Derfor bør du velge avfallsbeholdere som tenker selv

Av Erlend Værdal 22. august 2023

Solarbin 1

Du har kanskje sett eller kastet søppel i en avfallsbeholder med solcellepanel på toppen, uten at du har tenkt nevneverdig mer over det? Disse avfallsbeholderne sørger for smart avfallshåndtering, ved å tenke helt på egen hånd.

Overfylte avfallsbeholdere i bybildet, ved populære friluftsområder eller på badestrender, er verken spesielt hyggelig eller bra for miljøet. Stadig flere byer og steder rundt om i verden tar derfor i bruk smarte beholdere, som Solarbin.

Ved hjelp av smart teknologi bidrar de til å redusere avfall som ender opp med å flyte utover. Det er ingen grunn til at ikke kommuner, kjøpesentre, idrettshaller og andre her hjemme, bør ta i bruk samme løsning.

Solarbin har nå blitt oppgradert til andregenerasjons avfallsbeholder. Den nye modellen har blitt enda smartere og kan enkelt tilpasses ulike behov for design og utforming.

Effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Dette kjennetegner smarte avfallsbeholdere

Ved hjelp av smart teknologi bidrar avfallsbeholderne til å redusere avfall slik at det ikke ender opp med å flyte utover. Selve beholderen drives av solenergi og er utstyrt med en nivåmåler som sender data til programvaren «BriteBin». Her vil den som drifter beholderne ha tilgang til driftsdata fra disse, med nøyaktige avlesninger av avfallsvolum. Gjennom digital kommunikasjon kan beholderen «snakke» med renovatørene og varsle om at det nærmer seg behov for tømming.

Funksjoner som forenkler avfallshåndteringen

Beholderne registrerer informasjon om blant annet bruk, tømming og temperatur. Slik kan de selv holde kontroll over avfallsvolumet og komprimere avfallet ved behov. Dette gir verdifull og nyttig kunnskap for å planlegge best mulig plassering for publikum, tømmesekvens og kjøreruter.

Sensorene kan også monteres i andre avfallsløsninger slik at man kan få en total oversikt over volumer og fyllingsgrader. Den som skal tømme, blir varslet via SMS og e-post. Avfallsbeholderne gir beskjed hvis de har teknisk trøbbel, eller for eksempel hvis noen – mot formodning – skulle ha klart å flytte på dem.

Med løsningen følger muligheter for detaljert KPI-rapportering, som gjør det enkelt å følge utvikling over tid. At avfallsvolumet går ned, vil garantert merkes - Solarbin reduserer mengden avfall med inntil 90 prosent.

Se video: Digitalisering og avfallshåndtering

Digital kontroll på avfallsmengden

Selv om du ikke opplever at avfallet stadig vekk flyter over, er det uansett gode grunner til å velge smarte avfallsbeholdere. Det finnes versjoner som ikke komprimerer avfallet, men som fortsatt kommuniserer digitalt og rapporterer på avfallsmengdene. Dette gir deg god kontroll på økonomi og logistikk.

Begge typene kan dessuten kombineres med andre beholdere og inngå i større kildesorteringsløsninger, med for eksempel papp og plast samt restavfall, hvis det er her ditt fokus ligger.

Miljøvennlige egenskaper

De miljømessige fordelene med smarte avfallsbeholdere er mange. Blant annet fører komprimering til økt avfallskapasitet, færre tømminger og at avfallet ikke flyter utover. I tillegg sørger Solarbin for:

  • å redusere utslipp
  • mindre trafikk og støy grunnet færre tømminger
  • reduserte driftskostnader
  • økt trivsel for de som ferdes i området

Les også: Analyseverktøy som gir mer effektive avfallsløsninger

Egnet for mer enn det offentlige rom

Smarte avfallsbeholdere fra Enviropac er i bruk i flere byområder. Vi ser at dette bidrar til en mer effektiv avfallshåndtering som igjen vil bety sparte kostnader for felleskapet og mer fornøyde brukere.

Norsk-Gjenvinning_Enviropac_Solarbin_OsloBeholdernes egenskaper gjør dem også ideelle for andre bruksområder:

  • kjøpesentre
  • sportsarenaer
  • kulturlokaler
  • tog- og busstasjoner
  • flyplasser
  • andre steder med mye publikumstrafikk

Kikker du inn i en Solarbin, vil du finne en helt vanlig avfallsbeholder på 120 eller 240 liter, som lett kan byttes ut. Det finnes også en løsning med 360 liter for de som har store avfallsvolum.

Avfallsbeholderne kan også fint plasseres inne og drives på strøm. Det finnes også mindre versjoner, blant annet den smarte avfallsbeholderen TOM som er laget spesielt for innendørs bruk.

Les også: Avfallsrommet: Bedre kontroll med rett utstyr og tydelig merking

Redusert smitterisiko med SolarbinNorsk-Gjenvinning_Enviropac_Solarbin_fotpedal

Sist, men ikke minst, er det en hygienefaktor her. Solarbin har innebygget fotpedal som gjør at du slipper å bruke hendene når du kaster søppel. De siste årene har minnet oss på hvor viktig håndhygiene er for å bekjempe smitte. Å slippe å ta på lokk og luker, er kanskje en god grunn i seg selv til å vurdere nye beholdere?

 

LAST NED GRATIS GUIDE: Guide for effektive og miljøriktige avfallsløsninger

Dette blogginnlegget ble sist publisert 16. februar 2021 og er senere oppdatert. 

Temaer: avfallsløsninger, digital avfallshåndtering


Erlend Værdal's photo

Av: Erlend Værdal

Erlend Værdal er leder for kundesenteret og avdelingene for offentlige kunder og prosjektsalg i EnviroPac. Han ble først ansatt i 2020 som ansvarlig for avfallsbeholdere og offentlige kunder, etter at selskapet ble kjøpt av den store europeiske produsenten av avfallsbeholdere, Sulo. Erlend har salgsbakgrunn fra løsninger til grafisk bransje.

Epost

I Gjenvinningsbloggen ønsker vi å gi både virksomheter og privatpersoner interessant og relevant innhold om temaer som avfallshåndtering, kildesortering, materialgjenvinning og farlig avfall. Vi er en engasjert gjeng med ulik fagkompetanse som bidrar til bloggartikler som publiseres hver uke. Er det temaer du mener vi bør ta tak i, så gi oss et tips!

Bruk gjerne skjemaet til å melde deg på Gjenvinningsbloggen, så får du varsler om nytt innhold.

Besøk også vår hjemmeside www.ngn.no
Guide for Effektive og Miljøriktige Avfallsløsninger

Siste innlegg

Temaer

See all