Video: Kildesortering av papp og papir

Av Morten Frøid 16. november 2021

Papp og papir av alle slag kan gjenvinnes og benyttes i nye produkter, men det krever riktige metoder for å få skikkelige råvarer av returpapiret. Stikkordet er kvaliteten på fibrene.

Ved gjenvinning av returpapir, sparer vi miljøet for bruk av såkalt jomfruelige fibre. Det vil si at det erstatter bruk av tømmer som råvare.

I returpapiret er fibrene allerede skilt fra hverandre, og da blir gjenvinning en enklere prosess enn ved utvinning fra tømmer, ved produksjon av nye papirprodukter. Og det igjen sparer oss for mye CO2.

Fiberkvalitet

Så kildesortering og gjenvinning av papp og papir samfunnsnyttig, men det er noen kriterier som må være på plass.

Egenskapene ved fibrene spiller en rolle her. Returpapir brukes mye til produksjon av bølgepapp til emballasje. På godt norsk pappesker. Her har emballasjeprodusenter behov for en viss lengde på fibrene for å få nødvendig styrke i bølgepappen.

Les også: Krav til kildesortering på byggeplass

Riktig verktøy

I denne videoen får du flere detaljer om slike kvalitetskrav og hva slags utstyr som gjør det enklere å sortere papp og papir for å få den ønskede kvaliteten:

 

Les også: Derfor bør du kildesortere bølgepapp, papp og papir

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Temaer: kildesortering, avfallsløsninger, papirgjenvinning


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten Frøid har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987. Først som selvstendig næringsdrivende og fra år 2000 med ulike roller i Norsk Gjenvinning-konsernet. Etter 2003 har han hatt stilling som markedsdirektør i konsernet. Han har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen på flere plan.

Epost

Skriv en kommentar:

Norsk Gjenvinning er Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Våre tjenester omfatter bl.a. avfallshåndtering, metallgjenvinning, industriservice, farlig avfall, og mye mer. Hver uke publiserer vi nye innlegg her på Gjenvinningsbloggen. Følg oss gjerne!

Besøk også www.ngn.no
New call-to-action

Siste innlegg

Temaer

See all