Miljøvennlig jul: Hvordan håndterer du avfallet?

Av Morten Frøid 20. desember 2016

julekule_avfallshåndtering_i_jula_650x300_foto_shutterstock.jpg

NG-bloggen tar vanligvis for seg temaer knyttet til avfallshåndtering og miljø i jobbsammenheng. Denne gangen gjør jeg et unntak. Som privatpersoner kan vi også i aller høyeste grad bidra til miljøet. Her er mitt juleønske.

Veldig mange er flinke til å planlegge juleinnkjøp. Det skrives lange lister, både over ønsker og alt som må kjøpes inn av mat, gaver og andre ting. Men hvor gode er vi til å planlegge en miljøvennlig jul?

Har du for eksempel en plan for å rydde opp igjen i det berget med papir, bånd og plast som er tilbake når gavene er pakket opp? Eller etter lange og og sene julefrokoster som hører jula til? Det blir gjerne rester her også. Avfallet hoper seg opp. Vi skriver snart 2017 på kalenderen, og det er på høy tid å innføre en liste til: Avfallshåndtering for en miljøvennlig jul.

1. Alternativ innpakning

Tidligere var det ganske vanlig å ta vare på brukt julepapir. Gavebånd fikk nye oppgaver. Lave priser og rikelig tilgang på nytt, har visket ut denne vanen. Hva med å innføre den igjen? Det er et lite, men godt bidrag til en "grønnere" jul. Vær kreativ! Jeg er ikke noen racer på dette området selv, men har registrert at det er mange måter å pakke inn gaver på.

2. Unngå glanset papir

Glanset gavepapir har et lavt papirfibernivå, og egner seg ikke for gjenvinning. I tillegg inneholder det giftstoffer. Derfor bør du heller ikke brenne det. I enkelte kommuner, deriblant Oslo, har de en ordning som gjør at du kan kaste julepapiret sammen med vanlig papiravfall. De fleste steder skal det fortsatt kastes i restavfallet.

sortere.no kan du sjekke hvordan julepapiret skal samles inn der du bor. På denne siden kan du forøvrig også finne ut av hvilke andre kildesorteringsløsninger som finnes på ditt hjemsted.

3. Egen sekk for plastemballasje

Plastsortering er heldigvis i ferd med å bli godt innarbeidet. Ikke bryt denne vanen på julaften. Ha en egen sekk klar for plastavfall og emballasje etter leker etc. (Bor du i Oslo, bør du ha de blå posene i klare). Nedenfor har jeg listet opp et par andre produkter som folk har lett for å glemme å sortere som plast:

  • Kaffeposer
  • Potetgullposer
  • Pappvin (det vil si innerposen)

4. Leker og EE-avfall

Nye leker under juletreet, fører kanskje til at gamle blir kastet. Er det snakk om leker som har elektriske komponenter, skal de kastes som EE-avfall. Det samme gjelder selvfølgelig alt annet småelektrisk utstyr. Alle forretninger og utsalgssteder som selger elektriske produkter, har plikt til å ta imot returer. Kanskje blir det en rolig dag i romjulen som kan brukes til en slik opprydning?

5. Kildesorter lyspærer, lysrør, batterier og blekkpatroner

Forbruket av lyspærer og batterier øker i julemåneden. Lag deg en oppsamlingsordning for det som skal kastes og ta det med til et returpunkt neste gang du er ute og handler. Stadig flere butikker har lagt til rette for kildesortering av slike produkter. Det skal sorteres enten som EE-avfall eller farlig avfall. 

Har printeren ditt gått varm i forbindelse med skriving av julekort? Brukte blekkpatroner skal ikke i restavfallet, men behandles som farlig avfall. Lever til de brukte patronene tilbake til forhandleren. 

6. Bruk restemat

Det er ikke til å komme unna at det blir mye mat i julen. Det betyr også en del restemat. Matblogger og nettsider har gjerne mange gode tips til hvordan du kan utnytte den. (Dette er jeg faktisk ganske god på!) Hvis du tror at ikke maten blir brukt i løpet av juledagene, så bruk fryseren. 

Når det gjelder avfallssortering for matavfall, varierer dette rundt omkring i landet. Følg de oppfordringene kommunen gir deg.

7. Hva med juletreet?

Plaststrømpen som mange juletrær er pakket inn i, skal kastes i plastavfallet, og den dagen du har fått nok av jula og treet skal ut, skal du kaste det som hageavfall. Det er gratis å levere. Mange steder har de egne innsamlingsordninger for dette også. Sjekk hva som gjelder i din kommune.

Jeg har ingen ønsker om å legge en demper på julestemningen din, men hvis du allerede nå krysser av i kalenderen at denne jobben skal gjøres, har du fullført planleggingslisten din for en miljøvennlig avfallshåndtering i julen. 

Ha en fin, "grønn" og miljøvennlig jul!

Psst! Du kan finne mange gode råd til miljøvennlig jul på nettet. Sjekk for eksempel ut denne siden til Miljøfyrtårnet.   

Temaer: miljø, avfall, miljøvennlig jul


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten Frøid har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987. Først som selvstendig næringsdrivende og fra år 2000 med ulike roller i Norsk Gjenvinning-konsernet. Fra 2003 har han hatt stilling som markedsdirektør i konsernet. Han har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen på flere plan.

Epost

Norsk Gjenvinning er Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Våre tjenester omfatter bl.a. avfallshåndtering, metallgjenvinning, industriservice, farlig avfall, og mye mer. Hver uke publiserer vi nye innlegg her på Gjenvinningsbloggen. Følg oss gjerne!

Besøk også www.ngn.no
New Call-to-action

Siste innlegg

Temaer

se alle