Hvordan sikre at avfallet ditt ikke går til barnearbeid i India

Av Christine Tørklep 21. mars 2017

Norsk_Gjenvinning_barnearbeid_sporbarhet_india_foto_shutterstock_199262393-1.gif

Har du egentlig kontroll på hva som skjer med avfallet ditt når det blir omsatt i det globale råvaremarkedet? - Det tar jeg for gitt at min avfallsleverandør har kontroll på, tenker du kanskje. Og det får vi jo håpe. Men vil du være helt sikker, er det en ting du trenger: dokumentasjon på sporbarhet.

Avfallsbransjen er i sterk utvikling og søppelkrisen i Oslo kommune viser at det kan være store sprik i kvalitet på denne typen tjenester. Norske bedrifter benytter gjerne mange underleverandører innenfor avfall og gjenvinning. Det kan være forskjellige aktører som håndterer restavfall, metaller, oljeutskiller eller annet farlig avfall. Jo flere aktører, jo større er risikoen for at avfallet havner på avveie.

Men er det reelt at det kan ende opp hos barnearbeidere i India? Absolutt. Selv om India i 2014 innførte en lov som forbød barn under 14 år å jobbe, er barnearbeid fortsatt heller regelen enn unntaket. Særlig gjenvinning og tekstil er utsatte bransjer. Les her hva vi fant da vi dro på revisjon til vår underleverandør i 2013. Etter denne revisjonen stanset vi all eksport av avfall til India. Det ble rett og slett for krevende å finne forsvarlig sluttbehandling.

Sporbarhet gir trygghet

Dokumentasjon på sporbarhet står altså helt sentralt. Når du ber din leverandør om dokumentasjon på sporbarhet, får du et bevis (se bildet) på at avfallet har kommet fram til riktig aktør og at sluttbehandlingen er gjennomført som avtalt. Da har du også oversikt over hvilke aktører som har håndtert avfallet langs hele reiseruta.

Sporbarhet.png

Avfallshåndtering - et undervurdert innkjøp?

Innkjøpere stiller ofte krav om at varer som importeres ikke skal være forbundet med barnearbeid. Men mange glemmer å tenke på at avfallet som går ut fra bedriften også er forbundet med risiko.

Det er en enkel sak for innkjøpsavdelingen å stille krav om sporbarhet, og for de seriøse leverandørene er det enkelt å framskaffe dokumentasjon på dette. Men arbeidet som ligger bak er svært komplekst.

 

(Bildet her viser dokumentasjon for «Mixed Metal Scrap» fra Norsk Gjenvinning Metall. Transporten er arrangert av Norsk Gjenvinning Downstream, fraktet av 3 forskjellige aktører (carriers) og gjenvunnet av Xiclian Metal Co Ltd i Songgang Town, Kina. Dokumentet er signert og stemplet av Elsa Wong.)

Les også: Hvordan sikre compliance i avfallshåndteringen?

Både system og kultur

Det stiller høye krav til både systematikk og kultur hos dine leverandører og deres samarbeidspartnere. Det er særlig tre punkter som er viktige:

  • Risikoen for at avfallet kommer på avveie øker betraktelig når det eksporteres utenfor Norden. Derfor er det spesielt viktig å velge gode samarbeidspartnere. I Norsk Gjenvinning er vi nøye på hvem vi jobber sammen med. Vi bruker eksterne eksperter i forkant, bruker tid sammen med ledelsen i sluttbehandling, og drar på revisjoner for å sikre at virksomheten drives i tråd med våre krav til HMS, kvalitet og ansvarlighet.
  • Når avfall skal eksporteres er det en rekke forskrifter og direktiver som skal etterleves. Hos oss har vi dedikerte fagpersoner med ansvar for etterlevelse, og vi har jobbet mye med å utvikle gode prosedyrer med tydelig ansvarsdeling for involverte parter.
  • For å kunne følge avfallet fra mottak og omlasting via transportører til sluttbehandling må det også registreres. Alle varestrømmer logges i forretningssystemet vårt. Mottaker av varen signerer og oversender følgedokumenter, som bekrefter at avfallet er mottatt og sluttbehandlet. Dokumentene lagres i tre år.

Hvor er risikoen størst?

Mine kolleger har vært på flere revisjoner hos sluttbehandlingsanlegg i Asia. De kan fortelle at det er overraskende lett å se hvor avfallet kommer fra - både merkevarer og transportører er tydelig eksponert på anleggsområdene.

Du lurer kanskje på hvor du skal starte arbeidet med å sikre sporbarhet for avfallet? Hvis du må prioritere hvilke leverandører som skal følges opp, anbefaler jeg å starte med metaller, farlig avfall eller avfall som eksporteres utenfor Norden. Det er her risikoen er absolutt størst.

Ta gjerne en titt på blogginnlegget Risikerer din virksomhet negativ omtale på grunn av avfallshåndteringen? for flere tips, eller last ned guiden vår nedenfor.

 LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for dokumentasjon og rapportering av  avfallshåndtering

Temaer: avfallshåndtering, compliance, dokumentasjon


Christine Tørklep's photo

Av: Christine Tørklep

Christine Tørklep har tidligere jobbet som Key Account Manager i Norsk Gjenvinning-konsernet. Hun er utdannet miljøingeniør, har en MSC i miljøstrategi og en MBA i økonomisk styring og ledelse. Før hun kom til Norsk Gjenvinning ledet Christine arbeidet med å utvikle og integrere bærekraftsanalyser i Storebrand Kapital-forvaltning. Hun har også bakgrunn som rådgiver innenfor farlig avfall.

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

See all