Avfallshåndtering: Derfor skaper KFK i isolasjon trøbbel

Av Renate Heder 10. mars 2020

Norsk-Gjenvinning_KFK-gasser_isolasjon_farlig-avfall_foto_shutterstock_203882593

At KFK-gasser skaper trøbbel er gammelt nytt. At det skaper trøbbel i gamle isolasjonsmaterialer, burde også være kjent. Like fullt toppet problemene seg her hjemme i fjor og nedstrømsprisene økte med ti-gangen. Hvorfor ble det egentlig sånn?

KFK i isolasjon – hva er problemet?

KFK-gasser har, som du sikkert vet, en svært negativ påvirkning på ozonlaget og miljøet. Slike gasser har ikke vært tillatt brukt siden tidenes kanskje mest effektfulle miljøavtale - Montreal-avtalen - ble inngått i 1987.

MEN: I det norske avfallsmarkedet finnes KFK fortsatt i mye av isolasjonsmaterialet som ble produsert i perioden 1960 til 2002. Gamle garasjeporter, kjølevegger, ren isolasjon, pur-skum og lecablokker, er typiske eksempler som skaper utfordringer i dag, både fordi det ofte blir levert inn som restavfall, og fordi gode nedstrømsløsninger for å håndtere avfallet videre, mangler.

Last ned: Bedriftens guide for farlig avfall.

Isolasjon med KFK skal klassifiseres som farlig avfall

Disse utfordringene skaper trøbbel, både med tanke på håndtering og kostnader. Som et seriøst gjenvinningsselskap er Norsk Gjenvinning pålagt å ha mottakskontroll, og vi må sørge for at alt farlig avfall blir korrekt håndtert.

Hvis dokumentasjon mangler må våre mottakskontrollører klassifisere det som farlig avfall. Noe som igjen betyr at avfallet må analyseres, avvik må meldes og tilbakemeldinger sendes til kunde. Kostnader som i utgangspunktet kunne vært avklarte og forutsigbare, øker. Jeg regner med at du ser hvor det bærer? Ekstra arbeid, unødige diskusjoner, misfornøyde kunder og samarbeidspartnere.

Problemet er mulig å unngå. Her er en liten påminnelse:

Alle isolasjonsmaterialer som inneholder 0,1 prosent (tilsvarende 1000 mg/kg) eller mer av KFK- og HKFK, er farlig avfall og skal deklareres og leveres i henhold til avfallsforskriften kapittel 11.

Avklaring på forhånd skaper mer forutsigbarhet

Jobber du med riving og rehabiliteringsprosjekt og er usikker på hva som skal leveres av farlig avfall, hjelper vi mer enn gjerne til med råd og veiledning underveis for å unngå overraskelser den dagen avfallet skal leveres inn. Jeg vil tro at både du og virksomheten din er opptatt av miljøet, og foretrekker forutsigbarhet og problemfrie arbeidsprosesser.

I den forbindelse kan det sikkert være nyttig å kjenne litt til utfordringene knyttet til den videre håndteringen av KFK også.

KFK ligger dårlig an i konkurransen

I Norge er det ikke tillatt å bearbeide dette isolasjonsmaterialet uten særskilt tillatelse. Fram til nå har den mest brukte behandlingen av avfall med KFK vært forbrenning i godkjente høytemperatursanlegg.

Problemet i dag er, i tillegg til at KFK brenner dårlig og at gode nedstrømsløsninger fortsatt mangler, at markedet har et overskudd av farlig avfall til forbrenning. Og i konkurransen med å få plass i forbrenningsovnen, for å si det litt enkelt, kommer KFK svært dårlig ut. Noe som har forårsaket økte priser. 

Jeg håper denne artikkelen har vært oppklarende og at den kan bidra til økt forståelse for utfordringene knyttet til håndtering av isolasjon med KFK. Og igjen, spør oss gjerne om råd. Jo før, jo bedre. Det er det beste for miljøet, for deg som kunde – og for oss.

PS! Mange fjerner metallet fra isolasjonen før det leveres inn. Ikke gjør det. På den måten frigjøres nemlig miljøgiftene ut i naturen.

Vil du vite mer om farlig avfall? Besøk temasiden vår eller last ned guiden nedenfor!

LAST NED GRATIS GUIDE:Bedriftens guide for farlig avfall

Temaer: farlig avfall, miljø, avfallsdeklarering, isolasjon med KFK


Renate Heder's photo

Av: Renate Heder

Renate er utdannet Kjemiingeniør, og har jobbet med farlig avfall siden 2014. Tidligere har hun jobbet med kjemiske analyser innen miljø- og byggavfall i 5 år for ALS. Renate jobber som fagleder farlig avfall i Norsk Gjenvinning, der hun blant annet har fagansvaret for farlig avfall og er leder for rådgivningstjenesten «Kjemiker På Vei».

Epost

Skriv en kommentar:

Norsk Gjenvinning er Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Våre tjenester omfatter bl.a. avfallshåndtering, metallgjenvinning, industriservice, farlig avfall, og mye mer. Hver uke publiserer vi nye innlegg her på Gjenvinningsbloggen. Følg oss gjerne!

Besøk også www.ngn.no
Last ned gratis: Bedriftens guide for farlig avfall

Siste innlegg

Temaer

se alle