Trenger din bedrift utstyr som komprimerer avfallet?

Av Rune Jahnsen 26. januar 2021

presset_plast_foto_shutterstockjpg.jpg

Komprimatorer presser sammen avfall som reduserer avfallsvolumet, og dermed også antall tømminger. Hvorvidt din bedrift har behov for utstyr som komprimerer avfallet, og om det vil være lønnsomt, avhenger av hvor store mengder avfall dere produserer - og hva slags typer avfall det er snakk om. I denne artikkelen kan du lese om hva du bør vurdere, og hva slags type utstyr som egner seg for din bedrift.

Trenger din bedrift en avfallskomprimator eller emballasjepresse?

Ta en rask kikk på disse spørsmålene:

  • Har dere et overfylt avfallsrom?
  • Fylles rommet på kort tid?
  • Må dere ha tømming 3 - 7 dager i uka?
  • Har dere mye avfall som forårsaker vond lukt?

Svarer du ja på et eller flere av spørsmålene, bør du vurdere utstyr som komprimerer avfallet.

Hva slags komprimeringsutstyr har dere behov for?

Neste steg blir å velge riktig komprimator, eller emballasjepresse. Ta utgangspunkt i avfallstypene med størst volum. Det kan være restavfall, papp, plast, metall, mat, glass etc. 

Løsningene og mulighetene er mange. Spennet strekker seg fra fullkomprimatorer med løftearm til mindre og plassbesparende emballasjepresser som kan veggmonteres og tilpasses standard beholdere. Kjølt komprimator med egen innkaståpning for varer som skaper lukt, vil være nyttig der vond lukt er et problem. 

For bransjer som dagligvare, hotell og eiendom med restauranter som har større mengder med matavfall og glass, finnes det utstyr som reduserer avfallsmengden med 70 - 80 prosent, samtidig som problem med lukt og skadedyr unngås. 

Hva med plass?

Plassen dere disponerer påvirker også valget. Kanskje er lokalene så små, eller volumene så store, at en uteløsning er eneste muligheten. Er plassering ute det eneste alternativet, kan det være greit å ha i bakhodet at en parkeringsplass er den dyreste plassen du kan kjøpe.

Varemottak med komprimator

Ved å plassere en komprimator på varemottaket, vil du spare medarbeiderne dine for både tid og merarbeid. Papp og emballasje kan fjernes og komprimeres før varene fordeles videre. 

Penger å spare med en effektiv avfallsløsning

Avfallsmengden kan reduseres med alt fra 20 - 30 prosent og opptil 70 - 80 prosent. Som jeg nevnte innledningsvis, vil det igjen redusere behovet for antall tømminger. Siden transporten utgjør en stor del av de totale avfallskostnadene, er det helt klart penger å spare på sikt her.

Les også: Slik reduserer du kostnadene i avfallshåndteringen

Du kan lese mer om emballasjepresser og komprimatorer på nettsidene til Norsk Gjenvinning. Ønsker du ytterligere informasjon om hvordan du kan planlegge gode avfallsløsninger, kan du ta en titt på denne temasiden. Last gjerne ned guiden vår for effektive og miljøriktige avfallsløsninger også.

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Temaer: avfallsløsninger


Rune Jahnsen's photo

Av: Rune Jahnsen

Rune har jobbet i Norsk Gjenvinning siden 1994. Først som selger for avdeling Oslo og fra 1998 som Key Account Manager for konsernavtaler. Han jobber med utvikling av utstyr, merkeprogram og konsepter for våre kunder. Rune har ansvar for flere store nasjonale kunder og har lang erfaring med tilrettelegging av avfallsløsninger med høy gjenvinningsgrad.

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

See all