Riktig utstyr må til for å lykkes med kildesortering. Har du allerede den beste avfallsløsningen for din bransje på plass eller er det på tide å forbedre den? Sjekk ut disse fire tipsene om valg av kildesorteringsutstyr og hvorfor du bør anskaffe dem.
Avhengig av både bransje og bedrift kan det være en eller flere ulike avfallsløsninger, som passer best. Poenget er uansett at det skal være enkelt og effektivt å kildesortere. Da er det viktig å sørge for å ha riktig kildesorteringsutstyr på rett sted.
Miljøskap
For å unngå oppsamling av avfall ved kontorpulten - og ikke minst for å bidra til økt kildesortering - er det smart å plassere Miljøskap på minikjøkken og i andre fellesarealer. Det er flere grunner til at dette er en av mine favoritter. Miljøskap passer på de fleste arbeidsplasser, er svært fleksible med tanke på innhold og kan tilpasses etter individuelle behov.
De fleste av oss tar en kaffepause eller to i løpet av en vanlig arbeidsdag. Dessuten trenger vi å bevege oss. Det er derfor ingen grunn til at alle skal ha hver sin lille avfallsbeholder, lenger. I stedet kan vi legge turen til miljøstasjonen for å kaste avfallet som måtte oppstå.
Tilpass kildesorteringsutstyret
For å få best mulig utnyttelse og kildesortering ved bruk av miljøskap, er det avgjørende at du velger rett innredning til skapene. Valg av blant annet bakker, avfallsbeholdere og sekker må baseres på:
- antall mennesker som skal bruke miljøskapet
- hva slags avfall som skal kildesorteres
- avfallsmengde
Anskaffelse av slike skap er et signal til både medarbeidere, kunder og samarbeidspartnere om at dere tar miljøet på alvor. Løsningen kan også leveres i farger og materialer som passer til interiøret i bedriften.
Det er ikke alltid så enkelt å finne gode løsninger på egen hånd. Min klare anbefaling er derfor at du kontakter en rådgiver om dette, da det finnes mange gode løsninger på kildesorteringsutstyr i alle størrelser og former.
Se video: Slik takler bedriften strengere regler for kildesortering
Avfallstraller
I bedrifter der det ikke er plass til miljøskap, er avfallstraller et godt alternativ. Det samme gjelder hvis krav til interiør er mindre viktig. Traller er godt egnet der det er behov for å samle inn avfall fra flere steder, for eksempel på kjøpesenter eller andre større næringseiendommer.
De passer også godt for virksomheter som har behov for å kildesortere farlig avfall og EE-avfall. Avfallstraller med sorteringsbokser eller beholdere kan dessuten lett trilles til innsamlingspunkt for avfall.
Jeg har for øvrig også stor sans for spesialtilpassede traller for rengjøringspersonale. Disse sikrer at det som blir kildesortert på den enkelte arbeidsstasjon, hotellrom eller butikk, fortsetter å være kildesortert etter at det har blitt samlet inn. Slik sørger du for at ikke alt bare havner i én sekk.
Les også: Slik velger du rett kildesorteringsutstyr
Knytesekker
Transparente knytesekker i forskjellige farger er til super hjelp i kildesorteringsarbeidet, og de kan brukes overalt. Her snakker vi om blanke, fargede sekker, med tydelig sort skrift.
Sekkene bidrar til økt bevissthet knyttet til riktig kildesortering fordi det er lett å se når noe er kastet feil. I tillegg forteller den tydelige skriften på sekkene hva som skal kastes hvor.
Husk at forbudet mot bruk av sorte søppelsekker gjelder på landsbasis og har allerede vært i kraft i et par år. I tillegg gjelder nye regler for kildesortering av husholdningslignende avfall i bedrifter, som følge av endringene i Avfallsforskriften. Kravene innebærer blant annet at man enkelt skal kunne gjenkjenne avfallet ved bruk av sekker med fargekode.
Les også: En dårlig avfallsløsning kan bli en økonomisk fallgruve for bedriften
Informasjonsmateriell
Jeg er klar tilhenger av å dele informasjon som forklarer hvordan ting henger sammen, hva som skal gjøres, og hvorfor. Derfor er informasjonsmateriell også noe enhver bedrift bør ha som del av kildesorteringsutstyret.
Har du spørsmål om kildesorteringsutstyr og avfallsløsninger, eller trenger råd til planlegging, kan du kontakte oss i Norsk Gjenvinning. Trenger du flere tips om hvordan du optimaliserer kildesorteringen kan du også laste ned guiden vår om avfallsløsninger:
Dette blogginnlegget ble sist publisert 26. september 2017 og er senere oppdatert.