Den ukjente klimasaken: Gamle stekepanner, kjeler og gryter

Av Espen Karlsen 29. januar 2019

Jernia og Norsk Gjenvinning samarbeider om innsamling av brukte kjeler

Svært mange brukte stekepanner og kjeler havner i restavfallet. Ofte fordi folk ikke vet hvor de skal kvitte seg med det. Det er sløsing med ressurser, noe vi i Jernia ønsker å få stopp på. Vi har alle et ansvar for å gjøre noe for miljøet - både bedrifter og forbrukere. Og vi kan starte med noe så enkelt som gamle gryter!

Vi har vedtatt en gigantisk klimakatastrofe for barna våre

Intet mindre. Det snakkes titt og ofte om det vedtatte klimamålet på to grader, men det sies ikke ofte høyt at vi egentlig har vedtatt en klimakatastrofe. Personlig er min store frykt at jeg som gammel en gang i fremtiden skal måtte se våre barn i øynene og si at vi så hva som kom til å skje, men vi gjorde ikke noe med det.

Men noe kan gjøres.

Den ukjente klimasaken

Vi kan begynne i det små – med grytene. Den ukjente klimasaken som ligger godt bevart i skap og skuffer i form at utslitte gryter og stekepanner som mange altså ikke vet hvor de skal gjøre av. En del tror de skal kastes sammen med glass, men det skal de ikke. Og kniver skal ikke i restavfallet – da ødelegger de sorteringsutstyret på mottaksanleggene. Lever det til gjenvinning på avfallsmottaket, eller enklere: hos Jernia!

Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre noe

Vi har i flere år kjørt kampanjer hvor vi har tatt imot gamle stekepanner, men nå har vi vedtatt å gjøre det til en permanent ordning. Vi samler inn - og Norsk Gjenvinning sørger for resirkuleringen. Jeg ser på dette som en sped begynnelse på sirkulær økonomi i praksis. Alle kan gjøre noe.

Skal du kjøpe noe nytt? Ta med det gamle!

Jeg er overbevist om at fremtidens handelsvirksomhet må tenke sirkulært. Kleskjeden H&M har i lengre tid hatt innsamlingsopplegg for brukte klær. Nå gjør vi det samme med gryter, kniver og stekepanner på fast basis. Andre bransjer og næringer kan garantert gjøre noe tilsvarende.

Gjenvinning av gamle gryter = reduserte klimagassutslipp

Ja, vi kan faktisk bidra til reduserte utslipp. Gjenvinning av metall er en superløsning for klimaet. Å gjenvinne gamle gryter er noe alle kan være med på, og det monner virkelig!

Visste du at verdens produksjon av jern, stål og aluminium står for omtrent åtte prosent av samlet globalt utslipp? Det høres kanskje ikke mye ut, men det gjør en forskjell hvis vi gjenvinner mer:

  • Gjenbruk av metall er hele ti ganger mer klimavennlig enn produksjon av nytt
  • Hvis alle panner og gryter vi kaster i Norge blir gjenvunnet kan vi redusere klimagassutslipp med mange hundre tonn årlig

Returordning på plass

Forrige uke la Natur og Ungdom fram et krav til den nye regjeringen om at alle butikker som selger gryter og panner må pålegges å ha en returordning for jern og metall. Inntil videre har i hvert fall vi i Jernia gjort det enkelt for deg å levere inn brukte kjeler, kniver og stekepanner i våre butikker. Du får rabatt og gode priser på nytt utstyr, samtidig som det gamle blir resirkulert og gjenvunnet.

Norsk Gjenvinning og Jernia inngår samarbeid om returordning for kjeler mm.Norsk Gjenvinning og Jernia inngår samarbeid om returordning for kjeler mm. Her er Lise Wulffs kunstinstallasjon Varde på Jernbanetorget.

Vi kan også gi knivene dine forlenget liv. Blir de sløve kan du ta dem med til oss, så sliper vi dem for deg. Slik at du fint kan bruke dem en god stund til.

Bidra til miljøarbeidet ved å rydde på kjøkkenet

70 prosent av det norske folk sier de vil bidra til å redusere utslipp, ifølge en helt fersk undersøkelse fra Cicero. Men mange vet ikke hva de kan gjøre.

La oss begynne med det vi kan gjøre noe med – som med grytene hjemme på kjøkkenet. Rydd opp, samle det du ikke lenger bruker og lever det til nærmeste Jernia. Om du ikke kan fortelle ungene dine at du forhindret klimakatastrofen, kan du i det minste si at du bidro med noe. Det kan vi alle gjøre!

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

 


Espen Karlsen's photo

Av: Espen Karlsen

Espen Karlsen er 49 år og har jobbet i Jernia siden april 2017. Han er utdannet kokk og studerte kjøkken- og restaurantledelse og hotelladministrasjon ved universitetet i Stavanger. Espen har tidligere jobbet som salgsdirektør og hotelldirektør i Choice Hotels, og har blant annet ledet Farris Bad og The Thief. Fra 2014 til 2017 var han konsernsjef i Raise Gruppen.

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

See all