Derfor bør du velge avfallsbeholdere som tenker selv

Av Morten Tønseth 16. februar 2021

SolarBin_Enviropac_NG_avfallsbeholder-med-komprimator

Du har kanskje sett dem uten at du har tenkt nevneverdig over det. Avfallsbeholdere med solcellepanel på toppen. Som er smarte og tenker selv. Stadig flere byer og steder rundt om i verden tar nemlig i bruk smarte beholdere som Solarbin. Det er ingen grunn til at ikke kommuner, kjøpesentre, idrettshaller og andre her hjemme, bør gjøre det samme.

Slutt på avfall som flyter utover

Overfylte avfallsbeholdere i bybildet, ved populære friluftsområder eller på badestrender, er verken spesielt hyggelig eller bra for miljøet. Men løsningen på problemet er veldig enkel:

Avfallsbeholdere som komprimerer avfallet.

Det betyr, i tillegg til at avfallet ikke lenger flyter utover, økt kapasitet og færre tømminger. Noe som igjen reduserer utslipp, trafikk og støy - og driftskostnader og samtidig øker trivselen for de som ferdes i området. Miljøvennlig? Utvilsomt. Men hvorfor kan beholderne også kalles smarte?

Hva kjennetegner smarte avfallsbeholdere?

Det er selvfølgelig teknologien som gjør at de i likhet med mobiltelefoner og nye TV-er lever opp til betegnelsen «smarte». De holder selv kontroll med hvor mye avfall som er i beholderne og komprimerer avfallet ved behov. Ved hjelp av digital kommunikasjon gir de selv beskjed om at de er fulle. Den som skal tømme, blir varslet via SMS og e-post. Avfallsbeholderne gir også beskjed hvis de har teknisk trøbbel, eller for eksempel hvis noen – mot formodning – skulle ha klart å flytte på dem.

Med løsningen følger muligheter for detaljert KPI-rapportering som gjør det enkelt å følge utvikling over tid. Og at avfallsvolumet går ned, vil garantert merkes. Solarbin reduserer avfallsvolumet med inntil 90 prosent.

Smarte avfallsbeholdere er egnet for mer enn det offentlige rom

Enviropac har for tiden et prøveprosjekt gående i samarbeid med Oslo kommune hvor smarte avfallsbeholdere er plassert rundt i byen. Jeg har stor tro på at dette vil bidra til en mer effektivavfallshåndtering som igjen vil bety sparte kostnader for felleskapet.Norsk-Gjenvinning_Enviropac_Solarbin_Oslo

Egenskapene disse beholderne har gjør dem også ideelle for andre bruksområder som kjøpesenter, sportsarenaer, kulturlokaler, tog- og busstasjoner, flyplasser, med mer. Avfallsbeholderne kan fint plasseres inne, og drives på strøm.

Når det er sagt, finnes det også andre typer avfallsbeholdere som er mindre enn Solarbin, men vel så smarte, som er laget spesielt for innendørs bruk. Det kan du lese mer om på Enviropacs egne nettsider.

Kikker du inn i en Solarbin vil du finne et helt vanlig avfallsbeholder på 120 eller 240 liter, som lett kan byttes ut. Det finnes også en løsning med 360 liter for de som har store avfallsvolum.


Mindre smitterisiko med Solarbin

Kanskje flyter ikke avfallet over der du trenger en løsning. Det er fortsatt gode grunner til å velge smarte avfallsbeholdere, for det finnes også versjoner som ikke komprimerer avfallet, men som kommuniserer digitalt og rapporterer på avfallsmengdene. Og som dermed gir deg god kontroll på økonomi og logistikk.

Begge typene kan dessuten kombineres med andre beholdere og inngå i større kildesorteringsløsninger, med for eksempel papp og plast i tillegg til restavfall, hvis det er her ditt fokus ligger.
Norsk-Gjenvinning_Enviropac_Solarbin_fotpedal

Sist, men ikke minst, er det en hygienefaktor her. Solarbin har innebygd fotpedal som gjør at man slipper å bruke hendene når en kaster søppel. Det siste året har minnet oss på hvor viktig håndhygiene er for å bekjempe smitte. Å slippe å ta på lokk og luker, er kanskje en god grunn i seg selv til å vurdere nye beholdere, laget for framtiden?

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Temaer: avfallsløsninger, digital avfallshåndtering


Morten Tønseth's photo

Av: Morten Tønseth

Morten Tønseth er leder for EnviroPac sin virksomhet i Norge, en stilling han hatt i 12 år. EnviroPac er i dag den største og ledende leverandøren av utstyr til kildesortering og avfallsbehandling. Morten har tidligere jobbet mange år i IT-bransjen og industrien før han «ramlet i avfallsbøtten» i 2008. Siden den gang har han vært med på utviklingen i vår bransje, hvor vi har flyttet oss fra å være en del i avfallsrommet til å være på agendaen i styrerommet. Avfallsbransjen er en viktig del av det grønne skiftet.

Epost

Skriv en kommentar:

Norsk Gjenvinning er Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Våre tjenester omfatter bl.a. avfallshåndtering, metallgjenvinning, industriservice, farlig avfall, og mye mer. Hver uke publiserer vi nye innlegg her på Gjenvinningsbloggen. Følg oss gjerne!

Besøk også www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

See all