5 tips til en miljøriktig løsning for farlig avfall

Av Renate Heder 18. juli 2017

miljsafe_ngn.jpg

Har du med farlig avfall å gjøre, har du også et stort miljøansvar. I dette blogginnlegget kan du lese om fem områder du bør være spesielt oppmerksom på. Kan du sette "check" og godkjent på alle, kan du gi deg selv en klapp på skulderen - da har dere en miljøriktig løsning! Hvis ikke, bør du benytte deg av følgende tips.

Tips 1: Sørg for opplæring av alle involverte

Håndtering av farlig avfall krever grundig opplæring av alle involverte slik at arbeidet blir gjort mest mulig miljøvennlig og på en sikker måte. Informasjon om konsekvenser ved feil håndtering av de produktene dere har, må være tilgjengelig for alle. Ingen på arbeidsplassen skal lure på hvor de skal gjøre av helsefarlig materiale, malingrester, gamle spraybokser eller hva det måtte være. 

Tips 2: Sørg for riktig sortering og merking

Det er viktig at forskjellige farlige avfallstyper ikke blandes. Påse at dere har tilstrekkelig med beholdere og øvrig utstyr, og at dette er godt merket. Tydelig merking må til for å formidle til alle hva slags produkt det er snakk om og hva det inneholder. Dessuten er det et must for å få alle medarbeidere til å sortere riktig. 

Tips 3: Sørg for forsvarlig lagring

Farlig avfall skal oppbevares slik at det ikke er til fare for noen. Sikker oppbevaring innebærer at avfallet har trygg og tett emballasje som er merket riktig - plassert på et låsbart sted. 

Enkelte bedrifter opplever at det kan være utfordrende å ha oversikt over alle krav og regler som gjelder i forbindelse med farlig avfall, og ikke minst, få til et miljøvennlig system som fungerer i hverdagen.

Er dette utfordringer du kjenner deg igjen i, anbefaler jeg deg å ta en kikk på løsningen Miljøsafe™. I blogginnlegget  Hvilke lover og regler gjelder for deg som produserer farlig avfall? kan du lese om hvilke krav og regler du må forholde deg til.

Norsk Gjenvinning tilbyr også Kjemiker på vei. Det innebærer at en fagperson kommer ut til din bedrift for å bistå med opplæring både når det gjelder å få et sikkert sorteringssystem og for videre håndtering av det farlige avfallet.

Tips 4: Sørg for avfallsdeklarering

En miljøriktig løsning innebærer selvfølgelig at du sørger for deklarering av farlig avfall. I dag foregår all deklarering elektronisk på Avfallsdeklarering.no. Er du fortsatt ukjent med denne måten å deklarere på, kan du ta en titt på våre nettsider for en rask innføring. Det kan være lurt at flere medarbeidere kjenner til hvordan dette arbeidet gjøres. 

Tips 5: Sørg for sikker transport

Du er ikke i mål før avfallet har blitt transportert til godkjent mottak. Produserer dere mer enn en kilo farlig avfall har virksomheten en innleveringsplikt, og avfallet skal leveres minst en gang hvert år.

Vurder transportbehovet ut ifra et miljøvennlig perspektiv. Kanskje har dere ikke større mengder, enn at det klarer seg med en årlig transport. Noen avfallstyper skal imidlertid leveres for destruksjon så fort som mulig, da bør det hensynet komme først. 

LAST NED GRATIS GUIDE:Bedriftens guide for farlig avfall

 Dette blogginnlegget ble første gang publisert 15. november 2016, og har siden blitt oppdatert.

Temaer: farlig avfall, miljø


Renate Heder's photo

Av: Renate Heder

Renate er utdannet Kjemiingeniør, og har jobbet med farlig avfall siden 2014. Tidligere har hun jobbet med kjemiske analyser innen miljø- og byggavfall i 5 år for ALS. Renate jobber som fagleder farlig avfall i Norsk Gjenvinning, der hun blant annet har fagansvaret for farlig avfall og er leder for rådgivningstjenesten «Kjemiker På Vei».

Epost

Norsk Gjenvinning er Norges største leverandør av gjenvinnings- og miljøtjenester. Våre tjenester omfatter bl.a. avfallshåndtering, metallgjenvinning, industriservice, farlig avfall, og mye mer. Hver uke publiserer vi nye innlegg her på Gjenvinningsbloggen. Følg oss gjerne!

Besøk også www.ngn.no
Last ned gratis: Bedriftens guide for farlig avfall

Siste innlegg