Byggskum: Slik håndterer du det trygt og riktig

Av Carina Slåtta 12. november 2024

Shutterstock_645899980

Byggskum, også kjent som fugeskum, er et mye brukt produkt innen bygg- og anleggsindustrien. Men visste du at byggskum inneholder farlige stoffer som krever forsvarlig håndtering? Her får du en innføring i hvordan du skal håndtere byggskum på en trygg og miljøvennlig måte, slik at du unngår farlige situasjoner og ivaretar sikkerheten for deg selv og omgivelsene dine.

Byggskum, spraybokser og gassflasker har ulike egenskaper og forskjellige avfallsstoffnummer og skal sorteres hver for seg. Vi ser ofte byggskum kommer inn sammen med spraybokser og gassflasker, noe som fører til problemer for den videre behandlingen av avfallet. Dette kan du lese mer om i avfallsforskriften §11-5.

Ved håndtering av byggskum er det viktig å følge spesifikke prosedyrer for å minimere risikoen for skade. Dersom byggskummet inneholder isocyanater krever Arbeidstilsynet dokumentert opplæring i sikker bruk.

Riktig emballasje for byggskum

Byggskum skal aldri pakkes i helt tett emballasje, da det kan føre til farlig overtrykk på grunn av gassutviklingen som skjer etter bruk. For sikker oppbevaring skal byggskum derfor pakkes i godkjent ventilert emballasje, for eksempel et UN-godkjent klemringsfat med trykkventil. Denne emballasjen skal være merket med korrekt avfallskode, deklarasjonsnummer, avfallsbeskrivelse, UN-nummer og faresedler i henhold til Avfallsforskriften kapittel 11 og ADR-regelverket, og kun inneholde avfall med samme avfallskode.

Klassifisering og gjenvinning

Byggskum er klassifisert som farlig avfall med avfallskode 7121 (polymeriserende stoff, inkludert isocyanater) ifølge Norsk standard for klassifisering av avfall, NS 9431. Det er avgjørende å samarbeide med en godkjent avfallsmottaker for riktig behandling. Når byggskum gjenvinnes, skjer det hovedsakelig gjennom forbrenning, hvor energien kan utnyttes, og metallet i beholderen kan materialgjenvinnes. Dette bidrar til å minimere miljøbelastningen og sikrer at ressursene utnyttes på en bærekraftig måte.

Følg retningslinjene for trygg håndtering

For å sikre at byggskum håndteres forsvarlig, er det viktig å følge retningslinjene fra Norsk Gjenvinning og andre relevante myndigheter. Dette er ikke bare viktig for å unngå helsefare, men også for å redusere miljøskade. Riktig håndtering av farlig avfall er et felles ansvar, og sammen kan vi bidra til en tryggere byggeplass og et sunnere miljø.

Byggskum som inneholder isocyanater kan gi både akutte og kroniske helseplager ved innånding eller hudkontakt, så husk derfor også å bruke riktig beskyttelsesutstyr når du håndterer det.

Usikker på hvordan du skal sortere byggskum?

Hvis du er usikker på hvordan byggskum skal sorteres eller deklareres, finnes det mye nyttig informasjon på våre nettsider. Der kan du finne faktaark om en rekke typer farlig avfall, som kan hjelpe deg med å håndtere dette på riktig måte.

Riktig håndtering av byggskum er ikke bare et lovkrav, det er også en viktig del av å ta ansvar for både helse og miljø. La oss gjøre det vi kan for å holde avfallshåndteringen trygg og miljøvennlig!

Blå fat med svasrt lokk.

Temaer: farlig avfall


Carina Slåtta's photo

Av: Carina Slåtta

Carina Slåtta er fagleder for farlig avfall i Norsk Gjenvinning. Hun har fem års erfaring i selskapet, der hun har jobbet som kjemiker på vei med kartlegging, rådgivning, klassifisering, merking, riktig emballering og deklarering ute hos kunder. Carina er utdannet innen molekylærbiologi og har tidligere erfaring fra ALS Laboratory Group med miljøanalyser.

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

See all