Vårdugnad i borettslaget? Her er oppskriften på en vellykket gjennomføring!

Av Morten Frøid 06. mars 2017

Norsk_Gjenvinning_vårdugnad_i_borettslaget_vafler_v2_foto_40918208258.gif

Våren nærmer seg - heldigvis! Et nesten like sikkert vårtegn som båtpuss og folk som nyter kaldt i glasset på uteserveringen, er vaffelduft og dugnad i borettslaget. For at en dugnad skal bli en positiv opplevelse for alle - inkludert dem som helst vil pusse båt eller gjøre andre ting, kan det være lurt å legge en god plan. Vi gir deg oppskriften for å lykkes med en effektiv og miljøvennlig dugnadsgjennomføring.

En god oppskrift er avgjørende

Hender det at du følger oppskrifter når du skal lage mat? Det gjør jeg av og til. Særlig hvis jeg skal lage noe jeg er usikker på. Men det er kjedelig å stå midt i tilberedningen og oppdage at noe mangler, enten det er snakk om ingredienser eller redskaper.

Slik kan det også være med det å arrangere vårdugnad i borettslaget. Planleggingen er halve gjennomføringen, og det er dumt å mangle utstyr og løsninger når dugnadsgjengen står klar. 

Så følg med - her kommer oppskriften:

(Psst! Hvis du har dårlig tid og vil jukse litt slik Ingrid Espelid gjorde på NRKs fjernsynskjøkken i gamle dager, kan du hoppe til slutten av innlegget).

Start med planlegging og forberedelser 

Begynn med å planlegge når, hvordan og hva: 

 • Når skal dugnaden gjennomføres? 
 • Hvordan skal vi informere slik at flest mulig stiller opp? 
 • Hva skal gjøres? - Sett opp en konkret arbeidsliste i prioritert rekkefølge 
 • Hva slags utstyr og redskap behøver vi? Få kontroll på hva som er tilgjengelig av redskap, skaff det som trengs, og bestill container og annet oppsamlingsutstyr til rett tid!

En god dose informasjon

Informasjon er en av hovedingrediensene. Det er nyttig med en tydelig beskrivelse av hva som skal gjøres. Skal du sikre god oppslutning om dugnaden må du kommunisere tydelig. Pass derfor på å blande inn en god dose informasjon inn i forberedelsene også. Kommuniser det ut til alle involverte:

 • Heng opp plakater
 • Send ut brev/epost/meldinger - i god tid 
 • Inkluder informasjon som forteller om hva som er lov å kaste i containeren
 • Opplys om når containeren kommer, hvor lenge den blir stående, og hva de eventuelt bør forberede seg på

Spe på med containere og annet utstyr 

Sørg for at dere har alle redskapene og utstyret som trengs til rett tidspunkt. I matoppskrifter blir du gjerne anbefalt å legge fram alt nødvendig redskap slik at du kan jobbe raskt og effektivt. Til dugnaden anbefaler jeg deg at du skaffer deg en oversikt i forkant, og passer på at alt er på plass til dugnadsdagen:

 • Husk å bestille container og eventuelt annet oppsamlingsutstyr i god tid. (Containere settes gjerne ut fredag og hentes igjen mandag)
 • Tenk gjennom hvor containeren skal stå. (Hvor er det mest hensiktsmessig å plassere den? Trengs det flere? Er det grei tilgang for leverandøren som skal plassere containeren? 
 • Har dere tilstrekkelig med redskaper i fellesboden eller må folk ta med seg noe? 
 • Hva må eventuelt kjøpes inn?

Farlig avfall? Rydd i kjeller, garasje og loft

Farlig avfall som kjemikalier, maling, spraybokser og annet har en tendens til å bli stående i kriker og kroker. Tøm skuffer og skap, rydd i loft og kjeller. Det er strenge regler for hvordan det farlige avfallet skal lagres og håndteres. Ta det med som en del av vårryddingen i år. Det finnes eget utstyr for oppsamling og bortkjøring av dette.

Alternative ingredienser: "søppeltaxi" eller komprimatorbil

Er det vanskelig å komme til med containere, finnes det alternativ. Da kan dere for eksempel samle opp avfall i sekker på bestemte steder på forhånd, og så få en avfallsbil (en "søppeltaxi") eller komprimatorbil til å komme og hente avfallet på et avtalt tidspunkt. 

En annen mulighet er å gjøre en avtale hvor en komprimatorbil kommer til stedet et par timers tid slik at dere kan kaste avfall rett i bilen. I enkelte storbyer er Avfall i sekk også et alternativ. 

Krydre med litt kildesortering?

Erfaring viser at kildesortering på store dugnader kan være vanskelig å gjennomføre, blant annet fordi det krever flere typer beholdere, og gjerne litt ekstra "disiplin" når mange er sammen om jobben. Men selv om forskjellige typer avfall blir kastet i en og samme container, betyr ikke det at avfallet ikke blir gjenvunnet. Om man følger reglene for hva som ikke skal kastes i containeren blir avfallet utnyttet til energi, og miljøgevinsten kan være den samme som ved mer utstrakt kildesortering. 

Feil krydder kan ødelegge et fremragende måltid. Her er et godt råd for hva du må passe på slik at avfallet ikke blir feilblandet (ellers kan det fort bli dyrt!):

Sørg for tydelig informasjon om hva som ikke skal kastes i containeren

Velger dere å satse på kildesortering, bør dere på forhånd ha tenkt ut hva slags typer avfall dere trenger å kaste. Kanskje har dere behov for bur til ee-avfall, eller oppsamlingsutstyr for farlig avfall.

En stor slump med vaffelrøre

Det blir ingen ordentlig dugnad uten vafler, så sørg for at noen påtar seg den jobben også. Er du redd for at dugnadsarbeiderne blir for trøtte til å jobbe videre etter å ha fått i seg for mange vaffelhjerter, bør du vurdere å føye til dette sist i oppskriften.

Oppsummert i korte trekk blir i dugnadsoppskriften slik:

1. Lag en oversikt over hva som skal gjøres 
2. Send ut invitasjoner - med tydelig informasjon om tid og sted
3. Bestill containere og evt. annet utstyr - tenk på plassering og tilgang
4. Stek og server vafler

Godt levert på døra?

Enkelte matleverandører leverer matkasser hjem på døra og gjør det mulig å lage deilige middager på en enkel måte. Alt du trenger ligger i kassen du får. Vi har vår egen variant.

Vil du jukse litt med dugnadsoppskriften over? Norsk Gjenvinning har utarbeidet en ferdig pakke som inneholder det informasjonsmateriellet du trenger for å gjennomføre dugnaden på en profesjonell måte. Den inneholder plakat og innbydelser - og selvfølgelig en oppskrift på gode vafler. Du kan laste ned pakken nedenfor. Det kaller vi godt levert! 

  

Last ned informasjonsmateriell

Temaer: kildesortering, avfallshåndtering


Morten Frøid's photo

Av: Morten Frøid

Morten Frøid har vært i gjenvinningsbransjen siden 1987. Først som selvstendig næringsdrivende og fra år 2000 med ulike roller i Norsk Gjenvinning-konsernet. Fra 2003 har han hatt stilling som markedsdirektør i konsernet. Han har vært leder for Norges Råvaregjenvinningsforening og deltar kontinuerlig i arbeid med å utvikle rammevilkår for gjenvinningsbransjen på flere plan.

Epost

Norsk Gjenvinning er Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Våre tjenester omfatter bl.a. avfallshåndtering, metallgjenvinning, industriservice, farlig avfall, og mye mer. Hver uke publiserer vi nye innlegg her på Gjenvinningsbloggen. Følg oss gjerne!

Besøk også www.ngn.no
Vårrydding 2017

Siste innlegg