvinning og ansvarlig for avfallsrapporteringsverktøyet Grønt Ansvar®. Han har jobbet i selskapet siden 2012, i roller knyttet til kundeservice, salg og datastruktur.

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

See all